ONI KOJI MUČE ŽIVOTINJE IMAJU OVAJ POREMEĆAJ: Psihijatar upozorava na GLAVNE uzroke jezivog postupka dečaka
Jaganjci, Foto: RINA

strašno!

ONI KOJI MUČE ŽIVOTINJE IMAJU OVAJ POREMEĆAJ: Psihijatar upozorava na GLAVNE uzroke jezivog postupka dečaka

Mučenje životinja je simptom poremećaja ličnosti

Objavljeno:

Povodom slučaja koji je potresao javnost u Srbiji, kada je dečak od trinaest godina mučio, a potom i sekirom ubio jaganjce, u emisiji Puls Srbije gostovala je prof. dr Ivana Stašević Karličić, psihijatar.

Konstatovala je da je neophodna jača integracija zdravstvenog i socijalnog sistema:

- Zdravstveni sistem se bavi dijagnostikom i lečenjem. Mnogo veći stepen zdravstvenog i socijalnog sistema je nešto na čemu bismo trebali da radimo i to je nekada i bilo integrisanao u većem delu sveta. Ako pričamo o maloletnicima trebalo bi da uključimo i prosvetu.

Rekla je da je mučenje životinja simptom poremećaja ličnosti.

- Medicija poznaje ovakvu fenomenologiju i stavlja je u kateogriju faktori rizika za poremećaj ličnosti. Naravno mi ne možemo govoriti o maloletnicima kao o formiranim ličnostima. Oni se nalaze u fazi jednog intenzivnog razvoja ali postoje i neki prediktori za razvoj ličnosti na tzv. pogrešnom koloseku - rekal je Stašević Karličić i dodala:

04:00

MUČENJE ŽIVOTINJA JE POKAZATELJ OZBILJNOG POREMEĆAJA LIČNOSTI! Psihijatar objašnjava šta su GLAVNI uzroci ovih jezivih postupaka!

Mučenje životinja je jedan od dijagnostičkih kriterijuma za antisocijalni poremećaj ličnosti i njega procenjujemo kod odrasle osobe koja ima u svojoj istoriji takve događaje baš u ranom adolescentskom uzrastu. Genetika i psihosocijalni faktori su u osnovi ovakvih poremećaja. To je dakle multuifaktorijalna stvar za koju nije krivac jedan sistem. Nemamo jedan argument koji bismo postavili u osnovu ovakvog događaja. U svakom slučaju neverovatno surova opomena da ovakve stvari u društvu moramo da rešavamo sistematski sa ljudima koji su jako obrazovani za ovu vrstu posla. Isteklo je vreme improvizacijie. Mi sada imamo epiloga višedecenijskog urušavanja vrednosti.

Bonus video:

00:12

Ubistvo u Novom Sadu

(Espreso/Kurir.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.