MALU JANU SPREMAJU DA LAŽE NA SASLUŠANJU!? Dali je Milošu koji se proslavio MORBIDNIM PORUKAMA
porodica ubijene pevačice Jelene Marjanović se preko punomoćnika oglasila pismom, Foto: Damir Dervišagić, Dragan Kadić, Privatna arhiva

oglasili se pismom

MALU JANU SPREMAJU DA LAŽE NA SASLUŠANJU!? Dali je Milošu koji se proslavio MORBIDNIM PORUKAMA

Rođaci pokojne Jelene sumnjaju da Marjanovići mogu da izmanipulišu njenu ćerku da ne govori istinu na predstojećem saslušanju

Objavljeno: 11:47h

Nakon slanja optužnice protiv Zorana Marjanovića na dopunu i sasvim izvesnog svedočenja male Jane, porodica ubijene pevačice Jelene Marjanović se preko punomoćnika oglasila pismom u kom ističe da postoji mogućnost da su staratelji, odnosno Zoranovi brat i roditelji, izmanipulisali devojčicu i da ona neće dati istinitu izjavu.

Punomoćnici porodice Krsmanović, kao najbližih srodnika pevačicine ćerke, ističu da su u postupanju Centra za socijalni rad Palilula učinjeni sumnjivi propusti koji direktno pomažu odbrani Zorana Marjanovića.

Oni postavljaju pitanje zašto je Jana kao ključni svedok ostala kod Marjanovića i navode da je sumnjivo postupanje socijalnih radnika, koji pre davanja starateljstva Milošu Marjanoviću, bratu optuženog Zorana, nisu predvideli mogućnost da je dete i svedok i oštećena.

Potkačili i tužilaštvo

- U Centru za socijalni rad kao da su zaboravili na njihovu obavezu da kod krivičnih dela sa elementima porodičnog nasilja imaju obavezu da pomognu u njihovom razotkrivanju, a ne da otežavaju istragu omogućavanjem da se sugestivno utiče na dete. Laži u iskazu malog deteta najčešće su posledica podleganja sugestiji, jer malo dete nema razvijenu moć autosugestije koja bi mogla da mu pomogne da se odbrani od uticaja starijih, naročito onih koji ga čuvaju i vaspitavaju. Dete zna da ako bude govorilo ono što ne odgovara onima koji ga čuvaju, može biti kažnjeno ili izloženo drugim neugodnostima. To je trebalo da zna i tužilaštvo - piše u pismu koje je potpisao advokat Predrag Savić.

Pravni tim navodi da su izjave advokata odbrane da je Jana saslušavana više puta bez prisustva psihologa zabrinjavajuće, jer je zakon predvideo da dete može biti saslušano samo dva puta tokom krivičnog postupka u kontrolisanim uslovima.

Advokat Predrag Savić
Advokat Predrag Savić foto: Fonet

Traže inspekciju

- Saslušanje deteta tog uzrasta posle dve godine boravka u familiji osumnjičenog ne može doprineti rasvetljavanju krivičnog dela, što zbog sugestije i uticaja okoline, što zbog činjenice da razdoblje od ranog detinjstva nije stabilno, već ga karakterišu intenzivne promene koje utiču na razvoj deteta i formiranje utisaka - naveo je punomoćnik porodice Krsmanović i dodao da je zbog svega Ministarstvu za rad i socijalna pitanja upućen zahtev za inspekcijski nadzor nad Centrom za socijalni rad.

Sumnjaju u pristrasnost

DETE DALI MILOŠU, A ON SE PROSLAVIO MORBIDNIM PORUKAMA

Punomoćnici Krsmanovića ističu i da CZSR Palilula mesecima obrađuje zahteve Teodore Krsmanović da vidi Janu. S druge strane, oni ističu da je dete predato na čuvanje Milošu Marjanoviću, koji se, prema njihovim rečima, proslavio „neprimerenim i morbidnim porukama objavljenim na društvenim mrežama, zbog kojih se zgražavala celokupna srpska javnost“.

Pitanja Ministarstvu za socijalna pitanja

1. Zašto je mala Jana, kao mogući krunski svedok ubistva njene majke, ostavljena na čuvanje u familiji osumnjičenog Zorana Marjanovića, čime je učinjena (ne)namerno velika usluga odbrani?

2. Da li je moguće da je dozvoljeno policiji i istražnim organima da Jana, bez adekvatnih sociopsiholoških i psihofizičkih procena i bez prisustva psihologa i psihijatra, bude saslušavana, suprotno svim važećim pravilima o krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica u svojstvu oštećenih?

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.