"HOĆU DA UBICA MOG UNUKA ODGOVARA": Nakon odlaganja presude oglasio se deda Željka (19) kog je usmrtio PIJANI VOZAČ
Željko Ristić, Foto: Kurir

POTRESNO

"HOĆU DA UBICA MOG UNUKA ODGOVARA": Nakon odlaganja presude oglasio se deda Željka (19) kog je usmrtio PIJANI VOZAČ

Deda nastradalog mladića je pohvalio odluku suda da se izvedu dodatni dokazi kroz saslušanje policajca Vladice Petkovića iz Doljevca

Objavljeno:

Meni je najbitnije da se sazna istina. Ja ništa ne dobijam od toga ko će da bude osuđen i koliko će da bude osuđen. Ja sam izgubio unuka, ja ga nemam za sva vremena, ali hoću onaj ko je napravio prekršaj, ko ga je ubio, da pošteno odgovara. Koliko toliko da bude zadovoljena zakonska procedura I pravda”.

Ovim rečima Nikola Perić iz Šainovca, deda nastradalog pešaka Željka Ristića, prokomentarisao je nesvakidašnju odluku Višeg suda u Nišu suda da umesto zakazanog izricanja presude Miodragu Periću, koji se optužnicom Višeg javnog tužilaštva tereti 28. decembra 2021. godine oko 22.30 časova vozeći "golf 2" sa 2,27 promila alkohola u krvi usmrtio njegovog unuka, ponovo otvori dokazni postupak i nastavi glavni pretres.

Podsetimo, Miodrag Perić je na suđenju negirao da je bio za volanom automobila, prebacujući krivicu za tešku saobraćajnu nesreću na Marka Disića koji je prema dosadašnjim saznanjima bio suvozač, braneći se da je bio onesvešćen od alkohola a da je vozio Disić koji ga je navodno zbog toga prijavio policiji. Disić je, međutim, odbacio sve optužbe nazvavši Perića „lažovom i sramotom za ljudski rod“.

Deda nastradalog mladića je pohvalio odluku suda da se izvedu dodatni dokazi kroz saslušanje policajca Vladice Petkovića iz Doljevca, veštaka Zavoda za sudsku medicinu iz Niša i dodatne DNK analize, rekavši da smatra da je tužilaštvo loše vodilo postupak od početka.

- Za mene je ispravno što je se ponovo traži dokazni material DNK i saslušanje policajca. Smatram da je do sada ofrlje vođen postupak. Sumnjam da je vozio optuženi i siguran sam da je vozio Disić – rekao je Nikola Perić.

Predsednik sudskog veća Mirko Drašković, umesto za danas najavljenog izricanja presude Miodragu Periću, izvinio se rodbini nastradalog mladića, rekavši da je nakon većanja, doneta odluka da se dokazni postupak ponovo otvori I izvedu dodatni dokazi.

- Odlučili smo da otvorimo dokazni postupak radi ispitivanja još nekih okolnosti. Svi ste prisustvovali od početka ovom postupku koji je izuzetno kompleksan tako da želim da maksimalno razjasnim činjenično stanje. Ne želim da odluku donesemo na prečac a mesec dana gore - dole, ništa ne znači u postupku koji traje već ovoliko. Moram da postavim policijskom službeniku još neka pitanja, kao i veštacima a izdaću naredbu da veštaci koliko god mogu izoluju još neki DNK material iz automobila. Ne znam da li će to biti uspešno ili ne, ali ja to moram da uradim iako je to neko drugi trebalo da radi. Neću da donosim presudu dok nisam siguran u to na šta stavljam svoj potpis. Ovde još uvek nisam siguran – rekao je sudija Drašković.

On se izvinio roditeljima I rođacima nastradalog mladića što se suđenje nastavlja, ali je objasnio da je njegovoj u višegodišnjoj karijeri sudije krivičara koji je radio mnogo ozbiljnih predmeta, ovo “jedan od najkompleksnijih slučajeva”.

Advokat Milan Petrović, branilac optuženog Perića pozdravio je odluku suda da ponovo otvori dokazni postupak.

- Ovo je najispravnija odluka koju je sud mogao da donese u ovom trenutku. Čuli ste I samog sudiju da je sve ovo što će on tražiti u dopunskom, naknadno otvorenom pretresu, trebalo neko drugi da radi. A taj drugi je Više tužilaštvo koje se nije bavilo ovim postupkom onako kako je to moralo da radi u skladu sa zakonom i svojim obavezama koje ima, a na šta smo mi ukazivali sve vreme ovog postupka. Iz tih razloga smatram da je ovo opravdano, i da je sud postupio ispravno, i nadam se da ćemo u nastavku postupka najzad doći do istine putem pribavljanja ovih dokaza koje je sud predložio a imaćemo i mi predloge za izvođenje određenih dokaza u cilju dokazivanja istine i utvrđivanja pravog izvršioca ovog krivičnog dela – rekao je Petrović. On je naveo da bi novi rezultati mogli da pokažu ko se nalazio na mestu vozača a ko je bio suvozač.

- Čestitam sudu na ovoj hrabroj odluci, nesvakidašnjoj odluci, da sud preuzme ulogu i da se bavi istragom, što mu nije obaveza, ali u ovom stadijumu postupka očigledno da sud nije mogao da odnese kvalitetnu i pravilnu presudu, s obzirom na dokaze koji su postojali u predmetu. I nama nije interes da se donese neka odluka koja neće zadovoljiti pravdu I gde će istina biti sakrivena, kakva god ona bila – rekao je Petrović.

Sud je izdao naredbu da se izvrši dodatno izdvajanje DNK materijala iz Perićevog automobila marke “golf” a da se za sledeće ročište u decembru pozove policijski inspektor Vladica Petković koji je radio fotodokumentaciju u “golfu”, kao I veštaci Zavoda za sudsku medicinu.

Optužen da je pobegao nakon udesa

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva, Periću je stavljeno na teret da je izazvao udes u stanju bitno smanjene uračunljivosti usled potpune alkoholisanosti, krećući se nedozvoljenom brzinom od najmanje 70 kilometara na čas na deonici puta gde je dozvoljena brzina u naselju bila 50 kilometara. On je optužen da je prešao u suprotnu kolovoznu traku i potom udario u Ristića koji je ubrzo preminuo na licu mesta. Nakon toga je pobegao sa mesta nesreće. Perić je negirao na suđenju da je vozio, pravdajući se da je bio toliko pijan da nije mogao ni da stoji na nogama a kamoli da vozi.

Tužilaštvo traži 13 godina, odbrana slobodu

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je na prošlom ročištu u završnoj reči kaznu od najmanje 13 godina zatvora dok je odbrana Perića, pak tražila je da bude oslobođen tvrdeći da su nauka i materijalni dokazi izvedeni na suđenju ukazali da on kobne noći nije mogao da bude za volanom auta koji je usmrtio pešaka.

Perić se na prošlom ročištu u završnoj reči zakleo decom da on nije vozio auto koji je usmrtio Ristića.

- Imam troje dece, dabogda ih svo troje stavio u kovčeg ako sam ja vozio automobil. A onome ko je vozio, dabogda mu se zatvorila kuća” – rekao je Perić.

Bonus video: TEŽAK UDES NA BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: U sudaru POGINUO motociklista, drugi povređen

00:02

TEŽAK UDES NA BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: U sudaru POGINUO motociklista, drugi povređen

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.