DETALJI POŽARA U NAJSTARIJOJ GIMNAZIJI SRBIJE: Zgradu niko ne čuva, požar podmetnut kao osveta direktorki?
Požar, Kragujevac, gimnazija, Foto: Espreso

Jedna od najstarijih skola u plamenu

DETALJI POŽARA U NAJSTARIJOJ GIMNAZIJI SRBIJE: Zgradu niko ne čuva, požar podmetnut kao osveta direktorki?

Direktorka Slavica Markovic potvrdila nam je da se prostorije tokom noći ne obezbeđuju fizičkim obezbeđenjem u pomenutom periodu, ali da sistematizacija to radno mesto jednostavno ne prepoznaje.

Objavljeno: 16:29h

U zgradi kragujevačke gimnazije najstarije u Srbiji, jutros je izbio požar koji je progutao nekoliko prostorija a izgorele su i neprocenjive slike i knjige iz ovdažnje biblioteke. Vatra je, kako nam je rečeno zahvatila kancelariju direktorke koja je u potpunosti izgorela, nastavničku kancelariju i Sekrearijat. Prema rečima Jasmine Rajković, načelnice SUP u Kragujevcu požar je lokalizovan, žrtava nema, a materijalna šteta se utvrđuje. Uzrok požara se ispituje, a prema našim saznanjima policija istražuje da li je požar namerno izazvan.

- Kako smo saznali iz istrage osumnjičeni N.G. tetreti se da je zapalio zgradu najstarije Gimnazije u Srbiji, a uradio je to zbog nesporazuma sa direktorkom škole Slavicom Marković. Naime, on je u prostorijama škole držao poslovne prostorije, u delu koji su van nastavnog prostora, a požar je podmetnuo nezadovoljan što mu je direktorka otkazala poslovnu saradnju.

- On je držao radnju brze hrane i ketering, protiv čega je direktorka bila protiv. Uspeo je da preko Ministarstva prosvete dobije privremnu dozvolu, ali je posle nekoliko meseci iselio mašine, ne plativši zakup, niti komunalije - kaže izvor Kurira.

U vreme kada smo posetili zgarište radnici komunalnog preduzeća rasčišćavali su šut, izgorele stolice, delovi knjiga. Mesto su obezbedjivale jake policijske snage koje nisu dozvoljavale fotografisanje mesta požara.

 Požar, Kragujevac, gimnazija
Požar, Kragujevac, gimnazijafoto: Espreso

Sadašnja zgrada izgrađena je u peridou od 1884.do1988. godine. Projekat je urađen u Beču, stolarija je još uvek iz tog perioda, a od 1887.godine ovde se školuju đaci, kada su se preselii iz prve gimnazije osnovane u obnovljenoj Srbiji posle 1818.godine. Zgrada je pod zaštitiom države kao kulturno istorijski spomenik od velikog značaja. Iz ove zgrade vojnici fašističke Nemačke, odveli su na streljanje đake 21. oktobra 1941.

SKANDAL

GIMNAZIJU VIKENDOM SKORO NIKO NE ČUVA!

Zbog neimanja sredstava koje nije odobrilo Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije prva srpska gimnazija moderne Srbije vikendom je gotovo potpuno prazna odnosno nema čuvara!

- Čuvar radnim danima radi od 19 do 24 h. Posle toga su prostorije prazne, a vikendom se čuva u istom vremenu. Dakle, prostorije su nezaštićene radnim danima po šest sati, a vikendom i po 17 sati - kaže naš izvor.

Direktorka Slavica Markovic potvrdila nam je da se prostorije tokom noći ne obezbeđuju fizičkim obezbeđenjem u pomenutom periodu, ali da sistematizacija to radno mesto jednostavno ne prepoznaje.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs / Kurir / D.A.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.