Srpski carinici kod švercera pronašli RETKE AFRIČKE ŽIVOTINJE! (FOTO)
Foto: Uprava carine

vredni papagaji

Srpski carinici kod švercera pronašli RETKE AFRIČKE ŽIVOTINJE! (FOTO)

Za ovom vrstom papagaja postoji velika potražnja na globalnom tržištu kućnih ljubimaca

Objavljeno:

Carinici su 10. avgusta 2017. godine, na graničnom prelazu Kelebija, sprečili pokušaj nelegalnog unosa četiri živa primerka afričkog sivog žako papagaja, koji se ubraja u jednu od oko 360 vrsta papagaja zaštićenih Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i nacionlanim propisima Republike Srbije. Četiri papagaja koja pripadaju pomenutoj zaštićenoj vrsti otkriveni su nešto posle ponoći, u automobilu marke "Opel" mađarskih registraskih oznaka, kojim je upravljao 51-godišnji dvojni državljanin Srbije i Mađarske. Vozač, inače po nastavnik zanimanju, carinicima je rekao da nema ništa što bi trebalo da prijavi, ali je ubrzo na zadnjem sedištu njegovog automobila pronađena drvena kutija sa pregradama, prekrivena majicom, u kojoj su se nalazila četiri živa žako papagaja (Psittacus erithacus).

foto: Uprava carine

Putnik je pokušao da se opravda rekavši da je ta dva para papagaja dobio na poklon u Mađarskoj, kao i da nije znao da je potrebno da ih prijavi na granici. Kako nije posedovao CITES dozvolu za uvoz ove zaštićene vrste, protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, a otkriveni primerci predati su ZOO vrtu Palić na dalje staranje.

foto: Uprava carine

Za ovom vrstom papagaja postoji velika potražnja na globalnom tržištu kućnih ljubimaca, pre svega zbog njihove prirodne sposobnosti da oponašaju ljudski govor, kao i zbog izraženih kognitivnih sposobnosti. Podsetimo da su carinici prošlog leta na aerodromu Nikola Tesla sprečili pokušaj nelegalnog unosa dva živa primerka afričkog sivog žako papagaja u Srbiju iz Angole. U prekršaju se tada našla srpska državljanka, koja je letom iz Frankfurta sa suprugom doputovala iz te afričke zemlje, a ptice je pokušala da unese u zemlju bez odgovarajuće CITES dozvole za uvoz. Ta dva žako papagaja sada su stanovnici beogradskog ZOO vrta.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.