STRAVA I UŽAS NA INFEKTIVNOJ KLINICI: Umro pacijent koji je bio VEZAN bez SVESTI, istrulele mu ŠAKE
Bolnica, Foto: Profimedia

strašno!

STRAVA I UŽAS NA INFEKTIVNOJ KLINICI: Umro pacijent koji je bio VEZAN bez SVESTI, istrulele mu ŠAKE

Ovaj slučaj dogodio se na Kosovu

Objavljeno: 17:07h

Nemar osoblja, nedostatak adekvatne komunikacije između lekara i pacijenata, nepravilan medicinski tretman i upućivanje u privatne bolnice - ovo su neke od pritužbi pacijenata koje su upućene Kosovskom udruženju za prava pacijenata.

Direktor ove organizacije Besim Kodra u intervjuu za „Indeksonlajn” kaže da su pritužbe pacijenata različite prirode i da ih svi upućuju nadležnim institucijama.

„Udruženje za prava pacijenata kontinuirano prima žalbe iz celog Kosova, iz privatnog i javnog sektora. Pritužbe su različite prirode, uključujući profesionalne greške, kršenje etike, nemar osoblja, nedostatak lekova, upućivanje u privatne bolnice, mito i drugo. Upućujemo ih na zdravstvene ustanove, Državno tužilaštvo i Zdravstvenu inspekciju. Najčešće pritužbe se odnose na komunikaciju zdravstvenog osoblja sa pacijentima. To je deo zdravstvene kulture. Istraživanje koje radimo pokazuje da je čovek otišao kod lekara da traži pomoć, a on ga je tukao", kaže on.

Ali, prema njegovim rečima, problem je i u tretmanu pritužbi pacijenata, jer su institucije nemarne. Sve to je, prema njegovim rečima, dovelo do toga da se pacijenti u mnogim slučajevima sukobljavaju sa medicinskim osobljem.

„Problem je u postupanju po ovim žalbama. Pošto su institucije nemarne u pogledu donošenja odluka protiv prekršilaca. To obeshrabruje pacijente da se žale i za to su spremni da se sami suoče sa osobljem, jer ne vide drugi način da reše probleme koje imaju“, kaže on.

Kodra priča i o slučaju koji se desio u decembru na Infektivnoj klinici, za koji kaže da je najstrašniji slučaj koji je video.

„Imali smo zarazni slučaj i još se leči. Prizori koje smo videli na fotografijama članova porodice su zaista zastrašujuće. Pacijent bez svesti je vezan kako ne bi skidao masku sa kiseonikom, preminuo je tokom lečenja. U međuvremenu, ruke mu uopšte nisu bile odvezane, a ruke su mu delimično istrulele.

Za mene je ovo bio užasan slučaj. Rezervisan sam da kažem da postoji prekršaj ili ne. Ali evidentno je da postoji užas. Ali želim da vidim izveštaj Inspektorata o tome šta oni govore o ovom slučaju. Za mene je to bio jedan od najstrašnijih slučajeva. Inspektorat je otišao i našao da se slučaj vodi, prošao je u rekordnom roku, čekamo izveštaj, rekao je on. Dok kaže da su pritužbe pacijenata sve veće i da ih treba ozbiljno tretirati.

„Pacijenti pronalaze druge oblike, izbegavaju javnu ustanovu i odlaze u privatnu ili u inostranstvo. Ove stvari nisu slučajne. Tendencija je institucija i zdravstvenih radnika da pacijentima napišu što više birokratije, pa da ih prebace u privatne ustanove”, rekao je on.

Bonus video:

00:46

BOLNICA DEDINJE 2 POSTALA PONOS SRPSKOG ZDRAVSTVA

(Espreso/Telegraf.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.