STRAŠNO! DOK SU OLIVERA SPUŠTALI U GROB, ALBANSKI MEDIJI SU GA SATANIZOVALI: Optužili su ga da je UBIO 49 ALBANACA!
Albanski mediji satanizovali Ivanovića, Foto: EPA / Printscreen Infokosova.org

nečuveno

STRAŠNO! DOK SU OLIVERA SPUŠTALI U GROB, ALBANSKI MEDIJI SU GA SATANIZOVALI: Optužili su ga da je UBIO 49 ALBANACA!

Albanski Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda (KMDLNj) Ivanovića je optužio da je za vreme rata ubio 39 Albanaca, i još 10 nakon okončanja rata

Objavljeno: 10:31h

Oliver Ivanović danas će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a za to vreme na njegov račun odstrane albanskih medija stižu užasne optužbe.

Albanski Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda (KMDLNj) Ivanovića je optužio da je za vreme rata ubio 39 Albanaca, i još 10 nakon okončanja rata. Savet tvrdi da ima i dokaze za svoje tvrdnje koje je prosledio Euleksu i UNMIK-u, prenosi portal "Infokosova".

Savet tvrdi da je Ivanović, služeći kao vojni komadant, 14. i 16. aprila 1999. godine naredio ubistva ovih Albanaca. Takođe, navode da je Ivanović sa srpskim gerilcima 3. i 4. februara 2000. godine pobio 10 albanskih civila.

Oni takođe podsećaju da je Ivanović bio optužen za ratne zločine, i zahtevaju pravdu za žrtve.

- Oliver Ivanović nije sam počinio ove zločine i KMDLNj zahteva da i ostali odgovaraju na Specijalnom sudu. Amnestija i glorifikacija lika Olivera Ivanovića koji se prikazuje kao heroj i žrtva KMDLNJ smatra neprihvatljivom, nemoralnom i zahteva kaznu. Ako pokažemo milost ratnim zločincima, ubijamo žrtve po drugi put, i zagovaramo nekažnjavanje koje može ohrabriti buduće ratne zločince - piše u saopštenju KMDNJ.

Uvek na meti

Nacionalističkoj albanskoj eliti u Prištini je Ivanović bio trn u oku jer se svojim najčešće mirnim i na činjenicama baziranim stilom komuniciranja bespogovorno borio za prava srpske manjine na KiM. Zastranjivanja je ovaj političar, koji je tečno govorio engleski, javno žigosao.

2014. godine je Eulex pokušao da ga u jednom najbaže rečeno čudnovatom sudskom procesu žigoše kao ratnog zločinca i da ga na 9 godina strpa u kazamat. To je iznenadilo mnoge jer čak ni albanski nacionalisti Ivanovića nisu optuživali za ratne zločine. Pokušaj da ga pretvore u ratnog zločinca propao je u apelacionom postupku, ali ga je, nevino optuženog koštao tri godine života, prenosili su nemački mediji činjenice o njegovoj sudbini.

Oliver Ivanović ubijen je kada je na njega pucano ispred prostorija njegove stranke SDP u Kosovskoj Mitrovici.

BONUS VIDEO:

(Espreso.s / Infokosova.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.