PROKLETSTVO 16. JANUARA! Na današnji dan pre četiri godine UBIJEN I OLIVEROV KUM!
Foto: Dragana Udovičić, Facebook

crna sudbina dva prijatelja

PROKLETSTVO 16. JANUARA! Na današnji dan pre četiri godine UBIJEN I OLIVEROV KUM!

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", tragično je nastradao jutros ispred kancelarije svoje stranke

Objavljeno: 16:53h

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, mučki ubijen jutros oko 8.15 ispred svoje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici u Sutjeskoj ulici. Na njega su nepoznati napadači ispalili nekoliko hitaca, i iako je hitno transportovan u KBC Kosovska Mitrovica, podlegao je povredama. Nedaleko od mesta zločina, u ulici Vojvode Putnika, pronađen je i zapaljeni automobil "opel astra", kojim je ubica najverovatnije sa saučesnikom pobegao, a potom i zapalio automobil da prikrije tragove.

Stranačka koleginica i saradnica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović kazala je da niko nije čuo pucnjavu u kojoj je Ivanović ubijen i dodaje da ga je ispred stranačkih prostorija pronašla komšinica koja se vraćala iz prodavnice.

No, strašno je i što se ovaj zločin odigrao tačno četiri godine nakon još jednog stravičnog ubistva u istom gradu.

Na današnji dan 2014. godine ubijen je i blizak saradnik Olivera Ivanović, Dimitrije Janićijević. Ubijen je nešto iza ponoći ispred svoje kuće u ulici Rudarske čete u severnom delu Kosovske Mitrovice hicima iz automatskog oružja.

Janićijević je bio i kandidat za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica nalokalnim izborima na listi Samostalne liberalne stranke (SLS).

Dimitrije Janićijević ubijen 16.01.2014. godine
Dimitrije Janićijević ubijen 16.01.2014. godinefoto: Facebook

Dimitrije Janićijević je bio Ivanovićev dugogodišnji blizak prijatelj, kum i saradnik. Ubrzo nakon njegovog ubistva došlo je do Ivanovićevog hapšenja, a nakon toga i do serije hapšenja Srba sa Severa Kosova, kao i pokretanja istraga.

Na sahrani pokojnog Dimitrijevića govor i poslednji pozdrav u ime svih prisutnih, uputio je Oliver Ivanović koji je ubijen danas, tačno četiri godine od ubistva svog prijatelja.

"Svi se pitaju šta je to toliko važno da se oduzme jedan mlad život i ostave neutešni roditelji, maloletna deca, žena i prijatelji. O tome danas i ubuduće treba da razmišljaju svi građani Mitrovice i okoline, koji su skloni da bilo kakvo nasilje opravdaju, bilo ono malo ili veliko. Jer malo nasilje rađa veće i završava se ubistvom. Ali o tome treba da misle i oni koji su u vlasti. Oni koji odlučuju, oni koji su za to izbarani, postavljeni, plaćeni. Od njihove odluke i postupaka u narednom peridonu zavisiće i odluka mnogih u ovom gradu. Da ostanu ili da odu. O tebi će misliti tvoji prijatelji kojih si imao mnogo, ali i tvoji neprijatelji koji su svoju mržnju pretvorili u rafal i smrt. Mi ćemo te Miki pamtiti po tvojoj srčanosti, odlučnosti i posvećenosti tvojoj porodici i prijateljima. Neka ti je pokoj duši i večna slava".

Oliver Ivanović uhapšen je na veliki srpski praznik - Svetog Savu, a pre nego da 12. marta bude prebačen u Severnu Mitrovicu, bio je u pritvorskoj jedinici u Prištini, zbog čega je i devet dana štrajkovao glađu, zahtevajući da bude prebačen zbog loših uslova i rizika kojima je bio izložen. Sve žalbe advokata da bude pušten iz pritvora i da se brani sa slobode, nakon godinu dana pritvora bile su odbijene, uz zvanično obrazloženje da bi mogao da utiče na svedoke.

Nakon ubistva Ivanovića, jake policijske snage raspoređene su u celoj Kosovskoj Mitrovici. Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti izjavio je da sve policijske snage tragaju za napadačima na Olivera Ivanovića.

BONUS VIDEO:

ESPRESO TVITER: Miroslav Čučković


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.