Za 8 meseci na srpskim granicama oduzeto je 2 MILIONA EVRA! Znate li gde EVRI SKRIVENI u automobilima odlaze?
Foto: Reuters

uprava carine

Za 8 meseci na srpskim granicama oduzeto je 2 MILIONA EVRA! Znate li gde EVRI SKRIVENI u automobilima odlaze?

Dužnost svakog putnika je da prilikom prelaska državne granice (pri ulasku ili izlasku iz zemlje) carinicima prijavi svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti

Objavljeno: 27.08.2017. 09:56h
  • 7

Od početka 2017. godine, carinici iz "Uprave carine" otkrili su i privremeno oduzeli oko 1,7 miliona neprijavljenih evra na graničnim prelazima u Srbiji. Gde odlazi taj novac, ali i u kojim uslovima u Srbiju može da se unese više od 10.000 evra, koliko je inače dozvoljena suma novca, istražio je "Blic."

Kako za "Blic" navode u Upravi carine, dužnost svakog putnika je da prilikom prelaska državne granice (pri ulasku ili izlasku iz zemlje) carinicima prijavi svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti.

- Uz potvrdu da ste uneli prijavljenu sumu, nećete imati problema pri izlasku iz zemlje (ukoliko samo prolazite kroz Srbiju ili pak novac vraćate u inostranstvo). Neprijavljivanjem sume iznad 10.000 evra, krši se Zakon o deviznom poslovanju i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, jer šverc ozbiljnih suma novca, uglavnom podrazumeva takozvano "pranje para" stečenih kriminalom - navode u Upravi carine.

Prema njihovim rečima najčešći razlog za neprijavljivanje deviza na granici je to, što onaj ko ih nosi mora da objasni poreklo novca.

A gde zaplenjeni novac odlazi?

Kako kažu u Upravi, novac koji je zaplenjen odlazi u kasu Narodne banke Srbije. Međutim, ukoliko Prekršajni sud donese odluku da se novac trajno oduzme, onda on odlazi direktno u budžet Srbije.

foto: AP

- Naša je obaveza da se protiv toga borimo i da po otkrivanju krijumčarenih deviza, koje predajemo Narodnoj banci Srbije, pokrenemo prekršajni postupak pred nadležnim sudom, koji dalje odlučuje o sudbini privremeno zadržanog novca - kažu u Upravi carine.

Za dve godine oduzeto više od 8 miliona evra

Kako objašnjavaju u prethodne dve godine privremeno je oduzeto oko 8,5 miliona evra na graničnim prelazima u Srbiji.

Međutim, ne oduzima se privremeno samo novac. Kako objašnjavaju u Upravi carine, prema važećem Carinskom zakonu oduzima se i automobil, odnosno prevozno sredstvo švercovane robe (u ovom slučaju novca). Dakle, ukoliko u zemlju pokušate da unesete više od 10.000 evra i to sakrijete, najverovatnije će te osetati i bez automobila kojim ste granicu i pokušali da pređete.

Ali, i za to postoje uslovi.

- Prevozno sredstvo koje se koristi za prevoz krijumčarene robe, oduzima se ukoliko vrednost pomenute robe prelazi 1/3 vrednosti prevoznog sredstva, ili ukoliko je prevozno sredstvo posebno konstruisano, adaptirano, izmenjeno, ili na bilo koji drugi način prilagođeno svrsi sakrivanja robe (prerađivano u svrhušverca) - kažu u Upravi carine.

Kako za "Blic" priča Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kada Uprava carine podnese prekršajnu prijavu protiv osobe koja je pokušala da unese/iznese više novca od dozvoljenog, sud pokreće dokazni postupak.

foto: MUP Srbije

- Nakon toga sud donosi odluku da li će novac vratiti toj osobi, odnosno da li će naložiti trajno oduzimanje. U naplati kazne se donese takva odluka, se stara sud, dok zaštitne mere koje je sud naložio, kada presuda postane pravosnažna sprovodi podnosilac zahteva - u ovom slučaju to je Uprava carine - objašnjava on.

KADA MOŽETE UNETI/IZNETI više od 10.000 evra:

Veći iznos od 10.000 evra mogu izneti samo nerezidenti (strani državljani sa prebivalištem u inostranstvu i domaći državljani koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize borave u inostranstvu duže od godinu dana) i to:

- na osnovu potvrde o unosu efektivnog stranog novca – do iznosa naznačenog u potvrdi (potvrdu izdaje carinska služba pri ulasku u zemlju);

- na osnovu potvrde banke da je novac koji iznosi iz zemlje podigao sa svog deviznog računa ili devizne štedne knjižice kod banke u Republici Srbiji – do iznosa naznačenog na toj potvrdi;

- na osnovu potvrde menjača da je novac koji iznosi stekao prodajom dinara dobijenih prethodnim korišćenjem platne kartice u Republici Srbiji - do iznosa naznačenog na toj potvrdi.

*Navedene potvrde carinski organ poništava prilikom prvog izlaska iz Republike Srbije.

(Espreso.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media