"KRIVIČNO NEODGOVORNO DETE JE IZVRŠILO NAJTEŽI ZLOČIN U ISTORIJI SRBIJE": Odeljenje VII/2 će imati poseban status
Vračar, Foto: Tamara Trajković, Stefan Stojanović

NEZAPAMĆENI ZLOČIN

"KRIVIČNO NEODGOVORNO DETE JE IZVRŠILO NAJTEŽI ZLOČIN U ISTORIJI SRBIJE": Odeljenje VII/2 će imati poseban status

Svi učenici odeljenja VII/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne

Objavljeno:

Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je podiglo optužnicu protiv oca dečaka (13) koji je 3. maja počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar

On je istakao da je Više javno tužilaštvo u Beogradu predano radilo na ovom predmetu i podiglo optužnicu koja je napisana na 267 strana. Takođe, predloženo je da se ocu dečaka produži pritvor, ali i da suđenje bude zatvoreno za javnost.

- Okrivljeni je optužen zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je u periodu od godinu dana obučavao svog sina da rukuje oružjem i municijum, te da gađa u mete silueta ljudi, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe oružja. Optužnica je prosleđena sudu na odlučivanje, a tužilaštvo je zatražilo da ocu bude produžen pritvor, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora - rekao je Stefanović.

Posebno osetljivi svedoci

- Svi učenici odeljenja VII/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom glavnog pretresa - istakao je glavni tužilac.

" na Vračaru i kako je rekao i Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović najteži zločin u istoriji naše zemlje!

Dečak je kobnog dana ubio devetoro svojih vršnjaka i čuvala škole koju su svi pohađali, ali i ranio još petoro učenika iz tog odeljenja i nastavnicu istorije.

- Krivično neodgovorno dete od 13 godina je izvršilo najteži zločin u istoriji naše zemlje - rekao je tužilac Stefanović.

VJT u Beogradu podiglo je, inače, optužnicu i protiv majke dečaka ubice.

- Zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava. Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage na jednom od metaka pronađen njen DNK na jednoj čauri u kabinetu istorije - naveo je Nenad Stefanović.

Tužilac Stefanović rekao je i da su svi učenici VII/2 dobili status oštećenih u postupku zbog stravičnog stresa koji su pretrpeli toga dana.

1 / 4 Foto: Tamara Trajković

Istraga

Umesto u sefu, oružje u koferima

Tokom istrage je utvrđeno i da otac u kući nije adekvatno obezbedio oružje, tako da ne bude lako dostupno. Oružje sa šest pripadajućih okvira je bilo upakovano u jednom plastičnom koferu s jednim katancem sa šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

- Okrivljeni je držao neobezbeđeno vatreno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu, koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku. Okrivljeni je na taj način omogućio detetu da dođe u posed oružja, za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki „češka zbrojevka“ i „ruger“, za čije je nabavljanje i držanje on posedovao odobrenje nadležnog organa - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Streljački klub

Lagali u istrazi protiv oca

Optužnicom su obuhvaćeni i odgovorno lice streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“, kao i instruktor u tom klubu, u kom je dete učilo da puca iz vazdušnog i vatrenog oružja, saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Njima se na teret stavlja krivično delo davanje lažnog iskaza i predložena je kazna od po tri godine zatvora.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, odgovorno lice streljane se sumnjiči da je dalo lažni iskaz pred tužilaštvom, kada je ispitivan u svojstvu svedoka u istrazi protiv oca dečaka, tako što je tvrdio da on nije video dečaka da puca, da ga je video samo jednom preko video-nadzora kako dotrčava do svog oca koji puca, te da je tada lično dao nalog instruktoru da dete izvede napolje. Instruktor je tvrdio, kako se navodi, da mu nije poznato da li je otac na svoju odgovornost dao sinu da puca, kao i da mu nije poznato da je otac trinaestogodišnjaka s nekim dolazio u streljanu da puca, a koji iskaz je suprotan prikupljenim dokazima, objašnjeno je u saopštenju.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.