"PILI SU KAO NAŠI BOEMI U SKADARLIJI..": Toksikolog o TROVANJU ALKOHOLOM nakon slučaja koji je digao NACIJU NA NOGE
VMA, Foto: Luka Stojanović

VAŽNO ZA SVE RODITELJE!

"PILI SU KAO NAŠI BOEMI U SKADARLIJI..": Toksikolog o TROVANJU ALKOHOLOM nakon slučaja koji je digao NACIJU NA NOGE

Na Vojno-medicinsku akademiju dovedeno je u policijskoj pratnji čak 26 maloletnika, od kojij je 12-toro njih imalo čak 2,8 promila alkohola u krvi

Objavljeno:

Čak 33-oje dece primljeno je na VMA zbog trovanja alkoholom tokom žurke u beogradskom klubu Siner. Prema prvim informacijama, na Vojno-medicinsku akademiju dovedeno je u policijskoj pratnji čak 26 maloletnika, od kojij je 12-toro njih imalo čak 2,8 promila alkohola u krvi.

Slučaj su otkrili mediji, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili snimci policije i hitne pomoći ipsred kluba Siner u centru Beograda. Naknadno se na VMA javilo još sedmoro dece sa simptomima trovanja alkoholom.

Nakon svega, Više javno tužilaštvo formiralo je predmet radi utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja.

Ovom temom bavio se i reporter Kurir TV Nikola Vujović, koji je gledaocima jutarnjeg programa Redakcija otkrio nova saznanja.

- Poslednja informacija je da je 33 tinejdžera na VMA sa trovanjem, a neki od njih su imali čak 2,8 promila alkohola. Ima i mlađih od 15 godina, a Tužilaštvo je pokrenulo istragu, da se utvrde sve okolnosti, da li je odgovoran vlasnik kluba ili je lokal bio iznajmljen za privatnu žurku - rekao je Vujović.

Zatim je u razgovor uključio i svog sagovornika, toksikologa dr Ratomira Kovačevića.

- Za tinejdžere koristim medisinski termin adolescenti. Pili su kao naši boemi u Skadarliji. Srbija je u transu zbog ovog slučaja, ali moraju da se sagledaju dva aspekta, krivično-pravni i medicinski. Krenulo je u medijima sa nabrajanjem broja otrovane dece. Ako je povod bio Sveti Trifun ili Sretenje, to su trenuci koji daju neko pravo ljudima da proslave - rekao je dr Radomir Kovačević.

Na pitanje da li ova količina alkohola može da ostavi trajne posledice na dečji organizam, rekao je:

05:28

DECA SU PILA KAO NAŠI BOEMI U SKADARLIJI, NISU SVESNA OPASNOSTI Toskigolog otkrio šta može da im bude POSLE TROVANJA ALKOHOLOM

- Sve zavisi od vrsta, količine i koncetracije. Doza od 2,8 promila uopšte nije strašna, to ističem kao toksikolog da roditelji ne brinu za decu. Svi su na pravom mestu jer je VMA bolji za to i od Tiršove i od Instituta za majku i dete. Dozvoljena doza pripisuje 0,2 promila alkohola u krivi, ali ja sam da bude nulta tolerancija jer svaka količina alkohola menja ličnost. To su govorili Frojd i Jung. Ta deca nemaju para za pečenje, a kad alkohol dolazi u praznu digestivnu sluzokožu, prelati hematoencefalitičnu sferu i ulazi u mozak. neko peva, neko je agresivan, neko plače, a neko je i suicidan. Deca nisu svesna opasnosti - dodao je dr Kovačević.

Bonus video:

05:28

DECA SU PILA KAO NAŠI BOEMI U SKADARLIJI, NISU SVESNA OPASNOSTI Toskigolog otkrio šta može da im bude POSLE TROVANJA ALKOHOLOM

(Espreso/ Kurir/ Milan Rašević/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.