PROŠLO JE SKORO MESEC DANA OD SMRTI BEBE MARICE MIHAJLOVIĆ: Dokle se stiglo sa istragom?
Marica i njen suprug, Foto: Kurir televizija

SREMSKA MITROVICA

PROŠLO JE SKORO MESEC DANA OD SMRTI BEBE MARICE MIHAJLOVIĆ: Dokle se stiglo sa istragom?

Doktor kog je Marica okrivila za smrt tek rođene bebe, uhapšen je 19. januara

Objavljeno:

U utorak će se navršiti mesec dana, kako je beba Marice Mihajlović iz Šida, preminula nakon porođaja u porodilištu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, a kako se saznaje za najdalje 7 dana bi trebalo da bude završen kompletan nadzor u vezi sa ovim slučajem. Nakon toga će biti poznato da li ima osnova da Ministarstvo zdravlja po službenoj dužnosti, podnese krivičnu prijavu protiv doktora M. M. (45) koga je Marica optužila za akušersko nasilje.

Doktor kog je Marica okrivila za smrt tek rođene bebe, uhapšen je 19. januara, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici. On je uhapšen pod sumnjom da je izvršio krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi, saopštio je tada MUP.

Kako navode naši izvori, čeka se i da stigne patohistopatološki nalaz obdukcije, kada će biti i kompletan obdukcioni nalaz.

Ukoliko se utvrdi da je porođaj bio nasilan, Ministarstvo zdravlja ima osnova da po službenoj dužnosti podnese krivičnu prijavu protiv lekara, a to isto može da uradi i porodica.

Maricu Mihajlović, da podsetimo, nekoliko dana delilo je od najsrećnijeg trenutka u životu, krenula je u porodilište kako bi se ostvarila u ulozi majke, a onda je, kako je ispričala u teškoj ispovesti za Telegraf, doživela horor. Udarci, pretnje i vređanje nije ono što je očekivala da će je dočekati na porođajnom stolu, a ni da svoju bebu kući vrati u sanduku.

Jedanestog januara primljena je u Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici, tada je već prošlo nedelju dana od njenog termina, a nije bilo ni nagoveštaja da bi se mogola poroditi. Dvanaestog ujutru odlazi na pregled, kažu joj da je plodova voda zamućena i počinju sa indukcijom. Ipak kako se nije dovoljno otvorila za porođaj, oko 17 časova doktor joj saopštava da mora na carski rez i od tada kreću najgori sati života za ovu mladu ženu.

Marica Mihajlović
Marica Mihajlovićfoto: Facebook / Marica Mihajlović

"Vreme prolazi doktora nema, u 18 i 20 dolazi i odlučuje da me ipak porodi prirodnim putem, babice mu govore da ništa ne menja i da moram na carski. On se ipak držao svoje odluke jer je uradio pregled i video da se ništa ne menja i da je beba, još uvek, jako visoko i da ne može da se spusti u karlicu", tvrdi Marica.

Izmučenoj i bez snage daju joj i kiseonik, ali beba i dalje ne mrda od mesta gde je bila, Marica kreće da preklinje doktora da je porodi na carski rez i spase dete, a onda je, kako tvrdi, počinje i stravično maltretiranje.

" Ja ga i pored toga molim samo da mi spasi dete", kroz suze ističe Marica.

Kada je porođaj napokon krenuo, kako Marica kaže, doktor je video da beba ne može nikako da se rodi, daje joj anesteziju i pokušava da je porodi nasilno.

"Pošto je video da beba ne može da se pusti počeo je da mi skače po stomaku i da me stiska, lomi mi rebro i ja gubim vazduh, a na kraju i svest. Tada se beba zaglavila u karlici i od velikog pritiska se ukakila", objašnjava nam porodilja koja dodaje da je beba sve to sa plodovom vodom progutala.

Nažalost, iako je dete moglo da uzima kiseonik, nije moglo da izdiše i dolazi do stvaranja mehurića na plućima, a onda i do prestanka rada srca. Doktori je reanimiraju, uključuju na aparate i odmah transportuju za Novi Sad.

"Beba je samo par sati bila živa, mene su sutradan oko 13 časova pozvali i rekli da je preminula. Oštetio joj se i mozak, da je preživela imala bi posledice", priča utučena Marica.

Nakon stravičnog iskustva koje je doživela sa doktorm M.M. rešila je da svoju tragediju podeli sa drugim sugrađankama kako bi ih upozorila, međutim, njoj se javio veliki broj žena koje su doživele, nažalost, vrlo slično iskustvo.

"Meni se javila žena, 2022. godine je doživela maltene isto, beba joj je umrla posle 3 meseca", tvrdi Marica.

Ona i njen suprug Danijel apelovali su na sve institucije da se ovaj slučaj istraži, a da doktor M.M. dobije otkaz.

