Puzigaća osuđen na 12 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu Brisa Tatona
Foto: Kurir.rs

osuđen

Puzigaća osuđen na 12 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu Brisa Tatona

Optužen je da je jedan od organizatora ubistva Brisa Tatona

Objavljeno: 15:55h

Dejan Puzigaća (37), jedan od navijača "Partizana" koji je ranije osuđen da je učestvovao u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona u septembru 2009. godine na Obilićevom vencu u centru Beograda, osuđen je danas na 12 godina zatvora.

Puzigaći je ovo bila druga prvostepena presuda u ovom postupku koji traje već devet godina, a imaće pravo na žalbu. Postupak protiv Puzigaće ponovljen je na njegov zahtev, jer mu se prvobitno sudilo u odsustvu.

Puzigaćino hapšenje 2015. godine izazvalo je veliku pažnju javnosti. Javnost je zapravo bila šokirana kada je navijač uhapšen na grčkom aerodromu i u srpski konzulat doveden sa lisicama koje su se pomaljale ispod monaške mantije. Puzigaća se, naime, zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu, gde je uzeo ime otac Sava. Hapšenju se nije opirao, odmah je priznao i svoj identitet, premda je ispod guste crne brade izgledao potpuno neprepoznatljivo.

Suđenje (koje je otpočelo u januaru 2017.) je, baš kao i u slučaju prvookrivljenog Prelića, donelo niz saslušanja svedoka koji su delimično menjali svoje iskaze.

Inače, prvom presudom iz januara 2011. godine okrivljeni u slučaju Taton su osuđeni na ukupno 240 godina zatvora. Kazne su izazvale ogorčenje porodica okrivljenih. Godinu dana kasnije, Apelacioni sud je znatno umanjio kazne huliganima: Puzigaći, konkretno, kazna je sa 32 smanjena na 14 godina zatvora.

Podsećamo, u masovnoj tuči na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine u centru Beograda, nekoliko sati pre početka fudbalske utakmice Partizan - Tuluz, povređeno je više francuskih navijača. Jedan od njih, Bris Taton, zadobio je naročito opasne povrede: mladić je imao tešku povredu mozga, pluća i karlične kosti.

Svedoci tokom suđenja opisuju napad kao brz i brutalan. Jedan do zaštićenih svedoka ovako opisuje prebijanje: „U jednom momentu, začuo se topovski udar. Čujem: ‘Brate, ajmo! Počelo je!‘ Deset do 15 mladića opkoljava momke koji sede. Čuje se lomljava stakla. Vidim da momku koji sedi nabijaju baklju u lice.”

Dva dana kasnije, uhapšeno je 10 navijača Partizana osumnjičenih za napad (većina ih je i osuđena pred Višim sudom). Dvanaest dana nakon napada, u Urgentnom centru umire Bris Taton.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.