MAJOR POLICIJE O POLIGRAFASKOM TESTIRANJU MAJKE: Informacija je sve zanimala
Bojana Otović Pjanović, Foto: Printscreen/Kurir TV

istraga nestanka devojčice

MAJOR POLICIJE O POLIGRAFASKOM TESTIRANJU MAJKE: Informacija je sve zanimala

Upitana o daljem pravcu istrage Otović Pjanović kaže da je istraga obimna i da na njoj rade operativci, operativna anlitika i mnogi drugi

Objavljeno: 22:34h

Tema večerašnje emisije "Hit tvit" je drama koja potresa Srbiju, slučaj nestanka dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, a gosto Verice Bradić su Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Bojana Otović Pjanović, major policije, advokat Radiša Rosić, bivši načelnik u BIA.

Otović Pjanović je rekla da su policijski službenici od početka počeli rad na proveri prijave nestanka devojčice.

- Pa prvo što bih rekla je da su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova od samog početka prijavili događaj koji se desio, preduzeli sve neophodne mere i radnje na pronalasku devojčice, da bismo potvrdili relevantnost same prijave, pre nego što bi se i aktivirao dobro poznati sistem za hitnu intervenciju - rekla je i dodala:

- Naravno to, pošto je, danas sam baš čula par komentara, granični prelazi, čitamo natpise u novinama, ona je mogla preći granicu sa Bugarskom, to je sat vremena odatle. Aktiviranje ovog sistema ne znači da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ne preduzimaju druge obavezne mere i radnje koje se preduzimaju... I u sličnom pa i u ovom. Znači, mi, kada kažem pri ispitivanju verodostojnosti prijave o nestanku deteta, to je niz mera koje se preduzimaju da vidimo da li je apsolutno neophodno aktivirati sistem pronalaska koji je 23. oktobra prošle godine stavljen u upotrebu - rekla je i dodala:

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Kurir, Facebook

- Kada kažem preduzimanje svih neophodnih mera, mi u ovom trenutku preispitujemo svaku činjenicu kao da ima osnovana sumnja, a ne osnov sumnje na najmanji nivo podozrenja da je neko sumnjiv za neko krivično delo. Videli ste i u vašoj najavi da se radila i kontrola kanala koji odvodi vodu iz Borskog jezera u fabriku "Zijin", zato što se u samom krugu porodične kuće nalazi upravo ta jedna šahta, da bismo izbacili sumnju da uopšte eventualno i najmanji nivo podozrenja da se možda telo nalazi zbog eventualnih krivina itd - pojasnila je Otović Pjanović.

- Znači, ono što su stručnjaci ovom prilikom, zaista moram da kažem jer sam ponosna na upravu kriminalističke policije i na Ministarstvo unutrašnjih poslova, na spremnost profesionalaca da budu prisutni na terenu, da se ne štede... moje kolege iz uprave kriminalističke policije i policijske uprave u Boru su i sada na poslu. Meni je žao što sam morala danas da ih napustim i da dođem ovde. Oni i dalje rade, od načelnika uprave kriminalističke policije koji je bukvalno u svakom trenutku na telefonskoj vezi, do načelnika službe za suzbijanje kriminala, Nemanje Đurana koji nosi najveći teret svega ovog u smislu organizacije, koordinacije i izveštavanja, što je negde kod nas pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova veoma bitno, a da ne pominjem ministra koji je i svojim neposrednim prisustvom sa načelnikom Đuranom i načelnikom Policijske uprave Bor, načelnicima OKP-a i celokupnim timovima profesionalaca koji su došli sa teritorije cele Srbije, bio na neposrednom postupanju i lično, kao čovek i profesionalno, izvršio neposredan uvid i učestvovao i u pretrazi terena sa svima nama, nesebično da bismo dobili ili eliminisali onaj najmanji osnov podozrenja da nam se nešto ne bi desilo ili propustili - rekla je i dodala da i dalje kvadovi obilaze i helikopteri nadleću teren.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: MUP, Društvene mreže

Kako je rekla, radila se i kontrola kanala koji vodi iz Borskog jezera, da bi se isključila svaka sumnja...

Upitana o daljem pravcu istrage Otović Pjanović kaže da je istraga obimna i da na njoj rade operativci, operativna anlitika i mnogi drugi.

- Ja ne volim da pričam koje su to mere koje preduzimamo, o tome neću govoriti, reći ću samo da se preduzimaju sve mere i radnje na eliminaciji svih osnova da se neko može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog dela - rekla je major.

Prema njenim rečima, u ovom slučaju ispunjeni su svi zahtevi za aktiviranje sistema ''Pronađi me''.

- Ovu priliku bih zahvalila građanima na razumevanju da se sa njima obavi razgovor - kazala je Otović Pjanović.

Otović Pjanović je rekla da se u praksi pokazalo da platforma ima svoje velike prednosti.

- Naravno da je puštanje snimka išlo uz koordinaciju... Ja ne mogu govoriti o detaljima, svi smo jutros radili do pola pet, lično smo kontaktirali tog gospodina koji je načinio snimak - otkrila je Otović Pjanović.

Kako je rekla, što se tiče objavljavanja snimka, sistem se mora alarmirati.

- U interesu je da se bavimo pronalaskom devojčice. Mi ćemo svojim radom pokazati da gostujemo u emisijama, jer imamo šta da kažemo, naši rezultati govore o tome. Rukovodstvo nikada ne bi uradilo nešto ishitreno - kazala je Otović Pjanović.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: MUP Srbije, Drustvene Mreže

Govoreći o poligrafskom ispitivanju majke Otović Pjanović kaže da se osobama u drugom stanju ne radi to ispitivanje.

- Istraga je u toku i naravno da su ona i članovi porodice dolazili u policijsku stanicu - navela je Otović Pjanović.

Kako je rekla, kada neko ima ideju i da zatvori dotok vode u kanal, nema sumnje da se onda nešto nije proverilo.

Podsetimo, potraga za devojčicom Dankom Ilić (2) iz Bora, koja je nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko Polje, ušla je u šesti dan.

Bonus video:

03:05

KURIR SAZNAJE: PRONAĐEN VIDEO SNIMAK NA KOM SE MOŽDA NALAZI NESTALA DANKA! Policija upravo proverava

(Espreso/Telegraf.rs/Pink/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.