Šta nije u redu sa ovom slikom?
Foto: Fonet, beta/emir burlovic, borce popovski, ap, Ilustracija/Espreso.co.rs

odluke haga

Šta nije u redu sa ovom slikom?

Sami zaključite!

Objavljeno:

Haški tribunal, koji će ostati jedan od najkontroverznijih sudova u istoriji pre dva dana izrekao je presudu nekadašnjem vrhovnom komandantu Vojske Republike Srbije Ratku Mladiću, i osudio ga na doživotnu zatvorsku kaznu. Prošle godine osuđen je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, i to na 40 godina zatvora. To su za godinu dana dve presude koje je Haški tribunal izrekao Srbima za zločine tokom rata u BiH, dok je, sa druge strane, oslobodio krivice za ratne tločine Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Anta Gotovinu, i proglasio ih slobodnim ljudima.

A ŠTA O PRESUDI RATKU MLADIĆU KAŽU JELENA MILIĆ, SONJA BISERKO I NATAŠA KANDIĆ? Jedno im je zajedničko

Haški tribunal: RATKO MLADIĆ KRIV po brojnim tačkama! DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA! (VIDEO)

HAG POTVRDIO DA SE BROJEM MRTVIH U SREBRENICI MANIPULIŠE U POLITIČKE SVRHE: Presuda Ratku Mladiću dovela u sumnju zvanične verzije!

Ratko Mladić, doživotna robija

foto: Fonet

Ratko Mladić, nekadašnji vrhovni komadant Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić pre dva dana u Haškom tribunalu osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu. Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti širom BiH, kršenje običaja rata, opsadu Sarajeva i druge zločine. Haški tribunal je ovom presudom okončao rad, a iako je odbrana najavila žalbu, o njoj će odlučivati drugi sud.

Radovan Karadžić, 40 godina zatvora

foto: Profimedia

Prošle godine u martu Haški tribunal osudio je bivšeg predsednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga Radovana Karadžića na 40 godina zatvora. Veće je osudilo Karadžića za 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici. Karadžić je osuđen za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje. Nije osuđen jedino za za genocid u 7 opština u BiH.

Ramuš Haradinaj, oslobođen krivice

foto: Fonetap

Nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja Haški tribunal je dva puta oslobodio krivice za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji. Tribunal je 4. marta 2005. protiv Haradinaja, u to vreme premijera Kosova, podigao je optužnicu zbog zločina protiv čovečnosti i kršenja prava i običaja rata. On je potom podneo ostavku i 9. marta se dobrovoljno predao Tribunalu. Nakon suđenja do aprila 2008. godine, oslobođen je usled nedostatka dokaza. Drugi put je Haradinaj uhapšen u julu 2010. na Kosovu, odakle je prebačen u Hag na delimično ponovljeno suđenje, pošto je apelaciono veće Haškog tribunala usvojilo žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu. Pošto ga je sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici, Haradinaj se u novembru 2012. vratio u Prištinu. Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila. A onda je i sud u Kolmaru doneo je odluku o oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova. Sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za njegovo izručenje, a kada je u oslobođen, u roku od 24 sata se vratio na Kosovo, i postao premijer samoproglašenog Kosova.

Naser Orić, oslobođen krivice

foto: Profimedia

Ratni komandant nekadašnje Armije BiH za Srebrenicu Naser Orić, kojeg Bošnjaci smatraju ratnim herojem, a Srbi zločincem 2008. godine proglašen je nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

A onda je i sud u Sarajevu u oktobru izrekao oslobađajuću presudu Oriću, kojeg tužilaštvo tereti za ratne zločine na području Srebrenice i Bratunaca 1992. godine. Nakon što je oslobođen za ratni zločin u okolini Srebrenice 1992, Udruženje porodica žrtava rata iz Srebrenice i Bratunca je bilo ogorčeno. Jedna od onih koji su bili ispred i protestovali rekla je da joj je Naser Orić ubio celu porodicu.

Ante Gotovina, oslobođen krivice

foto: AP

Apelaciono veće Tribunala u Hagu 2012. godine oslobodilo je hrvatskog generala Antu Gotovinu, koji je prvostepeno osuđen na 24 godine zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine.

Predsednik Tribunala, Teodor Meron tada je saopštio da Apelaciono veće smatra da Gotovina nije učestvovao u zločinačkom poduhvatu tokom operacija u Obrovcu, Kninu, Gračacu i Benkovcu, kao i da artiljerijski napadi na te gradove za cilj nisu imali proterivanje civilnog stanovništva. Ovom presudom, Haški tribunal je okončao suđenja za događaje tokom "Oluje" a da nijedna osoba nije osuđena za ratne zločine počinjene u toj akciji.

(M.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.