NEMAČKA POLICIJA SPROVELA VELIKU AKCIJU! Srbi utajili 35 miliona evra!
NEMAČKA POLICIJA SPROVELA VELIKU AKCIJU, Foto: Ilustracija/Reuters

MALVERZACIJE

NEMAČKA POLICIJA SPROVELA VELIKU AKCIJU! Srbi utajili 35 miliona evra!

Kako su preneli nemački mediji, u najvećoj akciji protiv ilegalnog rada u novijoj istoriji Nemačke uhapšeno je ukupno osam osoba, za koje se sumnja da su oštetile državu za više od 35 miliona evra

Objavljeno: 14:36h

Nemačka policija razbila je organizovanu mrežu rada na crno u oblasti Severna Rajna i uhapsila više osoba, među kojima su i trojica Srba, za koje se sumnja da su utajili višemilionski porez i na taj način oštetili državu.

Kako su preneli nemački mediji, u najvećoj akciji protiv ilegalnog rada u novijoj istoriji Nemačke uhapšeno je ukupno osam osoba, za koje se sumnja da su oštetile državu za više od 35 miliona evra.

- Ovo je jedan od najozbiljnijih slučajeva u državi i radi se o najvećem udarcu ilegalnom radu. Organizatori tih mahinacija radili su tako što su angažovali različite građevinske firme za izvođenje radova, a usluge su im plaćali fiktivnim računima. Takve račune su nezakonito knjižili u poslovnim knjigama kao operativne troškove i na taj način su izbegavali plaćanje poreza i doprinosa za socijalno osiguranje - opisali su nemački mediji način rada kriminalne grupe.

Tužilac zadužen za taj slučaj izjavio je da se radi o profesionalcima, koji su izgradili izuzetno složenu mrežu preduzeća, a sumnja se da je u izdavanju fiktivnih računa učestvovalo 450 građevinskih preduzeća.

Prema rečima izvora tamošnjih medija, specijalci su uhapsili dve žene i šest muškaraca različitih nacionalnosti.

- Lisice na ruke stavljene su muškarcu (72), čija nacionalnost nije utvrđena, zatim trojici muškaraca srpske nacionalnosti, jednom državljaninu Bosne i Hercegovine, Izraelcu i dvema Nemicama. Oni se sumnjiče za krivična dela utaje poreza, pomoći u utaji poreza, kao i za protivpravno oduzimanje prava na doprinose - objasnili su zvaničnici i dodali da će se osumnjičeni suočiti sa optužbama, za koje je zaprećena kazna od šest meseci do 10 godina zatvora.

Osumnjičeni za utaju poreza i organizovanje rada na crno uhapšeni su u sinhronizovanoj akciji policije i carine.

- Akcija je sprovedena u više od 30 gradova širom Severne Rajne, a pretresi su obavljeni na čak 140 lokacija. Osumnjičeni su pali u različitim gradova i niko od njih nije pružao otpor. Istraga je još otvorena i ne treba isključiti ni mogućnost da će doći do novih hapšenja - naveli su mediji.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.