BOGESKI NIJE TREBALO DA BUDE NI PRIVEDEN: Advokat Petronijević o slučaju ubistva iz nužne odbrane
SAŠKO BOGESKI JE SLOBODAN ČOVEK, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

presedan?

BOGESKI NIJE TREBALO DA BUDE NI PRIVEDEN: Advokat Petronijević o slučaju ubistva iz nužne odbrane

Advokat Goran Petronijević je naglasio da u slučaju pljačke, pokušaja ubistva ili pokušaja silovanja, čovek reaguje instiktivno i otklanja opasnost po sebe ili svoju porodicu

Objavljeno:

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas optužbi Saška Bogeskog koji je u maju 2013. godine nožem usmrtio provalnika Vladimira Manića u svom stanu u Žarkovu jer je zaključio da je delovao u samoodbrani.

On je oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo ubistvo u prekoračenju nužne odbrane.

Advokat, Goran Petronijević smatra da Bogeski u ovom slučaju nije ni trebao da bude priveden.

- Iako zakon tačno nalaže šta treba raditi i kako treba postupati, on se ne primenjuje zbog nakaradnog tumačenja tužilaštva koje jednostavno nije dovoljno hrabro. Ovo je klasični primer nužne odbrane, a po mom mišljenju postupak nije trebao ni da se pokreće.

Advokat Goran Petronijević je naglasio da u slučaju pljačke, pokušaja ubistva ili pokušaja silovanja, čovek reaguje instiktivno i otklanja opasnost po sebe ili svoju porodicu.

- Nužna odbrana je predviđena u krivičnom pravu i treba da se primenjuje hrabrije. U tužilaštvu postoji "grč" kada je u pitanju primena zakona u ovakvim situacijama, objasnio je Petronijević.

Na pitanje, da li je ovakva presuda revolucija u srpskom pravosuđu, Petronijević je istakao kako ne misli da je u pitanju presedan i zagovara češću primenu zakona kada je u pitanju nužna odbrana.

SAŠKO BOGESKI JE SLOBODAN ČOVEK
SAŠKO BOGESKI JE SLOBODAN ČOVEKfoto: Facebook

On je dodao da srpsko pravosuđe ne treba da se poredi sa američkim koje je ekstremno jer dozvoljava da se čovek ubije ako samo uđe u tuđe dvorište zbog preterane zaštite privatne imovine, ali naglašava da naše tužilaštvo mora da bude hrabrije.

Podsećamo, do tragedije je došlo kada je Vladimir Manić, koji je od ranije poznat policiji, upao u stan porodice Bogeski i tamo na Saška nasrnuo šrafcigerom. Bogeski se branio kuhinjskim nožem. Nakon koškanja, Manić je pobegao iz stana sa ubodnim ranama, a nakon 400 metara je pao i preminuo, preneli su ranije mediji.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.