HOROR SRBA U SLOVAČKOJ! 26 sati 23 naših NA VODI I SENDVIČU! I to nije sve!
Foto: Kurir

jezivo!

HOROR SRBA U SLOVAČKOJ! 26 sati 23 naših NA VODI I SENDVIČU! I to nije sve!

Oni su u septembru otišli da zarade radeći fizičke poslove, a kako kažu, razlog njihovog hapšenja u utorak ujutru ni sami pouzdano ne znaju

Objavljeno:

Bio sam na radnom mestu kad je neko počeo da viče:Policija je tu, rutinska kontrola“, kaže Miodrag Simić iz Sremske Mitrovice

Agonija 23 radnika iz Srbije koji su uhapšeni u slovačkom gradu Šalji i dalje traje. Njima je naređeno da, iako tvrde da su „ni krivi ni dužni“, napuste Slovačku u roku od sedam dana, uz zabranu ulaska u zemlje EU narednih godinu dana.

Oni su u septembru otišli da zarade radeći fizičke poslove, a kako kažu, razlog njihovog hapšenja u utorak ujutru ni sami pouzdano ne znaju. Iz pritvora su pušteni u sredu.

Mogli samo u toalet

- Bio sam na radnom mestu kad je neko počeo da viče: „Policija je tu, rutinska kontrola“. Nas 72 rasporedili su u kombi i autobuse i prevezli u zatvor. Tamo su našu grupu od 22 muškarca zaključali u jednu malu sobu s tri kreveta. Nismo mrdali nigde osim u toalet, i to kad se oni proderu: „Mala nužda dva minuta, velika tri“. Tek uveče smo dobili po sendvič i malo vode. Jednoj Makedonki je pozlilo od stresa i gladi, pa se onesvestila tri puta - priča Miodrag Simić (41) iz Sremske Mitrovice.

foto: Pixabay

On je oglas za ovaj posao video na Fejsbuk stranici agencije Agentura maks i pošto mu je preko potreban novac, jer je samohrani otac, morao je da se prijavi.

- Ugovore su sastavili predstavnici agencije na slovačkom jeziku i svi smo ih potpisali, sada kažu da smo privedeni zato što smo potpisali neispravne ugovore. Ma mi smo prevareni - kaže Simić.

Ministarstvo spoljnih poslova se oglasilo povodom privođenja grupe od 23 državljana Srbije u Šalji. Kako je navedeno, na informativnom razgovoru u Medvedovu utvrđeno je da dve srpske državljanke ne poseduju važeće putne isprave i one su zadržane u prihvatnom centru, a svima je dat rok od sedam dana da dobrovoljno napuste Slovačku. Ukoliko srpski državljani ne iskoriste mogućnost dobrovoljnog napuštanja Slovačke, biće pokrenut postupak readmisije, stoji u saopštenju.

Zabrana boravka

Preostali 21 državljanin Srbije vraćen je u Šalju, svi su dobili administrativno rešenje o zabrani boravka u Slovačkoj zbog nelegalne radne dozvole, od kojih je 20 tu zabranu dobilo na godinu dana, a jedna osoba na tri godine.

Kurir je pokušao da stupi u kontakt s predstavnicima slovačke agencije Agentura maks, preko koje su radnici otišli na rad u Slovačku, ali je sekretarica rekla da ne zna da su radnici uhapšeni, a da je Boris, koordinator naših radnika, na terenu

foto: Kurir

„Slovačka policija uhapsila je zbog nelegalnog rada i boravka 62 osobe. Radi se o 27 državljana Ukrajine, 23 iz Srbije, 8 Makedonaca i 4 državljanina BiH. Svi su radili nelegalno za agenciju ‚Šin Heung Presižen Slovakija‘, koja dostavlja rezervne delove preduzećima ‚Samsung‘, ‚Soni‘, JVC, LG i ‚Tošiba‘“, javio je Slovački javni radio i televizijski servis.

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.