HRVATI POKUŠAVAJU DA ZATAŠKAJU INCIDENT? Kapetan Dragan brutalno pretučen u zatvoru, kamere sve snimile!
Foto: Beta

strašno

HRVATI POKUŠAVAJU DA ZATAŠKAJU INCIDENT? Kapetan Dragan brutalno pretučen u zatvoru, kamere sve snimile!

Vasiljković je odbio da podnese prijavu

Objavljeno: 27.05.2018. 10:13h
  • 303

Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, žestoko je pretučen u splitskom zatvoru, gde služi 15-godišnju kaznu zbog navodnih zločina počinjenih tokom ratnih sukoba devedesetih godina. Njega su brutalno prebili drugi zatvorenici, a uprava kaznionice i hrvatsko ministarstvo pravde na sve načine pokušavaju da zataškaju ovaj incident, pišu beogradski mediji.Kako se navodi, razlozi zbog kojih se Vasiljković, koji je tokom rata u Hrvatskoj iz Australije došao u Knin da bi zaštitio srpski narod, našao na meti zatvorenika nisu poznati. Ono što se zna jeste da je mnogo gori ishod sprečen intervencijom stražara. Ipak, Kapetan Dragan je povređen i pružena mu je lekarska pomoć. Nakon incidenta pojačane su mere obezbeđenja u delu zatvora gde je smešten Kapetan Dragan.

- Sve je moglo mnogo gore da se završi jer je na Vasiljkovića nasrnula grupa zatvorenika. Udarali su ga i rukama i nogama. Sreća, pa su stražari reagovali i zaustavili ih - govori sagovornik za beogradske medije.


Kamere snimile


Vasiljković je odbio da podnese prijavu, što je olakšalo upravi zatvora da sakrije šta se dogodilo unutar zidina Bilice, kako se ova kaznionica u Splitu zove, iako su kamere sve snimile.

Prema saznanju beogradskim medija, ni Kapetan Dragan ne želi da se informacija o ovom događaju pojavi u javnosti potvrđuju i izjave Slađane Čanković, hrvatske advokatice koja ga zastupa.

- Ono što ja znam je da mi se nije požalio. Otkako je iza rešetaka, nije imao prigovora na zatvorske uslove ili na ponašanje drugih zatvorenika - rekla je Čankovićeva za beogradske medije.

I drugi član advokatskog tima Tomislav Filaković kaže da nema saznanja o incidentu.

- U poseti sam mu bio pre deset dana i tada je baš nahvalio tretman u zatvoru. Naravno da se nekada može desiti da neka iskrica frkne između ljudi koji provode godine u zatvoru i moguće je da su se posvađali, ali nikakvih informacija o tome nemam - poručuje osiječki advokat.

- Od trenutka kada me je hrvatska policija preuzela sa aerodroma u Sidneju, pa do današnjeg dana, ne mogu reći nijednu ružnu reč za hrvatsku policiju, zatvorsko osoblje, pa čak ni za hrvatske zatvorenike s kojima sam bio u kontaktu za poslednjih 27 meseci. Osim medija, političara i sudstva, odnos prema meni je korektan - pisao je tada Kep.

Zelenbaba: Heroji kao Dragan ćute


Nekadašnji načelnik SUP Knin Milenko Zelenbaba, pod čijom je komandom bio pritvor u kome je hrvatske zarobljenike navodno maltretirao Kapetan Dragan, kaže da bi, prema onome koliko poznaje Kepa, ovaj, "kao pravi srpski heroj, ponosno sačuvao za sebe da je napadnut".

- Znam da je uvek pričao da se korektno odnose prema njemu, međutim, ne bi me čudilo da je, onako ponosan, dostojanstven i karakteran, prikrio sve što bi sekiralo srpsku javnost - rekao je juče Zelenbaba.Buran životni put Vasiljkovića


- Rođen 1954. u Beogradu

- Sa tri godine smešten u hraniteljsku porodicu

- Pod imenom Danijel Sneden 1967. otišao u Australiju

- Posle služenja vojnog roka odlazi kao instruktor u Afriku, pa u Južnu Ameriku

- Nakon proglašenja nezavisnosti Hrvatske odlazi u Krajinu

- U Kninu formira specijalne jedinice "Knindže", a radi i na obuci pripadnika Vojske Krajine

- Po završetku rata dolazi u Srbiju, a zatim 2004. odlazi u Pert

- Hrvati za njim raspisuju poternicu

- U pritvoru u Australiji bio od januara 2006.

- U februaru 2009. njegova žalba protiv izručenja Hrvatskoj odbačena u Federalnom sudu Australije

- Isti sud nekoliko meseci kasnije zaključuje da ne bi imao pošteno suđenje u Hrvatskoj i naređuje njegovo oslobađanje

- Izlazi iz pritvora, sledi nekoliko žalbi i kontražalbi u postupku izručenja, za to vreme on nestaje bez traga

- Pronalaze ga i hapse 12. maja 2010, nakon 43 dana u bekstvu

- Izručen je Hrvatskoj u junu 2015. i prebačen u pritvor u Splitu

- Suđenje počelo u septembru 2016.

- Osuđen prvostepeno na 15 godina zatvora, u kaznu uračunat pritvor u kom je proveo 12 godina

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media