AKO MARJANOVIĆA OSLOBODE, DA LI ĆE SLUČAJ UBIJENE PEVAČICE IKAD BITI RASVETLJEN? On je JEDINI optuženi sve vreme
Zoran Marjanović, Foto: Nenad Kostić

zločin koji svi pamtimo

AKO MARJANOVIĆA OSLOBODE, DA LI ĆE SLUČAJ UBIJENE PEVAČICE IKAD BITI RASVETLJEN? On je JEDINI optuženi sve vreme

Jelena Marjanović je ubijena 2. aprila 2016. godine u kanalu pored nasipa u naselju Crvenka u Borči

Objavljeno:

Danas je u Višem sudu u Beogradu ponovljeno suđenje Zoranu Marjanoviću nakon što mu je ukinuta prvostepena presuda od 40 godina zatvora za ubistvo supruge Jelene Marjanović.

Na današnjem ročišu bilo je planirano da Zoran iznese odbranu, ali se to nije dogodilo jer je on odbio da odgovara na pitanja tužioca i sudije, već je rekao da ostaje pri odbrani koju je dao ranije.

Zoran Marjanović
Zoran Marjanovićfoto: © ATA Images

- Ja sam svoju odbranu izneo više od 10 puta. Sve što sam rekao je istina, ne bih ništa dodao. Ne želim da odgovaram na pitanja suda i tužioca - rekao je Marjanović.

- Neće da odgovara ni na jedno pitanje, ne zato što to nije u njegovom interesu, već jer smo doneli odluku da je na sva pitanja već odgovorio - rekao je Marjanovićev advokat Veljko Delibašić.

Zoran Marjanović
Zoran Marjanovićfoto: © ATA Images

Sledeća ročišta zakazana su za 19. april i 6. jun, a za 19. april pozvani su svedovi Uroš, Miloš i Milica Marjanović, kao i Boris Pucić.

Podsetimo, Jelena Marjanović je ubijena 2. aprila 2016. godine u kanalu pored nasipa u naselju Crvenka u Borči. Ubica joj je zadao devet udaraca tupim predmetom u glavu koji su bili smrtonosni.

Suđenje koje je trajalo šest godina okončano je prvostepenom presudom kojom je njen suprug Zoran Marjanović osuđen na 40 godina zatvora. Ipak, 3. oktobra 2023. godine, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je ovu presudu i slučaj je vraćen na početak, a Marjanović je pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Zoran Marjanović
Zoran Marjanovićfoto: © ATA Images

Razlog za ukidanje presude je to što je, kako piše u saopštenju Apelacionog suda, prvostepena presuda kojom je Marjanović osuđen na 40 godina, povredila odredbe Krivičnog zakonika.

Veće Apelacionog suda navelo je da set dokaza, koje je izmeđuostalog Viši sud u Beogradu cenio kao ključne za dokazivanje Marjanovićeve krivice, nisu dokazali opravdanu sumnju, te i da je potrebno razjasniti činjenice i izvesti nove dokaze.

Apelacioni sud je utvrdio da veštaci koji su davali izjave na Sudu nisu bili kompetentni da iznose svoje mišljenje o pitanjima koja su im postavljanja. Naprimer, sudski veštak biolog nije bio kompetentan da priča o tragovima krvi na odeći.

Jelena Marjanović
Jelena Marjanovićfoto: Filip Plavčić

Utvrđeno je i da je Viši sud doveo u pitanje iskaz veštaka medicinske strukekada je u pitanju trag krvi na granama pored kanala gde je pronađeno telo Jelene Marjanović. Iz tog razloga Apelacija smatra da je Viši sud ukoliko je sumnjao u iskaz veštaka, trebalo da naloži novo veštačenje.

Kada je u pitanju mobilni telefon od Zorana Marjanovića koji je on, kako je navedeno u optužnici a potom u presudi, isključio po dolasku na nasip, Apelacija smatra da tu nedostaju brojni odgovori. Naprimer, nije utvrđeno na koji način je Marjanović mobilni isključio.

Da bi se dokazala Marjanovićeva krivica, potrebno je da se svi ovi dokazi ponovo izvedu i da zajedno sa prikupljenim dokažu da je on kriv.

Jelena Marjanović
foto: Nemanja Nikolić

Od prvog dana, pa do dan danas Marjanović tvrdi da nije ubio svoju suprugu

On se od 12. juna 2018. branio sa slobode, pošto mu je tada Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci.

Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

S obzirom da je u pitanju teško krivično delo i da je ceo proces traje već punih sedam godina, a još uvek nije okončan, postavlja se pitanje da li presuda za teško ubistvo može biti poništena ili ne i da li to znači da Zoran Marjanović ipak u nekom narednom periodu može biti potpuno slobodan čovek?

"U daljem toku postupka postupka pred Apelacionim sudom, Marjanoviću prethodna presuda može biti potvrđena ili se može dogoditi da sud presudu preinači, ili da je ukine, i vrati postupak na novo suđenje.Obzirom da okrivljeni više nije u pritvoru, sud nema zakonsku obavezu hitnog postupanja, pa nije isključeno da ovaj postupak može još dugo trajati", pojasnila je advokatica Tijana Vladisavljević za Espreso.

Zoran se redovno pojavljivao na svim ročištima tokom celog procesa, a javnost sada iščekuje kakva će presuda biti nakon ponovljenog suđenja koje je u toku. Marjanović je jedini optuženi, kasnije i osuđeni za ubistvo pevačice Jelene Marjanović i tako je sve do danas. Da li će slučaj ubijene pevačice ikada biti rasvetljen, da li će ubica biti priveden pravdi ukoliko Zoran uspe da dokaže da nije kriv kao što tvrdi? Ostaje nam samo da pomno pratimo proces.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video: Zoran Marjanović u pratnji advokata stigao je u Viši sud u Beogradu

00:08

Zoran Marjanović u pratnji advokata stigao je u Viši sud u Beogradu

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.