DA LI CG KLANOVI VLADAJU SRBIJOM? Sve što treba da znate o krimi okršajima đetića I KO TU KOME SMETA? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Fonet / Dado Đilas / Wikipedija

montenegro crime investigations

DA LI CG KLANOVI VLADAJU SRBIJOM? Sve što treba da znate o krimi okršajima đetića I KO TU KOME SMETA? (FOTO) (VIDEO)

Tamo je gusto, ovde ima bar neke "širine"

Objavljeno:

Crnogorski klanovi već godinama "drmaju" Srbijom. Protekle godine obeležio je niz likvidacija koje su u većini slučajeva ostale nerešene. Prema nekim informacijama, crnogorski klanovi među sobom vode rat za prevlast nad švercom kokaina, a suparnika se obično "otarase" u Srbiji. Ipak, ima i onih koji su "u ljubavi".

Četiri ekipe iliti klana cirkulišu po Crnoj Gori, a podeljeni su ovako: nikšićki - kvartaški klan, barsko - budvanski, grupa Darka Šarića i kotorsko - škaljarski klan.

Mnogi su pomislili da predaja Darka Šarića i hapšenje Luke Bojovića, označavaju prekid kokainskih transfera u Zapadnu Evropu i slabljenje mafije, međutim...

Ne samo da su narko bosvi nastavili sa poslovima, već je došlo i do njihovog jačanja, ali i jačanja njima suprotstavljenih klanova.

Novinar Vojislav Tufegdžić i autor filma "Vidimo se u čitulji", rekao je za Espreso.co.rs da je razlog obračuna crnogorskih klanova u Srbiji, taj što ovde ima više novca.

- Više novca ima u Srbiji nego u Crnoj Gori. Neminovno je da tako bude, to je ulaznica za Zapadnu Evropu. Nije to ništa neobično. Vole da budu u većim sredinama, lakše se i kreću, nego u manjim gde im se meri svaki korak. Tamo je gusto, ovde ima bar neke "širine".

On je dodao da uvek postoji "sistem", koji tako funkcioniše.

- Postoji transverzala, smer u kome se kreću. Od Heceg Novog, Budve, Podgorice, Zlatibora, Beograda, Novog Sada. Transverzala tako funkcioniše i onda se samo priključuju sa strane. Njihovi međusobni odnosi traju dok ima interesa. Teško je to razmrsiti.

ŠARIĆEV KLAN

foto: Dado Đilas

Prema podacima bezbednosih službi, nakon predaje Darka Šarića, pljevaljskog bosa, 18. marta 2014. godine, vođstvo je preuzeo njegov kum Milovan Milovac Cigla. Prema pisanjima medija, i pre predaje Cigla je bio Šarićeva desna ruka, a prema nekim informacijama on se krije u Južnoj Americi odakle usmerava rad klana i kokain distribuira po Evropi, a navodno je sa Šarićem stalno na vezi.

Specijalni sud u Beogradu u postupku protiv Šarića za šverc kokaina osudio je Milovca na 12 godina zatvora.

Poternica Interpola raspisana je za 13 pripadnika Šarićeve grupe koji su u bekstvu od 2009, a sumnja se da su pobegli u Južnu Ameriku, gde su nastavili sa poslom, pisao je Blic.

To su Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović. Interpolova poternica raspisana je i za Rodoljubom Radulovićem Mišom Bananom.

Advokatu Milanu Sučeviću koji brani Milovana Milovca u postupku pred Specijalnim sudom u Beogradu u oktobru 2012. pod vozilom je bila postavljena bomba koja je eksplodirala u Žarkovačkoj ulici.

NIKŠIĆKI - KVARTAŠKI KLAN

foto: Profimedia

Nikšićki - kvartaški klan smatra se za jedan od najmoćnijih, koji osim šverca i dilovanja narkotika, srpska policija dovodi i u vezu sa mafijaškim obračunima u Beogradu.

Na čelu ovog klana je Nikšićanin Radomir Baćović (43), zvani Boban, i Ranko Radošević (46), zvani Ranko Eskobar iz Podgorice.

