JOVANA SU UBILI NA BOŽIĆ, NA KUĆNOM PRAGU, BEZ RAZLOGA! Splitski sud je ubicama dosudio NAJSRAMNIJU kaznu! (FOTO)
Stravično ubistvo na Božić, Foto: Profimedia, Kurir/Privatna arhiva

pretukli ga na kućnom pragu

JOVANA SU UBILI NA BOŽIĆ, NA KUĆNOM PRAGU, BEZ RAZLOGA! Splitski sud je ubicama dosudio NAJSRAMNIJU kaznu! (FOTO)

Stipe Bulj (57) i njegov rođak Dražan Bulj (56) osuđeni su na minimalnu kaznu zatvora, iako su nasmrt prebili Jovana Borovića (62) na pravoslavni Božić 1998.

Objavljeno:

Splićani Stipe Bulj (57) i njegov rođak Dražan Bulj (56) osuđeni su na po godinu dana zatvora zbog ubistva Srbina Jovana Borovića (62).

Nesrećni čovek pretučen je bez razloga na svom kućnom pragu u noći između 6. i 7. januara 1998. Treći optuženi Zdravko Bašić (40) oslobođen je optužbi da je učestvovao u napadu.

Veće županijskog suda u Splitu nakon 20 godina potvrdilo je prvostepenu presudu Opštinskog suda u Splitu, kojom su rođaci Bulj osuđeni, a Bašić, koji je u vreme incidenta imao 19 godina, oslobođen.

Tukli ga motkom

- Optuženi su se teretili da su na pravoslavni Božić došli na kućni prag Jovana Borovića i drvenim kocem ga pretukli po glavi i telu, teško mu povredivši lobanju, rebra i lakat. Sud je utvrdio da je Dražan Bulj napao Jovana, a kada je njegov pas ujeo Bulja, u tuču se uključio i Stipe. Nesrećni čovek završio je u bolnici, iz koje je pušten na kućno lečenje nakon nekoliko dana. Teške povrede izazvale su komplikacije, kasnije se razvila gnojna upala pluća, pa je Borović ponovo vraćen u splitsku bolnicu, u kojoj je preminuo 4. februara 1998. - preneli su mediji.

Ubili ga bez ikakvog povoda
Ubili ga bez ikakvog povodafoto: Kurir/ Privatna arhiva

Kako se ističe u presudi, krivica braće Bulj dokazana je nizom iskaza svedoka i nalaza sudske medicine.

- Nijedan svedok nije naveo da je u tuči učestvovao Zdravko Bašić, a ni u krivičnoj prijavi podnetoj nakon događaja nije bilo njegovog imena. Bašića nije teretio ni Jovan Borović, koji je iskaz dao nekoliko dana pre smrti, tokom boravka u bolnici - navodi se u presudi.

Optuženi su tokom postupka negirali umešanost, ali su svedoci potvrdili da su znali da se sprema napad na Borovića, kao i da su njegovu suprugu Katu obavestili telefonom.

Veće je navelo i da kaznu smatra primerenom, iako su u optuženici u svojim žalbama naveli da je prestroga, dok je tužilaštvo tražilo više od godine dana zatvora. Istakli su da je Borović bez ikakvog stvarnog povoda i razloga napadnut doslovno na svom kućnom pragu, a da ničim nije to isprovocirao i tome doprineo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Izvor: Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.