EVO ŠTA SU SNIMILE KAMERE NA UNIFORMAMA SAOBRAĆAJNE POLICIJE: Jedna STVAR je potpuni ŠOK!
Saobraćajna policija, Foto: MUP

Isključivo se koriste za ovo

EVO ŠTA SU SNIMILE KAMERE NA UNIFORMAMA SAOBRAĆAJNE POLICIJE: Jedna STVAR je potpuni ŠOK!

Saobraćajni policajci od 1. septembra na uniformama nose kamere

Objavljeno:

Saobraćajni policajci od 1. septembra na uniformama nose kamere. Na početku će ih nositi na deonicama auto-puta u okolini Beograda. Takođe ih nose i presretači širom zemlje. Plan je da u budućnosti one postanu i sastavni deo njihove uniforme.

Policajac će biti dužan da obavesti vozače da se njegova intervencija snima. One se, kako je još tada objašnjeno od strane Uprave saobraćajne policije, neće koristiti za procesuiranje krivičnih dela i prekršaja, već isključivo za dokumentovanje postupanja policijskih službenika.

Potpukovnik policije Dejan Stević, iz Uprave saobraćajne policije posle skoro dva meseca otkrio šta je njihova upotreba donela. "Ovo je neki vid vara između države i pojedinca. Ove kamere se neće koristiti za snimanje prekršaja i krivičnih dela. Dakle, to nije njihova inicijalna namena, već isključivo za snimanje intervencije policijskog službenika nad građaninom u kontroli saobraćaja.

Saobraćajna policija
Saobraćajna policijafoto: MUP

Ono što smo primetili od kada se koriste kamere je da smo imali nula pritužbenih postupaka protiv policijskih službenika zbog nepravilnog, nepravednog i nezakonitog postupanja. Takođe ono što smo primetili je da smo imali 13 prijava događaja po pitanju nuđenja mita policijskom službeniku. Imali smo jedan slučaj lažnog predstavljanja i jedan slučaj vređanja policijskog službenika. Sve su to snimile ove kamere što se može iskoristiti kao dokaz", rekao je Stević.

Takođe je istakao da je ovo jedan pilot projekat donacije od 60 kamera. "Upravo saobraćajna policija ima priliku da prvi ove kamere implementiraju u svoj rad. Siguran sam da je ovo urađeno jer je saobraćajna policija nekako najtransparentniji deo službe u neposrednoj komunikaciji sa građanima u svom svakodnevnom radu.

Možemo vam reći da je prihvaćena među policijskim službenicima sa oduševljenjem, a građani reaguju različito. Ali moramo da shvatimo da onaj koji postupa po zakonu, ovakve stvari koje unapređuju sistem pravičnosti ne treba da ga se plaše", istakao je Stević.

Bonus video:

02:57

EVO ŠTA SU KAMERE NA SAOBRAĆAJNOJ POLICIJI SNIMILE ZA 2 MESECA! Potpukovnik otkrio informacije koje će ostaviti građane bez teksta

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.