"MOJ SIN JE NAMAMLJEN DA DOĐE": Potresna ISPOVEST oca UBIJENOG DEČAKA (13) iz Niške Banje kojeg je UBIO DRUG!
Mesto zločina u Niškoj Banji, Foto: RINA

dva meseca OD jezivog ubistva

"MOJ SIN JE NAMAMLJEN DA DOĐE": Potresna ISPOVEST oca UBIJENOG DEČAKA (13) iz Niške Banje kojeg je UBIO DRUG!

U OJT Niš navode da oni nemaju nadležnost za preduzimanje bilo kakvih istražnih radnji vezano za slučaj ubistva, već samo za preispitivanje roditeljskih kompetencija roditelja dečaka ubice

Objavljeno:

Ovim rečima, M.S. iz Niške Banje počinje bolnu ispovest za "Blic", dva meseca posle jezivog ubistva njegovog sina (13), koga je 5. oktobra u potkrovlju svoje kuće nožem brutalno usmrtio školski drug M.M. (13).

Više javno tužilaštvo u Nišu se nakon prikupljanja dokaza oglasilo nenadležnim, jer je utvrđeno da je maloletni ubica krivično neodgovoran budući da nema navršenih 14 godina. On je odveden na lečenje u psihijatrijsku bolnicu u Beogradu, a Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je započelo postupak ispitivanja da li postoji odgovornost roditelja dečaka ubice u pogledu zanemarivanja.

M.S., navodi da još uvek ne znaju zvanično šta je motiv ubistva, ali da imaju pretpostavke, te da je sigurno da nije bilo nikakve tuče koja je prethodila zločinu.

- Nikakve svađe i tuče toga dana nije bilo. Ja sam gotovo siguran da je ovo bilo smišljeno i da je moj sin namamljen da dođe kod M.M. i onda je on bukvalno uradio to je to što je uradio. Ovo je nezapamćeno, pričao sam sa nekim psihijatrima, onako, paušalno. Oni kažu da je njegov psihički profil takav da je to strašno – kaže M.S..

Otac ubijenog dečaka navodi da su iznenađeni da ni nakon dva meseca, nije obavljeno veštačenje mobilnih telefona.

- Neverovatno je da ni posle dva meseca telefoni nisu veštačeni. Bilo gde da pitamo, svi ćute. Ja ne mogu da verujem da telefon M.M. nije veštačen. Iz toga sigurno može da se dođe do nekih dokaza. O telefonima nemamo nikakvu informaciju, niti su veštačeni, niti je dat nalog da se veštače. U telefonu M.M. svašta je možda moguće da se nađe – treba pogledati kontakte, pozive, poruke... S obzirom koliko je čudan bio i koliko se čudno ponašao, možda i sadržaji koje je gledao, bilo šta što bi moglo da navede na neku stranu što se tiče istrage, da to krene – kaže M.S. za "Blic".

On kaže da "zadnjih mesec dana sve stoji u mestu" i da ne dobijaju nikakvu informaciju šta se dešava.

- Niko ništa ne pominje. Kao da je neko nekome opalio šamar a ne da se desilo ovo što se desilo – kaže M.S. za "Blic".

Dečak ubica krivično neodgovoran

Da podsetimo, Više javno tužilaštvo u Nišu, u čijoj je nadležnosti postupanje prema maloletnicima, 9. oktobra navelo je da je nakon prikupljanja relevantnih dokaza utvrđeno da je dečaka usmrtio maloletnik (13) i da je, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina.

- Shodno odredbama označenog Zakona o navedenom je obavešten Centar za socijalni rad Niš, kao organ starateljstva, radi preduzimanja mera u okviru njegove nadležnosti – saopštilo je 9. oktobra VJT Niš.

"Blic" je nakon toga, posle skoro mesec dana od zločina, pokušao da dobije informaciju da li je VJT preduzimalo neke dodatne radnje u predmetu, ali nam je odgovoreno da tužilaštvo ostaje pri pomenutom saopštenju od 9. oktobra.

VJT okončalo postupanje

“Blic” je 8. decembra pokušao da dobije najnoviju informaciju u Višem javnom tužilaštvu Niš o tome da li je u međuvremenu bilo nekog postupanja u slučaju ubistva dečaka, da li je naloženo veštačenje telefona i da li će takav nalog biti izdat?

