LJUBA IZ OBRENOVCA VOĐA BANDE UHAPŠENE U BG: Od malena učen da krade, u Britaniji izveo PLJAČKU VEKA,a u BEKSTVU JE
Ljubomir Radosavljević, Foto: Printscreen

KAKAV ČOVEK

LJUBA IZ OBRENOVCA VOĐA BANDE UHAPŠENE U BG: Od malena učen da krade, u Britaniji izveo PLJAČKU VEKA,a u BEKSTVU JE

Ispred vile u kojoj je živeo imao je kolekciju automobila: "audi" vredan 58.000 funti, "porše kajen" vredan 55.000 funti i BMW vredan 24.000 funti

Objavljeno:

Ljubomir Radosavljević zvani Alfredo Lindli, osumnjičen je da je glavni organizator grupe čijih su šest članova danas uhapšeni zbog sumnje da su prali novac koji su on i njegov partner R. K. R stekli nizom milionskih krađa u Velikoj Britaniji.

Danas je uhapšeno šest osoba: J. R., M. R., E. R., I. R., L. R. i M. N. zbog sumnje da su novac koji su pribavili Ljubomir Radosavljević i R. K. R. "prali" na način da su ulagali u kupovinu skupocenih nekretnina na teritoriji Republike Srbije, kao i luksuznih putničkih vozila i na taj način pokušali da ilegalno stečeni novac integrišu u legalne novčane tokove.

Priča o njemu počinje odavno. Radosavljević je živeo u Velikoj Britaniji i imao komšije koje nisu znale njegovo pravo ime iako je živeo u četvorospratnici sa bazenom sa suprugom i decom.

Novac, Devize, Zaplena
foto: Uprava carina

Novac od kojeg je sebi mogao da priušti lagodni život, prema papirima zaradio je zahvaljujući vođenju brojnih auto-kompanija i garaža u svom vlasništvu.

On međutim nije bio ugledni biznismen.

Ispred vile u kojoj je živeo imao je kolekciju automobila: "audi" vredan 58.000 funti, "porše kajen" vredan 55.000 funti i BMW vredan 24.000 funti.

Ukrao nadimak od advokata

Radosavljević je nadimak Alfredo Lindli ukrao od vodećeg peruanskog advokata Alfreda Lindlija. Osim imena ukrao mu je i datum rođenja.

Na samom vrhu organizovane grupe koja je počinila niz pljački nalazi se upravo Ljubomir Radosavljević.

On je osumnjičen da je organizator serije višemilionskih pljački luksuznih kuća poznatih ličnosti u Londonu.

Među njegovim žrtvama su bogata naslednica Formule 1, Tamara Eklston, ćerka osnivača Barnija Eklstona, nekadašnji engleski reprezentativac u fudbalu Frenk Lampard i njegova supruga Kristin, kao i porodica pokojnog predsednika FK "Lester sitija", Vičaija Šrivadanaprabe koji je pre nekoliko godina poginuo u padu helikoptera.

Provalom u vilu Tamare Eklston, Radosavljević i njegova banda su ukrali gotovinu i nakit u vrednosti od 25 miliona funti, što je bila najveća kućna provala u istoriji Velike Britanije. Ona je za vreme pljačke, koja se dogodila u decembru 2019. godine, sa suprugom i ćerkom bila na odmoru u Finskoj.

Ubrzo nakon pljačke, članovi bande su uhvaćeni kako slave uz ručak od 750 funti. Trojica muškaraca su osuđena za provalu, međutim, Radosavljević je i dalje na slobodi.

Jedino kada se sumnjalo da je Radosavljevića pravda konačno sustigla jeste 2017. godine kada mu je oduzeta imovina, uključujući skupu kolekciju automobila i zatvaranje kafića.

Pljačka je način života porodice Radosavljević

Radosavljevićeve metode i njegovo napredovanje kroz kriminalno podzemlje, od detinjstva u Obrenovcu do dolaska na Interpolovu listu "najtraženijih" begunaca, nesumnjivo imaju filmski kvalitet, baš kao i italijanska mafija sa kojom, kako se sumnja, ima jake veze.

Naime, njegov klan ima ozloglašenu reputaciju širom Balkana. Radosavljević je dobio ime po svom dedi Ljubomiru, koji je obučavao lokalnu decu da kradu, a potom ih slao u pohode na kuće bogataša.

Sin Dragan ga je ipak nadmašio, pa je tri godine proveo u grčkom zatvoru zbog krađe zlata tokom osamdesetih godina.

- Dragan bi se vratio iz inostranstva i rekao deci – pogledajte šta imam nakon što sam opljačkao nekoliko kuća. On bi svojoj deci pokazao mnogo novca i rekao im da ako žele da budu uspešni i imaju novac kao on, oni bi da uradi isto što i on - rekao je za "Dejli mejl" blizak poznanik iz Beograda.

Kad bi se mladi Ljubomir sa pljačke vratio praznih ruku, otac bi ga nemilosrdno tukao. Ljubomir mlađi se prvi put suočio sa zakonom nakon što se sa roditeljima preselio u Italiju kada je imao 10 godina. Uhvaćen je usred provale. Malo ko je, čak i u njegovoj porodici, mogao da zamisli da će jednog dana postati jedan od najtraženijih begunaca u Evropi.

U Italiji su Radosavljevići uspostavili kontakte sa pripadnicima organizovanog kriminala i mafije i izgradili kriminalnu mrežu iza brojnih lažnih kompanija, uključujući i auto-kuće koje ne postoje.

- Uvek je nosio odelo i izgledao je kao ugledan, pametan biznismen - rekao je komšija koji ga je poznavao kao "Alfreda".

Bonus video: Lopov se prekrstio pa ukrao, u crkvi na Zlataru

00:09

Lopov se prekrstio pa ukrao, u crkvi na Zlataru

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.