ČUPAO IH ZA KOSU I TERAO IH DA PUZE PO AUTOBUSU? Mitrovački učitelj optužen da je surovo maltretirao decu na ekskurziji! (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić

horor!

ČUPAO IH ZA KOSU I TERAO IH DA PUZE PO AUTOBUSU? Mitrovački učitelj optužen da je surovo maltretirao decu na ekskurziji! (FOTO)

Jednodnevnu ekskurziju do Subotice i Palića, učenici IV razreda Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ dugo će pamtiti, ali ne po lepom. Naime, deca su doživela stres zbog maltretiranja od strane njihovog učitelja Mate Žarka, koji je, nakon jednogodišnje suspenzije, počeo ponovo da radi pre desetak dana

Objavljeno:

Mate Žarko je u žižu javnosti došao nakon prošlogodišnjeg otkaza od strane direktorke ove škole Ankice Jevtić zbog čitavog niza učinjenih disciplinskih prekršaja koji su se odnosili na psihičko i fizičko maltretiranje zaposlenih koleginica.

Ispravnost odluke o otkazu potvrdio je i mitrovački Osnovni sud.

U međuvremenu, po pisanju medija, Žarko je zatražio pomoć od Hrvatskog nacionalnog veća smatrajući da se ceo proces protiv njega vršio zbog toga što je, kako je izjavio, Hrvat i član DS-a. Celokupna ujdurma je završena prošlog meseca kada je Mate Žarko, odlukom Apelacionog suda vraćen na radno mesto učitelja.

Nakon što je prvog juna počeo ponovo da radi, prošle sedmice Žarko je, zajedno sa još tri učiteljice, vodio učenike IV razreda na ekskurziju. Tokom ekskurzije pokazivao je vidnu nervozu u ophođenju, što je kulminiralo uveče, pri samom povratku kada je počeo da se iživljava nad decom od desetak godina.

foto: Thinkstock

U međuvremenu, mobilnim telefonima su obavešteni o svemu direktorka škole Ankica Jevtić i roditelji koji su decu sačekali po povratku u školskom dvorištu. Deca su iz autobusa izlazila uplakana, vidno uplašena, sa očigledno doživljenim psihičkim traumama.

ZBOG MOBILNOG TELEFONA?! Otac iz Bajine bašte pretukao pa davio ćerku!

Direktorka Jevtić je zvala policiju, ali dežurni policajac je, po običaju, u prvi mah odbio da pošalje patrolu. Tek na insistiranje prisutnih roditelja, i njihove telefonske pozive, stigla je policijska patrola i uzela izjave od učitelja Žarka i prisutnog nastavnog osoblja. Kako se saznaje, protiv Žarka će biti podneta i prijava od strane javnog tužioca.

Po izjavama roditelja dece učitelj Žarko je vikao na njih,čupao ih za kosu,odgurivao,udarao ćuške i terao da puze po autobusu. Da bi decu spasli od daljnjeg maltretiranja, prisutne učiteljice i vozač su ih razdvojili od Žarka tako štu su ih spustile na donji nivo autobusa.

Ono što izaziva gorčinu je činjenica da je Mate Žarko, pre manje od dve sedmice, po povratku u školu, zahvaljujući odluci Apelacionog suda, u jednom lokalnom tabloidnom nedeljniku predstavljen kao žrtva čija je slika „krasila“ naslovne stranice ovih medija uz natpis: „Pravda je pobedila!“

Čak je, tim povodom, i predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov izdao „priopćenje“ u kojem je, između ostalog rečeno:

„Ovakve odluke suda jasno pokazuje kako pravna država može funkcionirati i djelovati pozitivno i kada su u pitanju pripadnici nacionalnih manjina, čiji je položaj osjetljiv i specifičan. U tom smislu, ovim putem želimo ohrabriti i druge građane hrvatske nacionalnosti da i nadalje prijavljuju diskriminaciju, ukoliko smatraju da je trpe u svom svakodnevnom životu, a kao i u ovom slučaju Hrvatsko nacionalno vijeće i zastupnik Hrvata u srbijanskom parlamentu će uvijek nastojati pomoći sukladno svojim mogućnostima.”

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.