"Jedina mi je želja da se ovome stane na put, nisam prva kojoj se ovako nešto desilo. Babice mi govore da imam svu njihovu podršku i šta god bude trebalo da će svedočiti. Pazite se ovog čoveka, ovo je akušersko nasilje, moje dete je uzeo, mog malog anđela koje sada leži u grobu ", navela je neutešna majka.

Marica u Predsedništvu
Marica u Predsedništvufoto: Printscreen/Video Plus

Zaposleni potvrdili Maričine reči

Ministraka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je da u Maričinom slučaju napravljeno nekoliko grešaka i da postoje zaposleni koji su potvrdili njene reči.

- Izvršen je unutrašnji stručni nadzor, koji nije dao svoj zaključak. Naime, kolege koje su obavljale stručni nadzor tražile su da svi učesnici, uključujući i načelnika odeljenja, kao i svi prisutni tokom porođaja, daju izjave. Oni su dostavili izjave, ali inspekcija još uvek nije donela svoj zaključak. Danas su im postavljeni rokovi da dostave sve izjave, nakon čega će inspektorka Ministarstva zdravlja izneti svoje mišljenje. Ipak, u ovakvim situacijama uvek je preporučljivo sprovesti objektivan stručni nadzor.

- Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo preporučuje sprovođenje nadzora na osnovu spiska nadzornika koji radi u skladu sa zakonom komore. Biće odabrana tri nadzornika koji će imati dve nedelje vremena da sastave izveštaj. Sa druge strane, primetili smo da je doktor priveden i da će biti pokrenut postupak. Detalji same istrage nisu potpuno poznati, pa se ne bih izjašnjavala dok ne dobijem kompletnu informaciju. Antikorupcijski tim je intervenisao i smatrao da su potrebne dodatne analize, a trudiću se da se to završi tokom ove nedelje. Kada dobijem zvaničan izveštaj stručnog nadzora, tada ću imati sve informacije o tome da li je postupano u skladu sa pravilima ili ne. Postoje zaposleni koji su potvrdili sve što je izjavila porodilja.Komplikacije su uobičajene u porođaju, koji je prirodno medicinsko stanje. Nažalost, uvek postoji mogućnost komplikacija. Česi su zatvorili sva porodilišta koja imaju manje od 300 porođaja godišnje. Sremska Mitrovica ima veći broj porođaja, što ukazuje na iskusne stručnjake. Iako je najbolje sprečiti komplikacije, u slučaju da dođe do njih, osoba koja radi mora zadržati apsolutnu mirnoću i ne podleći panici. Šta se tačno dešavalo tamo, saznaćemo kada se spoljna stručna kontrola izjasni – rekla je Danica Grujičić.

Danica Grujičić
Danica Grujičićfoto: Zorana Jevtić

U slučaju Marice Mihajlović napravljeno nekoliko grešaka

- Ovde se pojavilo nekoliko grešaka. Kada već dođe do komplikacija, smatram da su kolega i dežurna ekipa morale odmah obavestiti direktora bolnice, koji je inače ginekolog, u roku od jednog sata o tome šta se dogodilo. Unutrašnja stručna kontrola je trebalo da se sprovede narednog dana, a ne tek kada su se informacije pojavile na društvenim mrežama. Ne možemo čekati da se informacije pojave na mrežama; moramo sami reagovati na takve komplikacije.

- Ako dođe do incidenta, Ministarstvo zdravlja će sada izdati odgovarajuću instrukciju, prema kojoj, u slučaju neželjenog medicinskog događanja, direktor ustanove mora biti obavešten unutar jednog sata, a ja kao ministar unutar dva sata. Pre nego što informacije procure na društvenim mrežama, trebamo znati tačno šta se desilo i imati prave informacije o tome. Nažalost, kolege su čekale da se informacije pojave na društvenim mrežama, stvarajući utisak da se nešto pokušava prikriti. Doktori se često štite međusobno, ali mora postojati granica te zaštite. Obaveza im je obavestiti direktora, a zatim direktor treba da obavesti mene. Ključno je da svi budu obavešteni ukoliko se nešto neobično dogodi u bolnici, pogotovo ako je situacija tako tragična kao što je ovaj slučaj - kaže prof. dr Grujičić i dodaje da je doktor morao da referiše tokom jutarnjeg sastanka šta se dogodilo tokom dežurstva:

- Postoje jutarnji sastanci na kojima se iznose sve informacije o događajima tokom jednog dežurstva. Pretpostavljam da je kolega barem trebao referisati o tome ujutru, s obzirom na to da je bilo poznato da je dete preminulo u ranim jutarnjim časovima. Mislim da je direktor trebao reagovati. Bio je dužan reagovati, sprovesti unutrašnju kontrolu i odmah izneti neko saopštenje - izjavila je ministraka.