Deo klana bio je i Goran Radoman sa Cetinja koji je ubijen u Beogradu. Radoman je ubijen 2015. godine kod lifta podzemne garaže u Ulici Jurija Gagarina 26a, gde ga je sačekao ubica sa heklerom i u njega ispalio 25 hitaca. Samo 12 sati pre ubistva, u Podgorici je u vazduh dignut audi A8 koji pripada Milanu Vujotiću (32), bliskom Radomanovom prijatelju, a smatra se da je bomba pod automobilom bila upozorenje.

Delatnost nikšićko - kvartaške grupe je šverc kokaina i skanka koji se meri u količinama od po stotine kilograma. Narkotici se švercuju iz Južne Amerike u Evropu gde se dalje rasturaju po ulicama.

Baćović je u Srbiji uhapšen samo jednom, 2013.godine, a u Srbiji poseduje i brojne nekretnine, uglavnom u Beogradu i na Zlatiboru. Baćevićev najbliži saradnik, Ranko Eskobar, poznat je u srpskom podzemlju, a kriminalnu "karijeru" započeo je kao član bežanijske kriminalne ekipe Gorana Mijatovića.

Petar Radonjić Fratelo, koji se smtara mozgom ekipe "Pink Pantera", jedan je od glavnih Baćovićevih saradnika. U Srbiji je hapšen 2006. po poternici koju je za njim raspisao Japan, koji ga je osudio za pljačku juvelirnice u Osaki. Dovođen je u vezu sa Darkom Šarićem.

BARSKO - BUDVANKSI KLAN

foto: Fonet

Vođe ovog klana su Milan Vujović, Jovo Đurović, Alan Kožar i Saša Boreta, "nadređeni" im je Luka Bojović.

Ekipa koja je pod vođstvom Luke Bojovića, koji je 2012. godine uhapšen u Španiji, a koji je i vođa Zemunskog klana. U sukobu je sa grupom Darka Šarića i porodicama Šaranović i Radonjić.

Za ubistvo Danila Radonjića i Dženana Ramovića u Beogradu, policija sumnjiči Dalibora Đurića (34) i Milana - Mićka Vujovića (36).

Radonjić i Ramović iz Bara ubijeni su 8. septembra 2011. u Zemunu, kada je na ulici izrešetan automobil u kom su bili. Na njih je pucano sa skutera, kojim su napadači i pobegli.

U ratu među porodicama, a koji je počeo 2009, ubijeni su Radonjićev sin Slobodan, Radonjićev kum Brano Šaranović, a zatim i sam Radonjić. Osveta za ove likvidacije bilo je ubistvo Lukinog brata Nikole, a zatim i ubistvo Lukinog prijatelja Radeta Rakonjca.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Barsko-budvanska grupa je u bliskim odnosima sa škaljarskom grupom, budući da su obe pod direktivom Bojovića. Saradnja sa Bojovićem dovela ih je u sukob sa njegovim suparnicima: sa grupom pritvorenog Darka Šarića, naslednicima ubijenog Armina - Muše Osmanagića i najistaknutijim članovima crnogorskog podzemlja: Ivanom Delićem i porodicama Šaranović i Radonjić, piše Blic.

Luka Đurović, je do 2013. godine bio glavni Bojovićev čovek u Crnoj Gori, a nakon njegove pogibije u saobraćajnoj nesreći, vođstvo u klanu preuzeli su njegov brat Jovo Đurović, zvani Kapetan, i Milan Vujović.

Lukinu grupu je posle njegovog hapšenja u Španiji 2012. preuzeo njegov najbliži saradnik Filip Korać, koji vodi poslove u Srbiji, Evropi i Latinskoj Americi.

Da Bojović ne miruje ni iza rešetaka, pokazuje ubistvo Jugoslava Cvetanovića, koji je ubijen u septembru ove godine u Vranju.

Reč je o bratu Saše Cvetanovića zvanog Pitbul, osumnjičenog za ubistvo Nikole Bojovića na Zelenom vencu. Sumnja se da je ubistvo Cvetanovića osveta za ubistvo Lukinog brata Nikole Bojovića.

