SABOTAŽA U HAGU? Mladiću ukrali nalaze iz ćelije
Foto: Printscreen

potvrda i od sina

SABOTAŽA U HAGU? Mladiću ukrali nalaze iz ćelije

Ovo nije prvi put da u Hagu sabotiraju generala i igraju se sa njegovim životom i zdravljem

Objavljeno: 14:02h

Konačno su srpski lekari dobili priliku da pregledaju Ratka Mladića u pritvorskoj ćeliji u Sheveningenu. Međutim, oni zasad neće moći da vide i generalovu medicinsku dokumentaciju iz proteklih nekoliko nedelja - jer je, kako saznaju "Novosti", nestala iz njegove ćelije!

Hirurg dr Velibor Ristić sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i neurolog Gorica Đokić iz Kliničkog centra Srbije pregledaće danas i sutra Mladića. Nakon silnih birokratskih prepreka, Tribunal im je konačno dao dozvolu i oni su juče doputovali u Hag.

Zahtev lekara i tima odbrane je bio da pregledaju svu Mladićevu zdravstvenu dokumentaciju. Ona je generalu nedavno uručena i držao ju je u ćeliji. Kako smo saznali, nestala je nakon pretresa pre nekoliko dana koji je Uprava zatvora naložila zbog pojačanih mera bezbednosti posle nedavnog samoubistva Hrvata Slobodana Praljka.

Informaciju o nestanku nalaza potvrdio je i Mladićev sin Darko:

- Branioci su nakon tog incidenta zahtevali da se nalazi pronađu i dostave lakarima u ova dva dana. Šta je u dokumentima, da li snimci, analize krvi ili nešto drugo, odbrana ne zna jer su im službenici samo uopšteno naveli da je u pitanju medicinska dokumentacija.

foto: večernje novosti/P.Mitić

Ovo nije prvi put da u Hagu sabotiraju generala i igraju se sa njegovim životom i zdravljem. U novembru su na zahtev pritvorskog lekara zabranili srpskim doktorima da ga pregledaju iako je pregled bio odobren, a dogovarao se samo termin.

U septembru su posle višemesečnih zahteva dali Mladiću u ruke disk sa snimcima glave koji su mu rađeni proteklih meseci, ali nisu dozvolili da on bude iznesen, a Mladić u ćeliji nema kompjuter.

Na kraju je, posle dvoipočasovne rasprave, disk bukvalno oteo advokat Dragan Ivetić zapretivši da bez njega neće izaći iz pritvora. Pregledom tih snimaka ustanovljeno je da je Mladić preživeo nekoliko lakših moždanih udara, koje je Hag skrivao.

UVEK NEDOSTAJALE STRANICE

- KAD god su do sada mom ocu dostavljali zdravstvenu dokumentaciju, skoro uvek se dešavalo da nedostaje svaka druga ili treća stranica. Onda su njegovi advokati morali da pišu zahteve za dopunjavanje dokumentacije - kaže nam Mladićev sin Darko.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.