KO PALI KLADIONICE U BEOGRADU? Za mesec dana zapaljene čak četiri! Svi se pitaju ZAŠTO GORE?
Foto: Nemanja Pančić, Marina Lopičić, Aleksandar Jovanović Cile

jedna za drugom

KO PALI KLADIONICE U BEOGRADU? Za mesec dana zapaljene čak četiri! Svi se pitaju ZAŠTO GORE?

Osobe odgovrne za paljenje nekoliko kladionica u Beogradu još uvek nisu identifikovane. Potencijalni razlozi serije eksplozija su različiti

Objavljeno: 11:03h
Milica Božinović

Vatrena stihija zahvatila je nekoliko kladionica u Beogradu. Za samo mesec dana, izgorele su čak četiri!

Tri lokala "Mocarta" i jedan "Planet Wina 365" postali su prah i pepao, a šta je razlog paljenja i dalje nije poznato. "Mocart" u tržnom centru Mondo u Žarkovu i "Planet Win 365" na Južnom bulevaru na Vračaru, goreli su u razmaku od samo tri dana. Prevelika slučajnost?

U Mocartu u Žarkovu, nekoliko sati pre eksplozije, koja se dogodila zmeđu 21. i 22. marta, ispred kladionice je ubijen Dragoje Trišić. Pre paljenje ovog objekta, prijatelji ubijenog Tršića, na tom mestu su primali saučešće. Požar je bio toliko veliki da su i lokali u okviru tržnog centra izgoreli i pričinjena je veća materijalna šteta! Nadzorne kamere snimile su muškarca kako razbija prozor, poliva benzinom lokal i pali ga.

Potencijalnih razloga koji mogu biti okidač za seriju eksplozija ima dosta.

Kriminolog Zlatko Nikolić rekao je za Espreso.co.rs da paljenje nekoliko kladioničarskih objekata u kratkom vremenskom periodu, svakako izaziva pažnju javnosti. Koincidencija i namera da se zapale tri zaredom, ne može da ne ostane zanemarena, konstatuje Nikolić

- Moja pretpsotavka je da su moguća dva razloga. Prvo, da se radi o nekom ili nekim ojađenim igračim koji misle da im je kladionica kriva, a ne da se oni krivi, jer ljudi imaju subjektivni doživljaj sebe i objekata koji ih ometaju u zadovoljenju nekih potreba. Kao i u lobističkom pokretu, zbog gubitka posla, radnici su razbijali mašine - objašnjava Nikolić i dodaje da je paljenje kom je prethodilo ubistvo Dragoja Tršića, može biti drugi razlog.

foto: Marina Lopičić

- S obzirom da su u jednoj od spaljenih kladionica prijatelji ubijenog Trišića primali saučešće, koji se bavio trgovinom, unajmljivanjem ili iznajmljivanjem tih objekata za kladionice, možda je u igri nekakav "poslovni razlog". Ili neraščišćeni računi ili sprečavanje konkurencije za preuzimanje posla. To se može smatrati opomenom.

Nikolić dodaje da nije isključena mogućnost da su mete vlasnici kladionica, jer su kako kaže, latentna meta reketaša bilo kog kalibra. Naš sagovornik dodaje da bi MUP trebalo da otkrije ko su izvršioci, samo da im treba dati vremena.

- Ima dosta načina. Ovakvo delovanje ostavlja dosta tragova. Moguće je, samo je potrebno strpljenje.

Prema stručnjacima, svi od navedenih razloga su mogući, ali još uvek ništa nije utvrđeno, te ostaju samo nagađanja. Takođe, treba imati u vidu da se u ovom biznisu "obrću" ogromne sume novca.

Kompanije Planet Win 365 se oglasila posle nemilog događaja i navela da posle ovoga treba da se pojačaju video-nadzor i bezbednost građana, te da su zbog toga zabrinuti više nego zbog materijalne šteta.

Od početka marta zapaljena je kladionica "Mocarta" u Cvijićevoj ulici u beogradskom naselju Palilula, potom u Mirijevu, dok je lokal u Žarkovu bio treći na meti. Kompanija je zatražila od policije da što pre rasvetli motive serijskog paljenja kladionica i da počinioce privede pravdi. Ova kompanija u saopštenju je navela da su sigurni da nije u pitanju nezadovoljni klijent.

- Što se nas tiče, isključeno je da se na ovaj gnusni čin odlučio neki nezadovoljni klijent ili konkurencija.

Istragom je utvrđeno da se radi o podmetnutim požarima, ali počinioci još nisu identifikovani.

U Srbiji u Upravi za igre na sreću registrovano je 18 kladionica.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.