Danas je Dan sećanja na ubijene žene u Srbiji! STRAŠNA JE BROJKA STRADALIH OD POČETKA GODINE
Foto: Petar Lazović

nasilja prema ženama

Danas je Dan sećanja na ubijene žene u Srbiji! STRAŠNA JE BROJKA STRADALIH OD POČETKA GODINE

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržava
delovanje centara za socijalni rad, koji se svakodnevno susreću i kontinuirano rade na sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici

Objavljeno: 16:05h

Vlada Republike Srbije je prošle godine donela Zaključak da se 18. maj proglasi za Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja. Od početka 2018. godne, kako pokazuje statistika, već 18 žena je smrtno stradalo od svojih partnera ili u okviru porodice ili domaćinstva.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržava delovanje centara za socijalni rad, koji se svakodnevno susreću i kontinuirano rade na sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Samo u 2017. godini, pružili su podršku za 16 499 lica sa iskustvom nasilja i izrekli 5 253 mera zaštite od nasilja u porodici.

Postupci, koji se kod nas primenjuju na osnovu zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je počeo da se primenjuje od juna prošle godine – dominantno se tiču fizičkog nasilja, a u manjem obimu psihičkog i seksualnog. Primeri intervencija u situacijama ekonomskog nasilja su retki, a u ekonomskoj sferi, u okviru podele moći u porodici, postavljenim nejednakim ulogama u raspodeli stečenih sredstava, tradicionalnim obrascima raspolaganjem novcem – leže koreni diskriminacije, koji vode u nasilje i primenu nasilja.

Kako bi se ojačao položaj žena, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u posledljih nekoliko godina dodeljivalo sredstva na osnovu konkursa za projekte ekonomskog osnaživanja žena u domenu organske proizvodnje, modernih tehnologija i zanatstva. Nacionalna služba za zapošljavanje redovno izdvaja sredstva i subvencije namenjena podršci i pokretanju proizvodnje za žene sa iskustvom nasilja u porodici i za ta se sredstva u filijalama Službe može konkurisati.

Ipak, u primeni postupaka usmerenih ka materiji nasilja pitanje ekonomskog nasilja se mora na mnogo efikasniji način rešavati. Potrebne su presude, prve kazne i jasno stavljanje do znanja da ekonomska dominacija u porodici nije ništa drugo nego obična diskriminacija i povreda ljudskih prava.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.