"ŽIVEO JE U NEPODNOŠLJIVOM SMRADU KANABISA": Počelo suđenje Srbima koji su u NARKO VILAMA gajili "travu" (FOTO)
Foto: LPD Graz

DRAMA

"ŽIVEO JE U NEPODNOŠLJIVOM SMRADU KANABISA": Počelo suđenje Srbima koji su u NARKO VILAMA gajili "travu" (FOTO)

Okrivljeni državljani Srbije, starosti od 31 do 47 godina, su na suđenju, koje je juče počelo u Regionalnom sudu u Gracu, izneli odbranu

Objavljeno:

Petoro Srba našlo se pred austrijskim sudom zbog optužbi da su u šest luksuznih vila u Beču i Gracu uzgajali marihuanu, a kriminalna grupa je, prema navodima tužilaštva, proizvela i prodala tonu ovog narkotika!

Okrivljeni državljani Srbije, starosti od 31 do 47 godina, su na suđenju, koje je juče počelo u Regionalnom sudu u Gracu, iznoseći svoju odbranu pokušavali da umanje svoje uloge u kriminalnoj organizaciji, pravdajući se "da su bili samo baštovani i prevodioci".

Državni tužilac Ines Ajhvalder, objasnila je za austrijske medije da su okrivljeni, koji su uhapšeni u akciji "Operacija Vildgans", imali plantaže kanabisa u kućama u elitnim četvrtima Beča i Graca.

- Policija je zaplenila oko 5.500 saksija iz kuće u Gracu, to je do sada najveća zaplena "trave". Optuženi su preuredili ukupno šest elegantnih, praznih kuća za svoje potrebe. Svaka soba je korišćena za uzgoj droge - rekla je Ines Ajhvalder.

Vila, Beč, Grac
foto: LPD Graz

Ona je objasnila da je renoviranje kuća bilo kompletno.

- Srušeni su zidovi da bi se napravio prostor za sisteme za navodnjavanje i creva za ventilaciju. Pošto su želeli da ubrzaju rast biljaka, muškarcima je bila potrebna izuzetno velika količina struje. Imali su rešenje i za ovo. Ilegalno su se priključili na mrežu - objasnila je tužiteljka i dodala da su okrivljeni u tim "narko-vilama" i živeli.

- Svako od njih je imao svoju ulogu. Jedan je bio žetelac, drugi prevodilac... Inače, u toku godine postoje tri do četiri žetve. Grupa je proizvela ukupno tonu kanabisa - tvrdi tužiteljka.

Međutim, okrivljeni Srbi su u četvrtak na sudu negirali da su bili deo kriminalne mreže. Branilac prvooptuženog, umanjuje ulogu svog branjenika.

- On je samo primao naređenja. Štaviše, Srbin je morao da živi u ugnjetavajućim uslovima. Boravio je u kući u kojoj je bio nepodnošljiv smrad biljaka kanabisa, puštan je na svež vazduh samo jednom dnevno. Instrukcije je dobijao telefonom od tri osobe - rekao je adokat orkivljenog, pa nastavio:

- Svi koji sede ovde u sudnici su oni samo obični baštovani - pokušao je branilac još jednom da umanji značaj slučaja.

U stvari, optuženi su retko izlazili iz kuće i spavali su na improvizovanim dušecima u glavnoj vili u otmenoj četvrti Mariatrost u Gracu.

Okrivljenim muškarcima preti zatvorska kazna.

Bonus video: Hapšenje marihuana

02:39

Hapšenje marihuana

(Espreso/Kurir/Heute/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.