NAORUŽAN KAO MALA VOJSKA, VOZIO AUDI Q7: Ko je zapravo snajperista koji je presretao i pelješio ljude na Ibarskoj?
Foto: Printscreen

Stravično

NAORUŽAN KAO MALA VOJSKA, VOZIO AUDI Q7: Ko je zapravo snajperista koji je presretao i pelješio ljude na Ibarskoj?

Ovim hapšenjem policija razrešila problem na koji su se brojni građani mesecima žalili

Objavljeno: 13:22h

Bivši snajperista Danilo Tešić (39) uhapšen je juče zbog sumnje da se predstavljao kao policajac na Ibarskoj magistrali.

On je osumnjičen da je, upravljajući vozilom "audi Q7" registarskih tablica sa svetlosnom signalizacijom plavo-crvene boje, takozvanim blinkerima, na autoputu, Ibarskoj magistrali i drugim magistralnim putevima zaustavljao učesnike u saobraćaju.

Od njih je, zatim, predstavljajući se kao policajac odnosno "presretač" (pripadnik Saobraćajne policije koji na magistralama zaustavlja vozače koji prekoračuju brzinu i kažnjava ih na licu mesta), uzimao novac za navodno izvršene prekršaje.

Ovim hapšenjem policija je praktično razrešila problem na koji su brojni građani ukazivali mesecima unazad.

Naime, kako smo nezvanično saznali iz MUP, više desetina ljudi prijavilo je policiji da su se na pomenutim putevima pojavili lažni presretači.

Ovakve informacije objavljivane su i na Fejsbuku, a i redakciji „Blica“ javili su se zabrinuti građani. Niko od oštećenih, međutim, nije hteo da podnese zvaničnu krivičnu prijavu.

Vozači žrtve koje je Tešić uspeo da obmane čak su o presretaču sa Ibarske magistrale opominjali ljude na društvenim mrežama.

- Na Ibarskoj magistrali, a verovatno i po autoputu i ko zna još gde, hara lažni presretač koji vozi džip "audi Q7". Meni je uzeo 40 evra u Rušnju i pošto sam zapisao broj njegovih tablica, saznao sam da se "audi" vodi na fizičko lice - napisao je jedan od žrtvi na Fejsbuku prošlog petka.

Kako dodaje, "policajac" je čak bio u potpunosti spreman i opremljen lažnim policijskim ispravama.

- Imao je odličnu priču i pokazao mi je neku značku. Na „audiju“ je imao policijske blinkere i sirenu - napisao je nasamareni vozač.

Arsenal oružja

Prema informacijama koje je zvanično saopštio MUP, pretresom stana osumnjičenog, policija je pronašla pozamašan arsenal: 11 pištolja, devet pušaka, 15 noževa, četiri optička nišana, dva elektrošokera i tri dvogleda! Među zaplenjenim dokazima su i pet legitimacija koje podsećaju na policijske.

- Oružje je odmah upućeno na veštačenje kako bi se utvrdilo da li je reč o vatrenom oružju, ili vazdušnim i gasnim puškama i pištoljima - navodi se u saopštenju.

Osim noževa i pušaka, pažnju inspektorima posebno su privukli optički nišani - specifična pomagala koja se dodaju snajperskim puškama i koriste se u rizičnim likvidacijama.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Bivši snajperista

Inače, život Danila Tešića podseća na filmsku priču.

On je bivši snajperista, koji je 1999. godine bio učesnik borbi na srpskoj granici sa Albanijom, odnosno tromeđi Srbije, Kosova i Albanije, i svedok bitaka od Suve Reke do Junika.

Kako su mediji preneli, presudom Vojnog suda u Nišu, u januaru prošle godine Tešić je osuđen na dve i po godine zatvora, zajedno sa još jednim snajperistom i Tešićevim komandirom i majorom. Na teret im se stavljalo ubistvo dva civila, braće Miftara i Selmana Temaja 1999. godine u selu Kušnin, na Kosovu. Prema presudi, snajperisti su im pucali u potiljak iz neposredne blizine iz automatskih pušaka, a potom spalili leševe. Tešić je, inače, sam priznao krivicu za ove zločine.

Prošle godine medijima je ispričao da ga je ovaj proces “uništio psihički i finansijski, kao i da niko zbog toga ne želi da ga zaposli i da nema pasoš već 19 godina”.

A kako prepoznati lažnog presretača?

Prema rečima direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja Damira Okanovića, njih odaje najpre to što zaustavljaju vozače u zaustavnoj traci.

- Presretač ne sme da vas zaustavi u zaustavnoj traci. On vas pretekne, snimi prekršaj, zatim uključi tablu na kojoj piše "prati me" na više jezika i onda sprovodi do prve naplatne rampe ili benziske pumpe, gde imaju kamere - kaže Okanović.

Lažni presretači će, dodaje on, uraditi upravo suprotno i sprovesti žrtve što dalje od kamera. Okanović kaže i da je najviše lažnih presretača bilo zabeleženo na koridoru 10, a da su žrtve bili uglavnom stranci.

Pogledajte i video hapšenja:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.