SMRT AMERIKANCA NA ZAKINTOSU: Srpski državljani optuženi za GRUPNO UBISTVO SA PREDUMIŠLJAJEM!
Foto: Printscreen/youtube

horor

SMRT AMERIKANCA NA ZAKINTOSU: Srpski državljani optuženi za GRUPNO UBISTVO SA PREDUMIŠLJAJEM!

Optuženo je sedam uhapšenih Srba i jedan Grk - barmen noćnog kluba na plaži Laganas 

Objavljeno: 09.07.2017. 14:27h

Osmorica napadača na Amerikanca na grčkom ostrvu Zakintos optužena su za teško krivično delo grupnog ubistva s predumišljajem, objavili su danas grčki mediji, prenoseći odluku tužioca donetu prošle noći.

Optuženo je sedam uhapšenih Srba i jedan Grk - barmen noćnog kluba na plaži Laganas, ispred kojeg je ubijen 22 - godišnji Afro - Amerikanac.

Optužena grupa će u utorak, 11. jula, biti izvedena pred istražnog sudiju na Zakintosu da iznese iskaze u svoju odbranu.

Ubistvo je izazvalo ogorčenje na Zakintosu, te je policija preduzela drakonske mere prilikom sprovođenja optuženika.

Policija je u istrazi koristila nekoliko video-snimaka noćnog kluba, susednih lokala i gostiju, među kojima je na zabavi bio i Bakari Džavard Henderson, s društvom.

Ključan je njegov "selfi" s jednom konobaricom, na kojem se vidi da je pijan pokušao da je privuče radi slikanja, ali da ga je ona odgurnula, što je izazvalo intervenciju "izbacivača" kluba, a potom i kavgu gostiju sa Amerikancem i napad na njega, pišu grčki mediji.

foto: Printscreen

"Za svega nekoliko sekundi stvar se opasno pogoršala kada se Hendersonovo društvo potuklo sa Srbima, gostima lokala", piše grčki sajt "Newsit.gr" i pominje "jednog 32-godišnjeg Srbina s britanskim pasošem koji je napao Amerikanca" čime je "počelo premlaćivanje, a prijatelji nisu mogli da ga zaštite".

Henderson je istrčao iz lokala, ali nije uspeo da umakne napadačima "koji ga tukli do smrti, udarajući ga i pošto je izgubio svest", prenose mediji.

Veštak sudske medicine u grčkom gradu Patri je utvrdio da je Henderson umro od krvarenja u mozgu zbog niza udaraca u glavu, i da ima i jednu ranu od razbijene staklene pivske boce, a da je već bio u takvom stanju da nije ni mogao da se brani.

Mediji prenose da su odmah uhapšeni 34-godišnji barmen i 32-godišnji Srbin s britanskim pasošem, "izbacivač" kluba, dok se "šest osoba srpskog porekla", identifikovanih po video-snimcima, mirno predalo policiji iste noći u hotelu u kojem su zajedno boravili.

Prva dvojica negiraju da su imali nameru da ubiju Amerikanca i kažu da su samo hteli da ga izbace i lokala jer je pijan "pravio probleme", a ostala šestorica negiraju svoju odgovornost za ubistvo.

Na jednom od snimaka se i vidi kako "izbacivač" prilazi društvu Amerikanaca, što se pretvara u oštru svađu, a kada Henderson ustaje i "izgleda kao da udara izbacivača u lice, stvar izmiče kontroli... - izbija teška tuča grupa Amerikanaca i Srba u šta su se uključili izbacivač i barmen".

Potom se na snimcima s drugih kamera vidi kako Amerikanac beži napolje, ali ga "sustižu, hvataju i bukvalno ubijaju udarajući ga", pišu grčki mediji.

Porodica ubijenog je objavila da je on bio iskusan svetski putnik i modni kreator, a da je u Grčkoj bio radi snimanja za svoju novu modnu kolekciju.

foto: Printscreen

Saučešče povodom njegove smrti izjavio je rektor Univerziteta Arizone Robert Robins, gde je Henderson zapamćen kao odličan student.

Grčki mediji prenose da je vest o ubistvu na Zakintosu "obišla svet" i da strani mediji podsećaju na "mračnu stranu" tog grčkog ostrva: na ubistvo britanskog turiste 2011. posle svađe s taksistom, i na potpuno slepilo i gubitak funkcije bubrega jednog stranca od pića kućne izrade u jednom tamošnjem baru.

Po britanskom listu "Dejli mejl", ubijenog Amerikanca su tukla desetorica, neki udarajući ga u glavu gvozdenim "bokserima", a grčka "policija istražuje da li je bilo rasističkih motiva napadača".

Stanovnici opštine Laganas kažu da je stanje s noćnim klubovima "toliko divlje", da strahuju da uveče izađu iz kuća, i da se Vlada Grčke ne samo oglušila o njihove zahteve da zavede red, već je zatvorila tamošnju policijsku stanicu.

Privedene srpske državljane na ostrvu Zakintos obišao je danas počasni konzul Republike Srbije na Kefaloniji Viktor Ruhas koji je razgovarao sa našim državljanima i načelnikom grčke policije na Zakintosu. Uhapšeni srpski državljani nisu imali primedbe na tretman u pritvoru.

Šest uhapšenih srpskih državljana preliminarno su saslušani u policiji, a istražni sudija će ih saslušati u utorak, 11. jula.

Ambasada je u kontaktu sa nadležnim grčkim organima i pruža našim državljanima svu raspoloživu konzularnu pomoć.

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media