EVO KAKO SU HELIKOPTERI MUP GASILI POŽAR U BLOKU 70:Svaki od njih je imao POSEBAN ZADATAK, izbacili su 71 TONU VODE
Helikopter, Foto: Printscreen/youtube/ REC Anything

GAŠENJE POŽARA

EVO KAKO SU HELIKOPTERI MUP GASILI POŽAR U BLOKU 70:Svaki od njih je imao POSEBAN ZADATAK, izbacili su 71 TONU VODE

Evo kako je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije gasila požar u Bloku 70 na Novom Beogradu

Objavljeno:

Juče ujutru, između 6 i 7 časova, u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu, izbio je veliki požar koji je pod kontrolu vatrogasaca stavljen nakon četiri sada gašenja. Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je za RTS da je najverovatniji uzrok požara eksplozija plinskih boca iz restorana brze hrane koji se tu nalazi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, na teren je upućeno ukupno 76 vatrogasaca sa 25 vozila, a po naređenju ministra policije, u gašenju su angažovani i helikopteri. Do sada nema informacija da ima nastradalih. Požar su iz vazduha gasili helikopteri Helikopterske jedinice MUP-a Srbije Erbas H145M, AB-212 i novonabavljeni Kamov Ka-32A11BC.

Erbas H145M
Erbas H145Mfoto: Printscreen/youtube/ REC Anything

Prema načinu upotrebe helikoptera za gašenje požara i specifičnih urbanih uslova prvo je poleteo H145M čiji je zadatak bio da proceni iz kog pravca je bezbedno i efikasno izvršiti nalet zbog prepreka u vidu stubova i dalekovoda. Njegov zadatak je takođe procena odakle se uzima voda za gašenje, kako bi krug od punjenja vodom do gašenja bio što kraći. Kada je to ustanovljeno (i izabrana obližna reka Sava) njemu su se pridružila i druga dva helikoptera.

Agusta Bel može poneti 1.230 litara vode dok Kamov u vedru 4 tone vode. Jučerašnji požar je Kamovu bio i prvo "vatreno krštenje" u misiji gašenja požara (u urbanim uslovima) od dolaska u jedinicu septembra 2022. godine. Juče je posada Kamova ispuštala vodu iz podtrupnog rezervoara kapaciteta od četiri tone vode. Ministarstvo je objavilo da je juče obavljeno ukupno 37 naleta i da su tri helikoptera izbacili ukupno 71 tonu vode.

Bonus video:

00:49

Kineski veliki civilni helikopter obavio prvi let

(Espreso/Tango six/MONDO/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.