BIO JE SLOBIN BLISKI SARADNIK, NJEGOVO UBISTVO JE MISTERIJA! Sestra okrivljenog vapi: Moj brat NEVIN leži već godinama!
Boško Perošević, Foto: Printscreen

NARUČENO UBISTVO?

BIO JE SLOBIN BLISKI SARADNIK, NJEGOVO UBISTVO JE MISTERIJA! Sestra okrivljenog vapi: Moj brat NEVIN leži već godinama!

Na Peroševića je, kako su mediji pisali te 2000. godine, dva sata po otvaranju sajma pucao portir Milivoje Gutović iz Ratkova

Objavljeno: 07:56h

Boško Perošević, predsednik Izvršnog veća Vojvodine i jedan od najuticajnijih funkcionera SPS-a, kao i čovek od poverenja Slobodana Miloševića, ubijen je 13.maja 2000. godine na Novosadskom sajmu, a njegovo ubistvo i danas je obavijeno velom tajni.

Prema navodima medija koji su potekli od saznanjima iz policijske istrage, on je ubijen po nalogu bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića zbog kontakta sa opozicijom.

Na Peroševića je, kako su mediji pisali te 2000. godine, dva sata po otvaranju sajma pucao portir Milivoje Gutović iz Ratkova (50), rodnog mesta prvog čoveka vojvođanske vlade.

foto: Arhivska fotografija

Beogradski dnevnik "Glas javnosti" te godine pisao je "da ubica predsednika Izvršnog veća Vojvodine Boška Peroševića, Milivoje Gutović nije član nijedne politicke stranke".

Tada su mediji takođe pisali, a pozivajući se na nezvanične izvore, da je Gutoviću portirska smena trebalo da počne tek u 18 sati, ali je bio pozvan da pomogne zbog gužve koja uvek prati otvaranje Poljoprivrednog sajma.

Iako su mnogi ovo ubistvo okarakterisali kao političko, u medijima nema informacija o presudi Gutovića. Poslednji u medijima su zapisi sa glavnog pretresa, 13. maja te godine koje je prema odluci Veća petorice Okružnog suda prekinuto pošto je okrivljeni upućen na psihijatrijsko posmatranje.

Branilac Uzelac na pretresu rekao je na kraju da je njegov klijent sve vreme koje je proveo u pritvoru bio "držan u lancima, kao u srednjovekovnom kazamatu, iako takav tretman nemaju ni osuđenici na smrt". Nakon toga informacija o daljim ročištima, kao ni o presudi nije bilo.

Od tada, ubica Peroševića kao da je u zemlju propao.

Da je Gutović i dalje u zatvoru gde služi kaznu za ubistvo potvrdila je za Espreso, Margita Rackov, njegova sestra iz Ratkova. Ona je za naš portal rekla da njen brat Milivoje nije ubio Boška Peroševića.

- Sigurno ga nije on ubio. Bili su drugovi iz detinjstva. On je i dalje u zatvoru u Beogradu, tamo leži nevin, i to ama baš svi znaju! Evo, i po selu me pitaju za njega, kažu da je nevin, da se zna da je to čisto političko ubistvo i ništa više!

- I on sam leži godinama u zatvoru svestan toga da nije kriv, da je žrtva toga što je bio naivan.

- Šta da vam kažem, namestili su ga - uz uzdah kaže Margarita, objašnjavajući šta se prema rečima njenog brata zapravo dogodilo tog dana.

- On je bio na Sajmu. Tačno je da je u vreme ubistva on bio tu, ali nije tačno da je on pucao. Navodno je čovek, čijeg se imena ne sećam, dotrčao i odgurnuo mog brata, pucao u Peroševića, i pobegao. Policija je došla, uhapsila Milivoja i optužila ga ni krivog ni dužnog! - kaže nesrećna žena, koju je u godinama kasnije sustiglo još mnogo tragedija.

Gutović je još na glavnom pretresu 2000. godine kroz suze rekao da se nada da će istina o događajima 13. maja izaći na videlo.

Tada je dodao da se, kako je rekao "već duže vreme oko nas" dešavaju ubistva koja nisu rasvetljena, "poput ubistava Radovana Stojičića, Pavla Bulatovića, Arkana, Žike Petrovića".

- Ja sam već šest meseci tamo gde mi nije mesto, a glavno pitanje, ko je počinio taj zločin, ostalo je nerasvetljeno. Ja tako nešto nisam mogao da učinim, jer nisam takav po prirodi, niti je takav bilo ko iz moje porodice - rekao je tada Gutović.

Na ponovljeno pitanje sudije i tužioca zašto je promenio iskaz, Gutović je rekao da je "bio pod prinudom".

- Ja ću se uvek zbuniti u situaciji kada budem od strane određenih ljudi toliko pritiskan da priznam nešto što nisam učinio - kazao je on i dodao da pištolj kojim je počinjeno ubistvo pripada njemu, ali da ga 13. maja nije uneo on na Sajam.

Slobodan Milošević je naručilac ubistva
Slobodan Milošević je naručilac ubistva foto: Profimedia

Ipak, zanimljivo je da se o presudi u ovom slučaju ama baš ništa ne zna i da u medijima nije bilo informacija o njoj.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.