ONE NISU DOČEKALE 8. MART! Ovo je najstrašnija stvar koja se dešava ženama u Srbiji trenutno
Foto: Profimedia, Privatna arhiva, Dragana Udovičić

cvet samo na grobu

ONE NISU DOČEKALE 8. MART! Ovo je najstrašnija stvar koja se dešava ženama u Srbiji trenutno

Sve one su bile žrtve svojih muževa, momaka, vanbračnih partnera, sinova, pa čak i unuka

Objavljeno: 10:26h
Suzana Trajković

Najmanje 251 žena ubijena je u Srbiji u proteklih osam godina od strane partnera ili člana porodice, a svaka treća obraćala se nadležnim institucijama za pomoć.

Prema statistikama, 2017. godine u porodičnom nasilju ubijeno je 29 žena. Crno nam je krenula i ova nova 2018. godina, a Dan žena trenutak je kad se moramo setiti onih koje danas cvet neće dobiti. Ili hoće, od svojih najmilijih, na njihovim večnim domovima.

U porodičnom nasilju ove godine život je izgubilo 11 žena.

Sve one su bile žrtve svojih muževa, momaka, vanbračnih partnera, sinova, pa čak i unuka.

1.

Poslednje ubistvo koje se dogodilo u Srbiji dogodilo se 6. marta u Beogradu na Zvezdari. Psihički obolela Tatjana Radosavljević (45) nasmrt pretukla majku Luciju Tuku (74) u njenom stanu u Ulici Jelene Mioč u Učiteljskom naselju u Beogradu! Tatjana je potom pozvala oca, Lucijinog bivšeg muža, i rekla mu da je majka umrla mirno, u snu.

2.

Zoran G. (46) uhapšen je zbog sumnje da je 22. februar oko 1.15, suprugu Marijanu Grahovac (40) s novosadskog Mosta slobode gurnuo u Dunav. Iste večeri je uhapšen, a sada je osumnjičen za teško ubistvo. U kolima su nađeni tragovi krvi, a sumnja se da je Marijanu pre ubistva fizički zlostavljao. Za telom nesrećne žene se i dalje traga.

3.

Krajem februara preminula je Nišlijka S.I. (42) koja je početkom godine hospitalizovana zbog povreda koje joj je zadao suprug D.I (47) preminula je, ali za sada nije poznat tačan uzrok smrti.

Prema nezvaničnim informacijama, ona je duže vreme bila žrtva porodičnog nasilja, ali je to otkriveno tek 6. januara ove godine kada je primljena na bolničko lečenje u niški Klinički centar. Ukoliko rezultati obdukcije i veštačenja pokažu da je S.I. umrla od posledica zlostavljanja, ona će biti deseta žena koja je izgubila život u porodičnom nasilju u Srbiji od početka 2018.

4.

Još jedan stravičan zločin dogodio se krajem februara u Trgovištu, kada je Javorka Arsić (68) preminula usled povreda koje su joj zadali sinovi.

Policija je uhapsila Dejana (30) i Martina Arsića (38) zbog sumnje da su u petak, 23. februara, golim rukama pretukli na smrt svoju majku.

Mediji su pisali da je Javorka Arsić i ranije trpela zlostavljanje sinova. Naime, prošle godine protiv Dejana Arsića podneta je optužnica zbog sumnje da je majku gađao šerpom i naneo joj povrede po glavi, ali taj slučaj nije dospeo do suda.

5.

Vladanku Vučeljić (54) ubio je s leđa hicima iz pištolja njen bivši dugogodišnji partner advokat D. K. (68), koji je nakon toga uhapšen.

On se sumnjiči da je 10. februara na Novom Beogradu nekoliko puta pucao u Vladanku, dok je otključavala vrata zgrade u kojoj je stanovala.

Ona je neposredno pre toga raskinula ljubavnu vezu sa D.K, koji, prema rečima Vladankine ćerke, nije mogao da podnese činjenicu da ga ona više ne voli zbog čega ju je hladokrvno ubio.

foto: Privatna arhiva

6. i 7.

Dve porodične tragedije u razmaku od nekoliko sati dogodile su se 13. februara u Kruševcu. U oba slučaja u pitanju je bilo porodično nasilje. Gordanu Ž. (64) ubio je nožem njen nevenčani suprug Stojan M. (60).

Istoga dana u susednom selu Pepeljevcu Bojan Jakovljević (37) takođe nožem ubio je svoju majku Borku (56).

8. i 9.

Dalibor Simijonović (33) izbo je 7. februara nožem trudnu suprugu Aleksandru (30) i njenu majku Milenu Vasić, a zatim podmetnuo požar i zapalio se zajedno sa njima u njihovoj kući u Smederevu.

Majka i ćerka ubijene zajedno
Majka i ćerka ubijene zajedno foto: Dragana Udovičić

10.

Bojana M. (21) ubijena je 5. februara u svlačionici lokalnog seoskog stadiona u mestu Stanišić kod Sombora.

foto: facebook

Bojana M. (21) ubijena je 5. februara u svlačionici lokalnog seoskog stadiona u mestu Stanišić kod Sombora.

Jovan je navodno već imao zabranu prilaska prema svojoj devojci Bojani zbog ranijeg nasilničkog ponašanja.

Od ranije je bio poznat policiji zbog nasilja u porodici i to jer je, navodno, nedavno pretukao babu, a pre toga i svoju majku.

11.

Mira Šarac (63) iz Rume, majka bivšeg fudbalera, a sada fudbalskog trenera Dragana Šarca prva je žrva porodičnog nasilja u ovoj 2018. godini.

Za njeno ubistvo tog 24. januara osumnjičen je unuk Srđan Mijailović (24). Naime, unuk je došao kod babe i sa više uboda nožem je ubio.

Iskasapljenu ženu je opljačkao pa pobegao u igraonicu, gde ga je pronašla policija

- Zaklao sam babu i imam sad 20.000 dinara - napisao je moj unuk Srđan na kompjuteru u igraonici i poslao preko Fejsbuka poruku svojoj devojci.

Srđan je ubio svoju baku
Srđan je ubio svoju baku foto: Privatna arhiva

Bonus video:

Espreso anketa - Ko treba da bude novi gradonačelnik Beograda?


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.