LEGIJA NA SUDU PRVI PUT POSLE SMRTI MAJKE: Državni udar je priča za malu decu!
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

suđenje za oružanu pobunu JSO

LEGIJA NA SUDU PRVI PUT POSLE SMRTI MAJKE: Državni udar je priča za malu decu!

Ovo je prvo pojavljivanje Legije na suđenju nakon što mu je preminula majka Natalija, a on nije dobio dozvolu da prisustvuje sahrani

Objavljeno: 18.10.2017. 12:10h
  • 3

Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne Milorad Ulemek Legija, izašao je danas pred Specijalni sud u Beogradu, gde je nastavljeno suđenje za oružanu pobunu JSO, koja je izvršena 2001. godine. Ovo je prvo pojavljivanje Legije na suđenju nakon što mu je preminula majka Natalija, a on nije dobio dozvolu da prisustvuje sahrani.

LEGIJU SUD NE PUŠTA NA SAHRANU MAJKE: Ali ostavili su mu otvorenu jednu mogućnost...

Pored Ulemeka, za oružanu pobunu JSO, optuženi su i Zvezdan Jovanović, Duško Maričić, Veselin Lečić, Mićo Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić

MEĐU SVEDOCIMA SU SVI KOJI SU KRŠILI ZAKON

- Svi koji dobronamerno gledaju na ovaj slučaj, doći će do istog zaključka. Pregledanjem dokaznih snimaka može se videti da je bivši ministar policije Dušan Mihajlović shvatio da je napravio veliku grešku, čak je dao i ostavku. Samo nekoliko dana kasnije njegove izjave su postale histerične i bio je sve agresivniji. Znali su da su pogrešili, pa su se vodili onim da je napad najbolja odbrana - rekao je Milorad Ulemek Legija, prenosi Telegraf.rs.

- To je sve potpuni paradoks. Oni koji su branili ovu državu su glavni optuženi, a svi koji su kršili zakon su među svedocima. To da smo pokušali da izvršimo državni udar je priča za malu decu - dodao je Legija.

DUŠAN MIHAJLOVIĆ NAM POKLONIO PIŠTOLJE POSLE PROTESTA

Okrivljeni Zvezdan Jovanović priložio je sudu fotografije, video snimke i isečke iz novina kao dokazni materijal.

foto: Profimedia

Na snimcima se jasno vidi oružana moć kojom je tada raspolagala JSO.

- Kada je Jedinica za specijalne operacije blokirala autoput kod Sava Centra, policija i državni organi ih nisu sprečili da uđu u Beograd. Jedinica je najnormalnije prešla most na Gazeli, a zatim se vratila. Svi su znali da se radi o protestu, a ne pobuni - istakla je odbrana.

- Nije tačna izjava Čedomira Jovanovića da je koncert, koji je napravljen u Kuli, bio znak izvinjenja za te građane tamo. To je napravljeno kako bi se Dušan Mihajlović izvinio pripadnicima JSO. On je čak nakon protesta nagrađivao članove jedinice pištoljima - rekao je Zvezdan Jovanović.

- Mi nismo demonstrirali silu i moć. Mihajlović pokušava da izbegne svoju odgovornost tako što sve prebacuje na pokojnog premijera Zorana Đinđića. Sve jasno pokazuje na to da on ne govori istinu svedočeći ovde - dodao je Jovanović.

NA ROČIŠTU SE NIJE POJAVIO PETRAKOVIĆ

Petraković Mićo nije prisustvovao suđenju, a sud je obavestio da su letovi iz Beča otkazani i da nije u mogućnosti da dođe. Zahvalio se sudu na razumevanju i zbog njegove materijalne situacije i zamolio ih da ne odlažu ročište zbog njega. Obećao je da će se pojaviti na sledećem pretresu. Protiv njega će postupak biti razdvojen.

Kako se navodi u optužnici, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. godine otkazala poslušnost komandi i povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, dok je njen operativni deo borbenim vozilima i pod oružjem u dva navrata blokirao saobraćajnice.

foto: Facebook / Milorad Ulemek Legija

Bilo je to 10. novembra i to na auto-putu Novi Sad-Subotica, u blizini Vrbasa i 12. novembra auto-put kroz Beograd, pored Sava centra.

Takvim postupanjem Jedinice bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje.

Suđenje za pobunu Jedinice za specijalne operacije nastavljeno je danas izvođenjem dokaza. Ročište je trajalo kratko, jer je sud odlučio da ga prekine nakon prikazivanja video snimaka, pa će komentare i primedbe, tužilaštvo, advokati i optuženi izneti u utorak, kada će proces biti nastavljen.

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media