Na Slobodana Šaranovića (79), osumnjičenog da je naručio ubistvo Nikole Bojovića (39), ubice su u martu ove godine u Budvi ispalile 30 hitaca iz automatskog oružja iz automobila u pokretu. Da podsetimo, Slobodan Šaranović se sumnjičio da je naručio ubistvo brata Luke Bojovića u znak odmazde za ubistvo svog brata Branislava Šaranovića (66), koji je izrešetan 2009. na Dedinju ispred kućnog praga.

KOTORSKO - ŠKALJARSKI KLAN

Vođe ove ekipe su Jovan Vukotić, Igor Dedović i Vladan Radoman. U dobrim su odnosima sa ekipom Luke Bojovića, ali u ratu sa Šarićevom grupom, kavačkim klanom, kao i klanom "Maksimus".

Delatnost grupe je prekookeanski šverc kokaina.

Škaljarski je pre nekoliko dana okupirao zgradu Višeg suda u Beogradu. Naime, llija Zec (28), kog su navodno bezbednosne službe Srbije i regiona označile kao glavnog pucača "škaljarskog klana" iz Kotora, pojavio se u Višem sudu u Beogradu u pratnji tridesetak mladića. Nisu pravili probleme, već su kako kažu došli da "podrže".

Vođa navijača Partizana Aleksandar Stanković (29), zvani Sale Mutavi, ubijen je u oktobru 2016. u pucnjavi na raskrsnici Bačvanske i Ulice Gospodara Vučića kod Centralnog zatvora. U obračunu crnogorskih kriminalnih klanova Stankovića je likvidirala, sumnja se, „škaljarska grupa“.

Koliko je jak sukob klanova u Kotoru pokazuje i činjenica da je 2015. godine jedan od vođa klanova Goran Radoman (37) likvidiran na Novom Beogradu, u klasičnoj sačekuši.

I Novi Sad je bio potresen, navodno, "kotorskim razmiricama" jer je na Štrandu ranjen Slobodan Kašćelan (53), za koga policija u CG tvrdi da je vođa jednog od kotorskih klanova, mada je on sam izašao u medije da demantuje bilo kakve veze sa kriminalnim grupama.

Ubistvo Duška Roganovića (35), koji je 25. maja ostao bez obe noge u eksploziji automobila u Herceg Novom, pokušano je da bi se sprečila likvidacija jednog od viđenijih pripadnika ili najbližih saradnika "škaljarskog klana". Likvidacija, čiji je jedan od organizatora upravo Roganović, prema prvobitnom planu trebalo je da bude izvršena u Beogradu.

Obe kriminalne grupe su poreklom iz Kotora. Na švercu kokaina radili su zajedno sve do 2014. kada je u Valensiji u Španiji nestalo 300 kilograma kokaina, nakon čega su se Kotorani podelili u dve grupe, i započeli međusobni rat.

Bezbednosne službe u Srbiji i regionu označile su Iliju Zeca (28) kao jednog od glavnih pucača, ali i dobavljača oružja ozloglašenog škaljarskog klana.

Sukobi iz Kotora sve su učestaliji, a izvesno je da će se nastaviti.

Još neke ikvidacije sa potpisima crnogorske mafije:

14.01.2017. - Milomir Jovanović (46) ubijen navodno od strane Škaljara zbog neraščišćenih računa oko droge.

13. oktobar 2016. - Aleksandar Sale Mutavi (29), ubijen jer je navodno proneverio 40kg kokaina.

20. februar 2015. - likvidiran Goran Radoman (37) sa Cetinja, ovo ubistvo navodno je narućeno od strane narko-kartela iz Južne Amerike zbog "izgubljenog kokaina"

8. septembar 2011. - ubijen Danilo Ramović (34) iz Bara.

9. oktobar 2009. - ubijen Branko Šaranović (66) iz Budve, vlasnik hotela "Slavija"

8. decembar 2006. - ubijen Slobodan Stevović (29) iz Kotora.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.