ADVOKATI RODITELJA DEČAKA UBICE: "Otac je odbio sporazum jer smatra da nije kriv"
Advokati roditelja dečaka ubice, Foto: Espreso

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

ADVOKATI RODITELJA DEČAKA UBICE: "Otac je odbio sporazum jer smatra da nije kriv"

Tužilac Nenad Stefanović je naveo da je otac dečaka ubice optužen zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti

Objavljeno: 14:20h

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv oca i majke 14-godišnjeg dečaka, koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara.

Povodom podizanja ove optužnice, danas su se javnosti obratili advokati roditelja dečaka Borivoje Borović, Irina Borović, Marina Ivelja i Ognjen Radić iz advokatske kancelarije Borović.

Borivoje Borović kaže da se stiče utisak da se ovaj predmet politizuje.

- Traženo je da suđenje bude zatvoreno za javnost zbog maloletnika koji su u predmetu. Svedoci su izlazili pod velikom traumom da svedoče.

Oglasila se i Irina Borović:

- Tužilaštvo je prekršilo pretpostavku nevinosti jer se iz načina obraćanja Tužilaštva prejudicira krivica. U ovom predmetu svedoci smo da je Tužilaštvo pristupalo pristrasno kako u svojim radnjama tako i u obraćanju medijima.

- Predmet naše analize će biti da li taj DNK trag zaista pripada majci i kako se on tu našao. Ovde se radilo o neposrednom optuženju i onemogućeno je majci da se izjasni.

Borivoje Borović je rekao da je otac dečaka odbio sporazum jer smatra da nije kriv:

- Odbio je sporazum jer smatra da nije kriv i on će to dokazati u postupku. Bavio se sportskim streljaštvom. On će se braniti.

1 / 3 Foto: Espreso

Podsetimo, optužnica je napisana na 267 strana.

Tužilac Nenad Stefanović je naveo da je otac dečaka ubice optužen zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti, kao i da postoji opravdana sumnja da je obučavao svog sina da rukuje oružjem, da gađa mete u obliku silueta ljudi.

Tužilac je detaljno opisao šta se navodi u optužnici za masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Sumnja se da je postupao suprotno Zakonu o oružju i municiji, držao je vatreno oružje umesto u metalnom šefu sa ključem u dva plastična kofera koja služe za prenos oružja a ne za bezbedno čuvanje.

Otac je držao oružje u dva plastična kofera koja su bila spakovana u rančevima, rekao je Stefanović.

- U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje. Okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja, koga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Dete je u posed oružja došlo 1. maja a zatim ih 3. maja poneo u ranac i poneo u školu - naveo je tužilac.

Nenad Stefanović
Nenad Stefanovićfoto: Printscreen/RTS

Stefanović je zatim opisao da je dečak ubica ušao u školu i prvo ubio čuvara, zatim dežurne učenike. U učionici je ispalio 45 projektila.

Optužnica je podignuta i protiv majke dečaka.

- Protiv nje se vodi postupak zbog nedozvoljenog nošenja i držanja oružja. Na jednoj čauri u kabinetu istorije je pronađen njen DNK - naveo je glavni tužilac.

Predsednik streljačkog kluba takođe, optužen.

- Dao je lažan iskaz, tako što je tvrdio da nije video dečaka kako puca već ga je jednom video na kameri i naložio da izađe napolje. A takav iskaz je suprotan onome što je prikupljeno u istrazi - rekao je Stefanović.

Optuženi i iz streljane

Iz streljačkog kluba je optužen i N.M.

Za majku dečaka ubice je predloženo 2 godine i 6 meseci zatvora.

Za predsednika kluba je predloženo 3 godine.

Otac dečaka se nalazi u pritvoru od 3. maja kada je njegov sin u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro učenika te škole i radnika obezbeđenja.

Otac dečaka ubice se tereti za ugrožavanje opšte sigurnosti tako što je u periodu pre masakra obučavao trinaestogodišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom.

Takođe, sumnja se da je oružje kojim je počinjen masakr čuvao suprotno Zakonu o oružju i municiji, piše Blic.

Bonus video:

02:24

OTAC JE NAMERNO OBUČAVAO SINA DA PUCA IZ PIŠTOLJA, OBUKE SU TRAJALE NEKOLIKO MESECI! Privatni detektiv o masakru na Vračaru

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.