DETALJI TRAGEDIJE U KOJOJ SU NASTRADALI SRPSKI ALPINISTI NA TRIGLAVU: "Rekao sam da neću ići sa njima“ (FOTO)
Miloš Ristić, Foto: PRINTSCREEN/FACEBOOK

trageija

DETALJI TRAGEDIJE U KOJOJ SU NASTRADALI SRPSKI ALPINISTI NA TRIGLAVU: "Rekao sam da neću ići sa njima“ (FOTO)

Detalji tragedije u kojoj su pronađena mrtva tela dva srpska alpinista na Triglavu

Objavljeno:

Iskusni srpski planinari Žarko Čiča (42) i Miloš Ristić (33) koji su pronađeni mrtvi u utorak na području planine Triglav u Julskim Alpima u Sloveniji, trebali su u novu avanturu da krenu zajedno sa alpinistom Zoranom Pernjakovićem koji je ispričao kakav je bio njihov plan i kako je nažalost došlo do nesreće.

U subotu je prijavljen nestanak dvojice iskusnih srpskih alpinista i tada je počela opsežna potraga za njima. Timovi za spašavanje pronašli su Srbe u utorak i sumnja se da su oni prilikom penjanja pali u ambis, navodi Policijska uprava Kranja.

Miloš Ristić
Miloš Ristićfoto: Jugmedia

„Naš plan je bio da se nas trojica nađeno u subotu na parkingu u podnožju doline i da se popnemo u toku dana, a potom da se spustimo, odemo na ručak neko piće i svako nastavi svojom novom rutom“, objašnjava Pernjaković i dodaje:

„Prethodno sam stupio u kontakt sa alpinistima iz Slovenije, gde sam se detaljno raspitao o terenu, ali i o vremenskim uslovima. Sve to sam predočio Željku i Milošu, a nakon toga sam im u petak popodne ipak rekao da neću ići u ovu avanturu sa njima. Objasnio sam i poslao napismeno kakvi su uslovi, kao i to da niko od drugih planinara neće ići tom rutom kada smo planirali. Njih dvojica su rekli da će ipak ići na to penjanje“.

Žarko Čiča
Žarko Čičafoto: PRINTSCREEN/FACEBOOK

Kako je objasnio sagovornik, on je čekao vesti od njih, neku fenomenalnu fotografiju sa vrha, ali do toga nije došlo.

„Prvo sam pomislio da mi možda lupaju čežnju, jer nisam krenuo sa njima. Međutim, onda sam primetio da uopšte nisu bili onlajn, tada sam se zabrinuo. U nedelju me je kontaktirala Miloševa supruga i tražila mi kontakt telefon od Željka jer joj se Miloš nije javio. Tada sam se skamenio… Pitao sam je da li se Miloš ima običaj da se javlja kad god se popne na vrh, ona je rekla da je to uvek radio i zato joj je čudno šta se dešava“, kaže sagovornik i dodaje:

„Rekla je da će prijaviti nestanak, a ja sam joj rekao da će to prijaviti i Gorskoj službi Slovenije. Složila se sa mnom i krenula je potraga. Njihovi automobili nađeni su u podnožju doline na parkingu, kao i vreće za spavanje, ali do njih nije moglo da se dođe jer su vremenski uslovi bili loši. U utorak ih je našao helikopter i to oko dva sata popodne na samom početku rute gde ih je naverovatnije oborila lavina.

Zoran Pernjaković
Zoran Pernjakovićfoto: Printscreen/Facebook

Pernjaković kaže da uspon koji su planirali Čiča i Ristić tehnički uopšte nije zahtevan s obzirom da su njih dvojica iskusni alpinisti.

„U pitanju su iskusni alpinisti koji iza sebe imaju jako puno osvojenih vrhova koji su daleko ozbiljniji i rizičniji od ovog u Sloveniji. Ovde je do nesreće došlo verovatno usled zanemarivanja vremenskih uslova, oglušili su se o mogućoj opasnosti“, navodi alpinista koji je trebao kobnog dana da bude sa njima.

Željko Čiča bio je poznati alpinista koji je svoja osvajanja objavljivao na svom Fejsbuku i ljudi su obožavali da gledaju predele i vrhove planina. Pretežno je išao sam u avanture, nikada sa planinarskim udruženjima. Kako nam je rekao sagovornik, Čiča je dugo živeo u Švajcarskoj, a potom se preselio u Nemačku, a svoje slobodno vreme provodio je na planinama, takoreći „Alpi su mu u krvi“.

S druge strane Ristić je bio dosta ozbiljniji planinar ali on svoje objave nije toliko često delio na društvenim mrežama. Naime, Ristić je, prema rečima sagovornika, sa porodicom živeo u Italiji. Bio je ljubitelj miksanog terena (sneg, led, stena) u kuloarima i zaleđenim vodopadima. Osvojio je preko 50 vrhova koji su bili jako zahtevni.

Prijatelji se na društvenim mrežama opraštaju od nastradalih gde navode da je ovo veliki gubitak za planinarsku porodicu.

„Ko nije probao ne zna šta je magija, ko nije doživeo ne zna šta je bol, saučešće porodicama. Večna vam pomen hrabri momci! Bože dragi ne mogu da verujem. Tuga, tuga za vrhunskim planinarima“, samo su neki od mnogobrojnih komentara.

Bonus video:

06:35

NAJOPASNIJA PLANINA U SRBIJI NEMA VISINU NI 600 METARA! Spasilac šokirao: Brojke same govore, TAMO IMAMO NAJVIŠE POSLA

(Espreso/Kurir/Branka Travica/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.