MAJKA U STRAHU: Mom detetu prete da će ga izbosti nožem u školi! JEZIVO VRŠNJAČKO NASILJE U SREMSKIM KARLOVCIMA!
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

vršnjačko nasilje

MAJKA U STRAHU: Mom detetu prete da će ga izbosti nožem u školi! JEZIVO VRŠNJAČKO NASILJE U SREMSKIM KARLOVCIMA!

U petom razredu je, kaže majka, situacija potpuno eskalirala...

Objavljeno:

Učeniku šestog razreda OŠ "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima grupa vršnjaka iz odeljenja pretila da "će ga sutra, ako dođe u školu, izbosti nožem".

To za InfoNet Vojvodina tvrdi S. B. N. (ime i prezime poznato redakciji), majka 12-godišnjeg dečaka kome prete, a koji dodaju da vršnjačko nasilje nad njihovim detetom traje dve godine, od početka petog razreda.

Napominju da je toga bilo i u nižim razredima, ali da je "učiteljica nekako uvek uspevala da iskontroliše problematičnu decu i situacije”. U petom razredu je, kaže majka, situacija potpuno eskalirala.

"Posle bezbroj pretnji, uvreda, maltretiranja koje je trpeo, poslednji u nizu je više nego alarmantan. Došao je kući iz škole plačući i rekao nam da su mu trojica dečaka rekli da će ga sutra (13.6.) izbosti nožem", kaže vidno potresena majka dečaka. Majka zatim kaže i da joj je razredna starešina savetovala da je najbolje da se dečak u sredu, ipak, ne pojavi na časovima. "Rekla mi je da me savetuje kao majka majka i da misli da je možda najbolje da ne dođe u školu, jer je situacija sada postala veoma ozbiljna, te da je grupa učenika koji maltretiraju njenog sina sada mnogo brojnija”, kaže S. B. N. Direktor OŠ "23. oktobar" Goran Maravić potvrdio je za Infonet Vojvodina da problem postoji i da ga škola rešava. Napominje da mogu da reaguju u okvirima koja im Zakon propisuje, te da se ovim problemom bavi školski Tim za borbu protiv nasilja. Na pitanje da li ga zabrinjavaju maloletničke pretnje nožem drugom maloletniku odgovara da su “to više bile dečije razmirice u žaru borbe”.

“Moramo da ispitamo šta kaže i jedna, i druga, i treća strana. Te pretnje nožem smatram da su više izgovorene u žaru dečije borbe, kada deca i psuju i svašta govore jedni drugima. Najvažnije je da su deca procesuirana kroz sistem kako zakon nalaže, obavljeni su razgovori sa psihologom, pedagogom, razrednom starešinom, roditeljima dece”, kaže za Infonet Vojvodina direktor škole. Dvanaestogoišnji dečak, čiji roditelji tvrde da mu dete maltretiraju već dve godine, kaže da nije zadovoljna onim što je škola do sada učinila. "Za ove dve godine vršnjačko nasilje je konstantno. Govore mu da je peder, psuju ga, govore mu da mu je mama tužibaba, kad god odem u školu da pokušam da rešim ovaj problem, jer se plašim da će eskalirati I da bi moglo da se desi nešto mnogo ozbiljnije I tragičnije. Moja je dužnost da zaštitim svoje dete, da bar pokušam sve ono što je u mojoj moći, kao roditelja", kaže majka S. B. N. Jedan od poslednjih u nizu incidenata, kaže majka učenika, dogodio se prošle nedelje, kada su njenom sinu demolirali bicikl u školskom dvorištu.

(Espreso.co.rs / Infonet Vojvodina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.