NI SMRT GA NE OSLOBAĐA TRIBUNALA: Hag juri i pokojnog Ostojića!
Foto: srs

spora administracija

NI SMRT GA NE OSLOBAĐA TRIBUNALA: Hag juri i pokojnog Ostojića!

Srbija obavestila Tribunal da je preminuo radikal koga traže preko Interpola. Njegovo ime biće na poternici dok se ne okonča utvrđena procedura

Objavljeno: 16:57h

Radikal Jovo Ostojić, koji je preminuo pre četiri dana, i dalje se nalazi na Interpolovoj crvenoj poternici. Da bi ga međunarodna policija izbrisala sa "liste begunaca", neophodno je da to zvanično zatraži Haški tribunal, na čiji zahtev je za Ostojićem i njegovim partijskim kolegama Vjericom Radetom i Petrom Jojićem i raspisana poternica.

U Tribunalu, za "Novosti", kažu da će o narednim koracima po pitanju optužnice i potrage za Ostojićem, sudsko veće u Hagu odlučivati tek nakon što primi zvaničnu smrtovnicu. Prema proceduri, nju bi trebalo u sud da pošalje srpsko Ministarstvo pravde.

ANĐUS JE ZBOG MILOJICE STALNO SLAO PORUKE VUČIĆU: Saša Mirković tvrdi da novinar nije reketirao biznismena koji je sponzor SNS!

foto: Profimedia

- U Tribunalu znaju da je Ostojić preminuo, obavestila ih je naša Kancelarija za vezu u Hagu. Prema proceduri, sad čekamo da nam sud pošalje zvaničan zahtev za dostavljanje smrtovnice, mi je onda tražimo od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i kad je dobijemo poslaćemo je u Tribunal - objasnili su nam u Ministarstvu pravde.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić nam kaže da je optužnica protiv Ostojića postala bespredmetna s obzirom na to da je preminuo:

- Taj slučaj je gotov, jer čoveka više nema i odustaje se od optužbi. Sve što sledi su samo formalnosti.

Ostojić, Radeta i Jojić se nalaze na tajnoj poternici po zahtevu suda u Hagu, pa se njihove slike ne mogu naći na sajtu Interpola.

foto: Espreso

Tribunal je troje radikala optužio za nepoštovanje suda, jer su navodno uticali na svedoke u procesu protiv Vojislava Šešelja i pretnjama, ucenama i mitom nagovarali ih da promene iskaze ili da ne svedoče.

SUD ODLUČIO: IZRUČENjE NEZAKONITO

Viši sud u Beogradu odlučio je prošle godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje Hagu troje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji s Tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i zbog nepoštovanja suda. Ta odluka je pravosnažna i ne može da se promeni.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.