VLASNIK STARAČKOG DOMA U KOM JE STRADALO DVOJE BIO U KUĆNOM ZATVORU: Dobio i veliku NOVČANU KAZNU, evo i zbog čega!
Foto: RINA

OTKRIVENO

VLASNIK STARAČKOG DOMA U KOM JE STRADALO DVOJE BIO U KUĆNOM ZATVORU: Dobio i veliku NOVČANU KAZNU, evo i zbog čega!

U staračkom domu u Malom Mokrom Lugu, nastradali su Danica P. (92) i Milan I. (82), a još pet korisnika je povređeno

Objavljeno:

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak kako bi se utvrdilo šta je bio uzrok požara u staračkom domu u Malom Mokrom Lugu na Zvezdari, u kom su u sredu nastradala dva korisnika. Osim policije i tužioca, kako saznajemo, na terenu je i inspekcija rada koja prikuplja dokumentaciju o radu doma.

- Dežurni javni tužilac Prvog osnovnog javanog tužilaštva u Beogradu bio je na uviđaju zajedno sa inspektorima Uprave kriminalističke policije i Policijske stanice Zvezdara i tom prilikom je naloženo da se izuzmu svi tragovi, da se uzmu izjave očevidaca, da se prikupe video zapisi kao i svi drugi dokazi radi utvrđivanja uzroka požara, a samim tim i pravilno činjeničnog stanja i eventualne krivične odgovornosti - kaže izvor Kurira.

On dodaje i da će tužilaštvo imati u vidu i mišljenje veštaka, kao i nalaza inspekcije rada koje prikuplja dokumentaciju.

Inače, vezano za objekat u kom je bio starački dom, kako saznajemo, Prvo osnovno javno tužilaštvo postupalo je i 2020. i to po prijavama Sekretarijata za inspekcijske poslove, odeljenja za građevisnku inspekciju i policijske stanice Zvezdara.

Podsetimo, u staračkom domu u Malom Mokrom Lugu, nastradali su Danica P. (92) i Milan I. (82), a još pet korisnika je povređeno. Komšije koje su bile na licu mesta i gledali vatrogasce u dramatičnoj situaciji spašavanja, ispirčali su da je u njoj učestvovao i vlasnik, Željko Sibinovića.

02:17

Dobrica S., rođak vlasnika doma u kom je buknuo požar i koji je učestvovao u spasavanju korisnika

Međutim kao vlasnik doma u papirima je naveden izvesni Zoran Marković. Prema istim podacima, njemu je licenca prestala da važi u martu ove godine, ali je potom izdata nova.

S druge strane, kako izvor Kurira otkriva, Željko Sibinović kog komšije pominju kao vlasnika doma u kom je izbio požar, 2020. je sa Prvim osnovnim javnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, na osnovu kog je osuđen na kaznu od šest meseci kućnog zatvora, kao i novčanu kaznu od milion dinara, upravo zbog nelegalne gradnje objekta na adresi na kojoj je dom.

- Presudu je doneo Prvi osnovni sud, na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je Željko Sibinović potpisao sa tužilaštvom. On je tada priznao da je u periodu od 1. jula 2020. do 2. septembra 2020. kao vlasnik kuće i zemljišta na adresi na kojoj je dom, investirao u izgradnju objekta bez građevinske dozvole. Izgradnju na objektu koji ima prizemlje, dva sprata i potkrovlje je nastavio i kada je inspekcija donela nalog o obustavi radova, zbog čega je na kraju 2. septembra 2020. bio i uhapšen - objašnjava sagovornik Kurira.

Inače, samo nekoliko meseci pre nego što je osuđen za divlju gradnju, u dvorište u kom je i starački dom, bačena je ručna bomba, koja je kako su mediji tada pisali, verovatno bila opomena Sibinoviću.

Dve verzije

Istražuje se šta je zapalilo sprat

Istragom koja je pokrenuta trebalo bi tek da bude utvrđen uzrok požara koji je buknuo u sobi na trećem spratu. Međutim, dan posle požara, na mestu stravične tragedije spekulisalo se da je uzrok ljudski faktor i da su požar izazvale cigareta ili laptop. Očevici su ispričali da je prizor bio jeziv i da su svi pokušavali da pomognu vatrogascima u spašavanju korisnika doma.

Bonus video:

02:17

Dobrica S., rođak vlasnika doma u kom je buknuo požar i koji je učestvovao u spasavanju korisnika

(Espreso/ Kurir/ Jelena Spasić/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.