Dodala je da nismo svi isti kada je u pitanju tolerancija na bol.

Ženica čije je dete preminulo dobila je analgeziju, što znači da joj je prag tolerancije na bol bio niži. Neki ne žele primiti analgeziju i žele se poroditi potpuno prirodno, a to je takođe moguće. Ponekad se suočavamo s komplikacijama. Lepo je kada sve ide glatko, tada smo svi veliki doktori, ali kada se pojave komplikacije, eksperti se razlikuju od onih koji to nisu. Ko je tačno odgovoran u ovom slučaju, šta se dešavalo, šta se dogodilo u Vranju, na ta pitanja ne bi trebalo da odgovara samo unutrašnja, već i spoljašnja stručna kontrola – kaže ministarka zdravlja i dodaje, da bi Republička zdravstvena komisija morala da napravi protokol po kome će se postupati u slučaju komplikacija:

- Očekujemo od Republičke komisije za akušerstvo i ginekologiju da izradi protokol stroge prakse za sve medicinske postupke, posebno one kod kojih se očekuje mogućnost komplikacija. Moraju se precizno propisati protokoli, iako svaki slučaj ima svoje specifičnosti, kako bi se obezbedila pravilna procedura. To se uči tokom specijalizacije, ali moraju postojati opšta pravila koja će svi poštovati - navela je.

Ističe da su nasilje bilo koje vrste, upotreba neadekvatnih izraza i nepoštovanje pacijenta su nedopustivi.

- Važno je da poštujete ženu, jer ona iz bilo kog razloga možda ne može da se napne. Svi smo različiti i ne smete vređati. Kada dođe do komplikacija, nije mi jasno zašto je problem pozvati još nekog od kolega. Očigledno se nešto dešavalo. Posledica svega ovoga će biti da niko neće želeti da se specijalizuje za ginekologiju ili da se bavi porodilištem. Od sto najboljih studenata koji su primljeni u proteklom periodu, samo se jedan opredelio za opštu hirurgiju. O problemima se mora razgovarati i oni se moraju prijaviti direktoru. Inače, ćemo se suočiti sa situacijom u kojoj niko neće želeti da se bavi ovim poslom. Greške i incidenti se dešavaju svuda u svetu, ali analiza ovih situacija može vam pomoći da sprovedete preventivne mere.

Ministarka je kazala da tamo gde postoji mogućnost da pratilac i porodilja budu izolovani, naravno da to treba omogućiti.

- U nekim bolnicama postoje porođajne sale koje su zajedničke, te nije moguće prisustvo pratioca zbog drugih žena. Smatram da treba u svakoj bolnici omogućiti prisustvo pratioca tokom porođaja. Ova mogućnost bi trebalo da bude dostupna bez finansijske nadoknade. Psihološki momenat je izuzetno važan u svim bolestima, posebno kod porođaja i trudnoće. Naravno, potrebno je obezbediti određene uslove za porođaj, jer nije realno dovesti muškarca u salu gde se četiri žene porađaju.

Predsednik razgovarao sa Maricom i njenim suprugom

Sa Maricom i njenim suprugom Danijelom, 25. januara razgovarao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji ih je primio u predsedništvu.

Predsednik je kazao da je mu je jako žao zbog svega što se dogodilo i Marici zahvalio na hrabrosti.

- Ja sam pročitao sve što mi je bilo dostupno. Ne samo vaše izjave već i od babica, nadležnih lekara... Mnogo mi je žao i mnogo mi je teško što vam se to dogodilo. Video sam da ste od početka tražili carski rez... Žao mi je što ste kroz sve to prošli, i pre svega mi je žao zbog posledica. Dete da vratimo ne možemo, ali možemo da pokušamo sebe da menjamo i da imamo drugačiji odnos u budućnosti - kazao je predsednik Vučić.

Predsednik je izrazio nadu da će Maričina ispovest, sa kojom su svi upozoreni, biti signal ljudima koji rade sa majkama, sa decom...

- I onima najboljima - onih 99 odsto i onima 1 odsto da još veću pažnju usmere ka onim životima koji su nam najvažniji a vama hvala na hrabrosti - rekao je Vučić.

1 / 5 Foto: Printscreen/Video Plus

Nije bilo žalbi na doktora

Inače, iako se pored Marica javilo još žena koje su se požalile na rad doktora M. M., kako se saznaje od izvora iz istrage, protiv njega do sada nije bila podneta nijedna prijava, niti postoji ijedna žalba na njegov rad.

Bonus video:

37:42

JEZIVO SVEDOČENJE JELENE IVKOVIĆ KOJA TVRDI DA SU JOJ UBILI DETE: Proživela akušersko nasilje, dete umrlo usled oštećenja mozga

(Espreso / Telegraf / Ljubinka Račić Đokić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.