SRBIJO, OVA BROJKA BOLI! 18 Srpkinja stradalo u kućnom nasilju od početka godine - OVO SU NJIHOVE PRIČE
Foto: Shuterstock

užasno

SRBIJO, OVA BROJKA BOLI! 18 Srpkinja stradalo u kućnom nasilju od početka godine - OVO SU NJIHOVE PRIČE

Osvrnućemo se na neke slučajeve porodičnog nasilja u kojem su žrtve bile žene

Objavljeno: 16:05h

U Srbiji je u 2018. godini 18 žena umrlo usled nasilja u porodici, upozorilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije povodom 18. maja, Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja.

I pored primene novog zakona, statistika je poražavajuća. Osvrnućemo se na neke slučajeve porodičnog nasilja u kojem su žrtve bile žene.

Mira Šarac

Prvo žrva porodičnog nasilja u ovoj godini bila je Mira Šarac (63) iz Rume, majka bivšeg fudbalera, a sada fudbalskog trenera Dragana Šarca.

foto: Privatna arhiva/Dragana Udovičić

Za njeno ubistvo osumnjičen je unuk Srđan Mijailović (24) koji je uhapšen nekoliko sati nakon ubistva, dok se od policije skrivao u kompjuterskoj igraonici.

Beživotno telo starice u stanu pronašao je poznanik koji je na licu mesta zatekao i unuka.

Aleksandra i Milena Vasić

Srbiju je šokiralo ubistvo Aleksandre i njene majke Milene Vasić u Smederevu, dok je osumnjičeni za ubistvo Aleksandrin nevenčani suprug Dalibor Smijonović.

foto: Dragana Udovičić

Iako se u prvom momentu mislilo da su svo troje izgoreli u užasnom požaru, vrlo brzo je otkriveno da je zapravo Dalibor ubio ženu i njenu majku, a onda nožem ubo i sebe i zapalio kuću!

foto: Facebook

Istragom je otkriveno da je Aleksandra bila trudna. Navodno je do tragedije došlo jer se njena porodica protivila braku sa Daliborom.

Bojana Miletić

Jovan Veršanski (24) osumnjičen je da je nožem usmrtio svoju devojku Bojanu Miletić (21) u svlačionici lokalnog fudbalskog kluba u selu Stanišić kod Sombora.

foto: Printscreen/Facebook

On je u tom periodu, imao zabranu prilaska Bojani zbog ranijih problema i nasilja, a ubistvo je počinio tek pošto je izašao iz dvonedeljnog pritvora.

Njih dvoje su bili nekoliko meseci u burnoj vezi, često su raskidali i mirili se. A kako je nakon zločina ispričala majka mladića on je često govorio da ne može da živi bez nje.

Gordana Ž. i Borka Jakovljević

Dva ubistva dogodila su se u Kruševcu u istom danu, a u oba slučaja u pitanju je bilo porodično nasilje. Gordanu Ž. ubio je nožem njen nevenčani suprug Stojan M.

Istoga dana, u susednom selu Pepeljevcu, Bojan Jakovljević takođe je nožem ubio svoju majku Borku.

Vladanka Vučeljić

Javnost u Srbiji potresao je i slučaj ubistva Vladanke Vučeljić (54) na Novom Beogradu.

foto: Privatna arhiva

Ona je ubijena s leđa hicima iz pištolja dok je otključavala vrata zgrade u kojoj je stanovala.

Za ubistvo je osumnjičen advokat D. K., s kojim je Vladanka neposredno pre toga raskinula dugogodišnju ljubavnu vezu. Ćerka nesrećne žene čekala je majku u stanu da se vrati kući, a umesto nje probudila ju je policija i saopštila joj najgore vesti. Advokat je uhapšen i nalazi se u pritvoru. Kako je ispričala Vladankina ćerka, on nije mogao da podnese da ga ona više ne voli zbog čega ju je hladokrvno ubio.

Mirjana Inđić

Nikodije Božinović iz Kladova, poznatiji kao Kokan, ubio je svoju nevenčanu suprugu Mirjanu Inđić, udarcima čekića u glavu, a zatim popio bensendine pokušavajući da izvrši samoubistvo.

Božinović je na saslušanju priznao ovaj zločin, a kako se pretpostavlja, ubistvu je prethodila svađa, koja je eskalirala ubistvom.

foto: Printscreen/Facebook

Mirjana je iza sebe ostavila maloletnog sina. Prema rečima meštana, ona je duže vreme bila žrtva nasilja koje se na kraju završilo zločinom.

Slobodanka Marković

Beograđanin Dragan Marković (66) uhapšen je zbog sumnje da je ubio svoju majku Slobodanku Marković (94), koja je živela sama u domaćinstvu u ariljskom selu Radoševo.

Dragan je zatim razglasio po selu da je njegova majka umrla prirodnom smrću, ali pošto nikome, pa ni najbližim rođacima nije dozvoljavao da vide telo preminule, oni su o svemu obavestili policiju.

Meštani sela pričaju da je Dragan bio sklon alkoholizmu.

Jelena Grbić

Jelena Grbić pronađena je mrtva u svojoj kući, a nesrećna žena je oštrim predmetom, najverovatnije nožem, tri puta izbodena na smrt.

foto: Printscreen/facebook

Osumnjičeni za ovaj zločin je njen suprug, Ivan Radovanović, koji je najverovatnije počinio ovaj gnusni zločin.

Jelena je iza sebe ostavila troje dece, jedno dete koje će uskoro napuniti 18. godina, drugo koje je šesti razred i treće koje ima 3 godine.

foto: Printscreen/facebook

Ministarstvo pravde podseća da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, usvojen krajem 2016. godine dok je njegova primena počela 1. juna 2017. godine. Zakon je u pravni sistem Srbije uneo sasvim nove - hitne mere u postupanju državnih organa, a propisana je i obavezna koordinacija nadležnih institucija, kao i izrada individualnih planova zaštite svake žrtve nasilja u porodici.

Podaci pokazuju da je ovaj Zakon ipak osnažio potencijalne i stvarne žrtve da prijave nasilnika i podstakao celo društvo da ne zatvaraju oči pred nasiljem. Uporedo sa navedenim, izmenjen je i Krivični zakon, čime je Srbija uskladila svoje zakonodavstvo sa Istanbulskom konvencijom. Uvedena su nova krivična dela - proganjanje, seksualno uznemiravanje, prinudni brak i sakaćenje ženskog polnog organa, koja dodatno pružaju krivično-pravnu zaštitu žena.

Nažalost, i dalje imamo slučajeve sa smrtnim ishodom. Upravo to je alarm da ne smeju da se zatvaraju oči pred nasiljem, da nasilje mora da bude prijavljeno, kako bi se sprečili tragični događaji. Ministarstvo pravde još jednom poziva sve da prijave nasilje, bilo da se radi o njihovoj porodici ili nekome drugom, jer samo zajedničkim snagama možemo stati na put nasilnicima i pokazati da društvo ima nultu toleranciju prema nasilju u porodici.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.