NOVI DETALJI SPASAVANJA BRITANKE U BEOGRADU NAKON SMANJENJA ŽELUCA: "Kada su je lekari otvorili, videli su..."
Morgan Ribeiro, Foto: Printscreen/Tik-Tok

MORGAN RIBEIRO

NOVI DETALJI SPASAVANJA BRITANKE U BEOGRADU NAKON SMANJENJA ŽELUCA: "Kada su je lekari otvorili, videli su..."

Automatski je, nakon snimanja, odbačena sumnja da ima emboliju pluća

Objavljeno:

Za život mlade Britanke Morgan Ribeiro (20), koja je umrla u Beogradu, nakon smanjena želuca u Istanbuli, nadljuski su se borili lekari Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa". Na ovom slučaju radi i naše i tursko tužilstvo, a izvor iz istrage otkriva sve detalje spasavanja devojke koja je u Beograd stigla u stanju teške sepse.

Kako navodi izvor, kada su je otvorili naši lekari, videli su da ona ima takozvanu abdominalnu katastrofu. Kaže i da je imala lezije na tankom crevu, koje su zapravo i bile najveći problem, što demantuje izjavu turskog lekara da joj ono nije bilo oštećeno.

Automatski je, nakon snimanja, odbačena sumnja da ima emboliju pluća. Problem je bio u trbuhu.

Morgan Ribeiro
Morgan Ribeirofoto: Printscreen/Tik-Tok

- Morgan je hitno sletela u Beograd i odatkle je upućena u KBC "Bežanijska kosa". Kod njih je primljena u stanju teške sepse. Gojazni ljudi su imunokompromitovani pacijenti, imaju imuni sistem znatno slabiji u odnosu na normlanog čoveka. Devojka je imala jednu postoperativnu komplikaciju, do koje je došlo prilikom plasiranja troakara, a to su instrumenti kojima se ulazi u trbuh kod tih laparoskopskih operacija, do lezije tankog creva. Ta lezija tankog creva je bila bliža dvanaestopalačnom crevu, pa je i sama zbog toga bila malo komplikovanija za zbrinjavanje. Rizično je jer mora da se spoji tanko crevo, da resecira bolesno i da spoji zdravo. Taj spoj na takvom terenu koji je zapaljenski izmenjen, je kompromitovan što se tiče zarastanja s jedne strane i kod zdravog čoveka, a ne kod imunokompromitovanog i septičnog pacijenta - objašnjava izvor.

Po sletanju na beogradski aerodrom najpre se mislilo na osnovu njene kliničke slike da ima plućnu emboliju, s obzirom na to da nije imala dobru saturaciju kiseonikom u krvi. Zbog toga su lekari na Aerodromu posumnjali da se radi o emboliji pluća, što može biti jedna od mogućih komplikacija.

- Kada je prebačena u KBC "Bežanijska kosa", lekari te ustanove su iksljučili emboliju pluća. Uradili su pneumoangiografiju i videli da je u stvari problem u trbuhu. Trbuh je bio gangrenozan. Trbušni zid je bio crven i na mestima troakara. Na tim mestima gde su bili ožiljci, rane od tih troakara je curao gnojni sadržaj, pomešan sa crevnim sadržajem.

- Kada ju je hirurg otvorio, našao je u trbuhu, klasičnu abdominalnu katastrofa. U toj situaciji ništa drugo nije moglo da se uradi, sem da se to resecira, da se spoji crevo i da se obezbedi obilna drenaža tog zapaljenskog dela. Ona je svakako bila loša, teško se i hemodinamika kod nje uspostavljala, imala je sve znake septičnoh šoka, imala je već dva septična infarkta miokarda. Jedan prilikom prijema, drugi posle drugog, trećeg dana od ove druge operacije spasavanja života. Ona je jednom operisana u Istanbulu a jednom u Beogradu - objašnjava izvor.

1 / 3 Foto: Printscreen/Facebook/Morgan Maria Ribeiro

Šavovi od sliva, odnosno operacije sužavanja želuca, kako objašnjava su besprekorno držali, ali su, kako navodi, lezije (oštećenja) na tankom crevu napravila najveći problem.

- Naši lekari su učinili sve napore. Primenili su intenzivnu savremenu terapiju koja se koristi u lečenju tih septičnih bolesnika, ali se ništa nije moglo uraditi.

O svemu je odmah obavešten MUP, a javni tužilac je tražio obdukciju.

Na pitanje kako komentarišu izjavu turskog doktora da tanko crevo nije oštećeno kaže da istraga poseduje pH nalaz, obdukciju, nalaz u toku operacije, snimke.

Sa njom je sve vreme bio dečko.

- Po našim informacijama, iz te bolnice oni obično otpuštaju sutradan, nakon operacije. Ona je zadržana još dva dana, ali su joj jedino od dijagnostike uradili snimak pluća. I lekari u beogradu su zbog visokog d-Dimera, posumnjali na plućnu emboliju. D-Dimer je indikator koji potvrđuje da je došlo do zgrušavanja krvi u nekim od krvnih sudova. Ali, nekad može da bude povišen i kod nekih teških septičnih stannja, zapaljenja ili infekcija. Ali, nije se radilo o plućnoj emboliji - objašnjava izvor iz istrage.

Prema njegovim rečima, kada je Morgan snimljen grudni koš, snimljen je i deo trbuha. Lekari su videli da je pun tečnosti, što nije uobičajeno za takav tip operacije. Trbušni zid joj je bio crven, otečen, bolan...

- Nakon toga joj je urađen CT trbuha, i pristupilo operaciji, maltene iz očaja. Nažalost preminula je - kaže izvor.

Bonus video:

00:57

OVO SU RAZLOZI TRAGIČNIH ISHODA PLASTIČNIH OPERACIJA!

(Espreso / Telegraf / Ljubinka Račić Đokić/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.