NA AUTO-PUTU SU POKUŠALI DA GA LIKVIDIRAJU, ALI IM TAD NIJE USPELO! Pre 15 godina Bagzi je pokušao filmski atentat na Đinđića (FOTO)
Foto: Profimedia

drugi pokušaj

NA AUTO-PUTU SU POKUŠALI DA GA LIKVIDIRAJU, ALI IM TAD NIJE USPELO! Pre 15 godina Bagzi je pokušao filmski atentat na Đinđića (FOTO)

Vozač neregistrovanog kamiona „mercedes“ bio je Dejan Milenković Bagzi

Objavljeno: 15:00h

Na današnji dan, pre tačno 15 godina, Zoran Đinđić trebalo je da otputuje u zvaničnu posetu u Banja Luku.

Tada je premijer bio u koloni vozila koja su se kretala autoputem Beograd - Zagreb ka aerodromu. Kolonu su činila tri automobila obeležena rotacionim svetlima i sirenom, a Đinđić je bio u prednjem vozilu. Kretali su se brzinom od oko 130 kilometara na čas kada je, oko 9:15, kod Beogradske arene, jedan kamion iz zaustavne trake naglo skrenuo u levu, preticajnu traku u kojoj se kolona kretala.

Vozač Đinđićevog automobila je, nekoliko stotina metara ranije, najpre smanjio brzinu na oko 100 kilometara na čas, a zatim i naglo zakočio i obišao kamion s desne strane, te nastavio prema aerodromu.

Vozač neregistrovanog kamiona „mercedes“ bio je Dejan Milenković Bagzi, pripadnik Zemunskog klana čija je namera bila da zaustavi kolonu, dok su se u blizini nalazili zaverenici s namerom da minobacačem „zoljom“ ubiju premijera, saopšteno je tada.

Iz zaustavne trake naglo je skrenuo u levu stranu
Iz zaustavne trake naglo je skrenuo u levu stranu foto: Wikipedia/Matija

Ovo nije jedini pokušaj atentata na prvog premijera Republike Srbije izabranog nakon petooktobarskih promena.

Naime, bilo ih je ukupno tri.

Naime, neposredno pre gore pomenutog pokušaja ubistva, sredinom februara 2003, grupa atentatora u kojoj su bili Zvezdan Jovanović, Željko Tojaga zvani Žmigi, Mile Luković zvani Kum i još jedna osoba planirala je da ubije Đinđića na autoputu, sa uzvišenja u blizini naplatne rampe Bubanj potok, prilikom Đinđićevog povratka s Kopaonika.

Od toga su ipak odustali zbog navodnog straha od prevelikog broja žrtava, a prisutni u blizini bili su i Dušan Spasojević i još nekoliko osoba u najmanje tri automobila i dva kamiona.

Svega nekoliko dana kasnije, 7. marta, grupa u kojoj je ponovo bio Jovanović, planirala je da snajperom ubije Đinđića ispred zgrade Savezne skupštine sa gornjeg nivoa garaže „Tri lista duvana“, na uglu Ulice kralja Miloša i Bulevara kralja Aleksandra.

Od toga se navodno odustalo iz istog razloga kao i sredinom februara - plašeći slučajnih žrtava, konkretno – novinara koji su se nalazili ispred zgrade Skupštine.

Od ovog atentata se odustalo zbog opasnosti po novinare
Od ovog atentata se odustalo zbog opasnosti po novinare foto: Wikipedia/Matija

Međutim, Zoran Vukojević koji je tada bio u automobilu „folksvagen pasat“ sa Aleksandrom Simovićem i Jovanovićem, izjavio je pred sudom da se tom prilikom odustalo od pucanja jer su se zaverenici plašili da ih ne snime sigurnosne kamere sa zgrade Pošte u Takovskoj ulici, kao i zato što ne bi uspeli brzo da pobegnu jer su bili parkirani na gornjem spratu garaže.

Ubistvu premijera prethodila su najmanje tri neuspela atentata.

Premijer je ubijen, dana 12. marta 2003. godine u 12:25, u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije u Beogradu.

Ubijen je u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije
Ubijen je u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije foto: Wikipedia/Matija

Ovaj atentat je doveo do vanrednog stanja u Srbiji i policijske akcije „Sablja“ tokom koje su uhapšene stotine kriminalaca.

(S. T.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.