"MOGUĆNOST ZA SPAS JEDNOG ŽIVOTA": Novo oglašavanje Jurića nakon ubistva male Vanje - VAŽNO JE!
Igor Jurić, Foto: Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile

femicid

"MOGUĆNOST ZA SPAS JEDNOG ŽIVOTA": Novo oglašavanje Jurića nakon ubistva male Vanje - VAŽNO JE!

Igor Jurić objasnio je zašto su kriminalne otmice dece najopasnije situacije

Objavljeno: 12:15h

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas, povodom ubistva 14-godišnje devojčice Vanje Gorčevske u Skoplju, da su kriminalne otmice najređa, ali najopasnija situacija za jedno dete i dodao da su brzina i efikasna potraga ključne u spasavanju otetog deteta.

"Svaki put kada dobijemo informaciju za neko dete da je nestalo, da je prijavljen nestanak, mi jesmo uznemireni i organizacija se bavi problemom nestalih lica, međutim ipak nismo očekivali da će biti ovakav kraj. Moramo se složiti sa činjenicom da ima veliki broj prijavljenih nestanaka dece, i nekako sam mislio da će se to ipak srećno završiti. Kasnije načini komuniciranja majke male Vanje sa javnošću su me dodatno uzmenirili, i shvatio sam da situacija jeste ozbiljna", rekao je on za Tanjug.

U trenutku kada je shvatio da se radi o kriminalnoj otmici devojčice, Jurić kaže da je svaki dan koji je protekao predstavljao dodatnu zabrinutost.

Vanja Gorčevska
Vanja Gorčevskafoto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije

Prema njegovim rečima, sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe "Pronađi me" je zapravo osmišljen i predviđen za ovakve slučajeve, kako bi se brzo i efikasno obavestila javnost i građani koji bi, nekom od informacija, mogli da pomognu u potrazi nestalog deteta.

"Ja sam siguran da bi sistem pomogao, i siguran sam da taj protok vremena ne bi bio toliki. Ne mogu da garantujem da bi se dete spasilo živo, ali ko zna. U svakom slučaju to je jedan alat koji daje dodatnu mogućnost za spas jednog života", naveo je Jurić.

Vanja Gorčevska
Vanja Gorčevskafoto: Printscreen/Facebook/Zorica Gjorcevska

Komenatrišući to što se u medijima pojavila informacija da je i otac devojčice bio umešan u njenu otmicu da bi od njene majke iznudio novac, Jurić je rekao da je on vrlo teško primio to saznanje i da ne može da se pomiri sa činjenicom da jedan roditelj može na bilo koji način da proda i izda svoje dete.

"Ostavljam tu dozu opreza i nekog vremena protoka i zvaničnih informacija policije u Makedoniji da daju taj zvanični dokaz, ali ako se to zaista ispostavi kao istina, ne mogu da kažem koja bi kazna bila adekvatna za takav zločin. Ja jesam pobornik toga da smrtna kazna i tako neki surovi čin kažnjavanja mora da izostane u svakom društvu, ali ne mogu naći ni jednu reč opravdanja za roditelja koji bi na taj način uradio nešto", izjavio je on.

Bonus video:

09:18

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA SEVERNE MAKEDONIJE PRED TEŠKIM OPTUŽBAMA Talevska UŽIVO IZ SKOPLJA: Da li su ZATAŠKALI ubistvo?

(Espreso/ Agencije/ Telegraf.rs/ M.L)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.