- Od strane Višeg javnog tužilaštva u Nišu u vezi predmetnog događaja okončano je postupanje te se radi dobijanja predmetnih informacija eventualno možete obratiti Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu – navela je Glavni viši javni tužilac u Nišu Borica Mitić.

U OJT Niš navode da oni nemaju nadležnost za preduzimanje bilo kakvih istražnih radnji vezano za slučaj ubistva, već samo za preispitivanje roditeljskih kompetencija roditelja dečaka ubice.

Mesto zločina u Niškoj Banji
Mesto zločina u Niškoj Banjifoto: RINA

Izveštaj Centra poslat OJT Niš

Budući da je dečak ubica krivično neodgovoran jedini postupak koji se može eventualno pokrenuti i voditi jeste postupak protiv njegovih roditelja, ukoliko se utvrdi da je bio zapušten i zanemaren, ili da na neki drugi način oni nisu vodili valjanu roditeljsku brigu.

Za postupak prikupljanja obaveštenja po tom osnovu nadležno je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu koje je naložilo Centru za socijalni rad da sačini izveštaj o utvrđivanju roditeljskih kompetencija roditelja dečaka ubice i eventualnih uočenih propusta u vršenju roditeljstva. Kako je “Blicu” potvrđeno u Centru za socijalni rad u Nišu taj izveštaj je okončan pre oko 20 dana i poslat je OJT Niš.

- Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva završili smo izveštaj o utvrđivanju roditeljskih kompetencija krivično neodgovornog maloletnika i poslali ga tužilaštvu. Čekamo dalje instrukcije tužilaštva, ako je potrebno dodatno da se uradi nešto iz naše nadležnosti – kaže za "Blic" direktor Centra za socijalni rad u Nišu Zoran Jović.

"Prikupljaju se obaveštenja i činjenice"

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu - koje nema ovlašćenja da nalaže bilo kakve konkretne radnje vezano za slučaj istrage ubistva - poput veštačenja telefona - već samo da preispita da li su roditelji valjano obavljali svoju dužnost, "Blicu" je rečeno da je izveštaj Centra za socijalni rad pristigao, da postupaju u skladu sa rokovima i da je upućen zahtev za prikupljanje obaveštenja radi utvrđivanja odgovornosti roditelja i drugih lica u pogledu čuvanja, vaspitavanja i staranja o detetu.

- Postupak je u fazi prikupljanja i razmatranja činjenica. Meritorna odluka još uvek nije doneta – rekao je za "Blic" portparol OJT Niš Vladimir Stanojević.

Odveden na lečenje

Nakon zločina, M.M. je odveden na lečenje u psihijatrijsku ustanovu u Beograd, uz saglasnost koju su dali njegovi roditelji.

- Maloletnik je u pratnji policije, radnika centra za socijalni rad i uz potpisanu saglasnost roditelja odveden na lečenje u psihijatrijsku bolnicu u Beogradu gde se i dalje nalazi – kaže direktor CZSR u Nišu Zoran Jović.

Hronologija zločina

Kako je “Blic” pisao, telo dečaka otkrili su lekari Hitne pomoći 5.oktobra oko 11 časova na tavanu porodične kuće M.M. u Ulici Mojsija Mihajlovića Tošketa u Niškoj Banji kada su pozvani u intervenciju. Komšije su ispričale da je M.M. istrčao na ulicu i da je pao na oko 50 metara od kuće a da je njegova baba zatražila pomoć komšija, rekavši: “Jedan je sigurno mrtav”. Dvojica komšija su pritrčali M.M. koji se koprcao i bacakao po ulici, ali se smirio po dolasku lekara Hitne pomoći. On je spolja imao vidljive povrede, ali je potom iz Univerzitetskog - kliničkog centra u Nišu saopšteno da nije ozbiljnije povređen.

Telo u potkrovlju

U potkrovlju kuće, u lokvi krvi, pronađeno je beživotno telo A.S. bez znakova života. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je dečak iskrvario do smrti nakon što je izboden nožem. Prema informacijama koje poseduje Blic, zločin se dogodio u potkrovlju kuće. Ubijeni dečak sahranjen je 7. oktobra na Novom groblju u Niškoj Banji u prisustvu više stotina rođaka, prijatelja porodice i drugova iz škole “Ivan Goran Kovačić” u kojoj je pohađao sedmi razred.

Bonus video:

07:43

POVEZANOST OCA SA OSUMNJIĆENIM ZA UBISTVO

(Espreso / Blic, Branko Janačković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.