DOK SAMO "SKOKNETE" DO TRAFIKE, ODE AUTO! Ovo je najgluplji način kako mogu da vam UKRADU VOZILO, obratite pažnju!
Foto: Printscreen Facebook

apeluju iz mup-A

DOK SAMO "SKOKNETE" DO TRAFIKE, ODE AUTO! Ovo je najgluplji način kako mogu da vam UKRADU VOZILO, obratite pažnju!

Ostavljen uključen motor i ključ u bravi, “izletanje” iz automobila na samo desetak sekundi da se “skokne” do trafike ili pekare, dovoljni su da takvo vozilo nestane

Objavljeno:

Prošle godine je u Beogradu svakog drugog dana ukradeno jedno motorno vozilo, a polovina ukradenih automobila nestala je sa ključem u bravi tako što su “zadesni” ili “namenski” lopovi iskoristili desetak sekundi odsustva vozača koji je automobil ostavio u pogonu i lopovima “na izvolite”, kako bi skoknuo do trafike ili pekare!

Naime, policijska statistika za Beograd kada je reč o krađi automobila tokom prošle godine izgleda ovako:

  • ukradena su 194 motorna vozila
  • od tog broja, pronađeno je njih 134, odnosno - 69 odsto, što je za skoro 20 odsto bolji prosek nego godinu dana ranije
  • od 194 ukradena vozila, njih 93, praktično svako drugo, ukradeno sa ključem u bravi!
  • statistika u “korist” takvih krađa se još pojačava s obzirom da od preostalih 101 motorna vozila, 55 otpada na motore i skutere

Deset sekundi da se skokne do trafike dovoljno da automobil – nestane!

Lopov, Zlatara
foto: PrintScreen/ DailyMail

Praktično, tako dolazimo do zaključka da je u Beogradu tokom prošle godine nešto više od 40 automobila ukradeno obijanjem, dok je više od duplo četvorotočkaša, odnosno njih tačno 93, nestalo tako što su njihovi vlasnici svoje vozilo lopovima ostavili maltene “na izvolite”!

Dakle, ostavljen uključen motor i ključ u bravi, “izletanje” iz automobila na samo desetak sekundi da se “skokne” do trafike ili pekare, dovoljni su da takvo vozilo nestane.

- U ovakvim slučajevima najčešće imamo “zadesne” lopove. Oni, praktično, ne planiraju krađu vozila, ali se nađu u tom momentu na tom mestu, vide šta se dešava, sednu za volan i odvezu tako ostavljen automobil. S obzirom na to da se automobili ovako ostavljaju najčešće ispred mesta kao što su radnje brze hrane, pekare, trafike i druge trgovine, uvek se na takvom mestu nađe neko kome sine ideja takve krađe automobila – priča za “Blic” Boško Sekulović, šef odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima u MUP-u Srbije.

Najviše vozila se ukrade na Novom Beogradu

Parking
foto: Alvey & Towers Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako navodi, postoje i mesta gde se najčešće vrzmaju lopovi koji nameravaju da na ovaj način ukradu nečiji automobil, a to su, kako naže, povratnici u izvršenju tih krivičnih dela. Ima ih, kako upozorava oko:

  • apoteka
  • škola
  • vrtića
  • tržnih centara
  • autobuskih stajališta gde ima prodavnica

Kako objašnjava dalje, lopovi znaju da će se na takvim mestima često dogoditi slučaj da vozač izađe iz automobila, ostavivši ga u pogonu sa ključem u bravi.

Policijska statistika pokazuje da je tokom prošle godine najviše krađa motornih vozila bilo u ovim delovima grada:

  • Novom Beogradu
  • Paliluli
  • Voždovcu
  • Zvezdari
  • Čukarici
  • Rakovici

- Krađe se ne dešavaju samo što vozač automobil ostavi na ovaj način da bi na desetak sekundi skoknuo da obavi kupovinu. Naime, u prigradskim opštinama vlasnici imaju tu naviku da tokom noći u parkiranim automobilima u svojim dvorištima ostavljaju ključeve u vozilu, što izvršilac iskoristi da izvrši premetačinu, pronađe ključ i odveze automobil. Takođe, primećeno je da se na ovaj način vozila ostave neobezbeđena ispred stambenih objekata tokom zime, kako bi se zagrejala, ili tokom letnjeg perioda, da se ohlade - kaže Sekulović.

Sa ometačem signala za zaključavanje u krađu stvari iz vozila

Ključ, Ključevi, Ključevi od automobila, Ključevi od auta, Automobil
foto: Profimedia

Sledeći učestali vid krađe na području Beograda jeste da lopovi koriste takozvani ometač signala zaključavanja vozila, ali u tim slučajevima, kako objašnjava naš sagovornik, ne kradu se vozila, nego stvari iz njih.

– Ta sprava funkcioniše tako što lopov prati vozača i dok ovaj daljinski zaključava vozilo, šalje signal koji ga ometa. Vozač obično ne proveri da li mu je automobil zaključan i nema pojma da je vozilo ostalo otvoreno. Lopov u tim trenucima i ne mora biti blizu vozila, može se nalaziti čak 100 metara dalje. Takve krađe imamo najčešće na velikim parkinzima – kod Ade Ciganlije, bazena, kod “Arene” u vreme utakmica i na parkinzima tržnih centara i hipermarketa. Ljudi tu obično odu u kupovinu ili na kafu, a u automobilima ostavljaju vredne stvari, od laptopova, preko tableta i foto-aparata, do jakni i torbica. Lopov snimi tu situaciju i iz vozila kod koga je blokirano zaključavanje, odnese sve što mu padne pod ruku – priča Sekulović.

Nikada i nikako – ostavljen ključ u bravi!

Osnovni savet vozačima, zbog svega navedenog, jeste da ni u kom slučaju ključ ne ostavljaju u bravi.

- Jer praksa zaista pokazuje da je potrebno jako malo vremena da se vozilo u kojem je ostavljen ključ u bravi ukrade. Što se tiče daljinskog zaključavanja, preporuka je da se ipak ručno proveri brava automobila i da se u vozilu ne ostavlja ništa vredno. Jako je važno i da sugrađani zaštite vozilo ili elektronskom ili mehaničkom zaštitom, jer bolje je bilo kakva, nego nikakva – ističe šef odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima u MUP-u Srbije.

Bonus video: Krađa u pekari na Voždovcu

00:13

Krađa u pekari na Voždovcu

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.