PRETICAO PREKO PUNE LINIJE, POGINULI MAJKA I SIN: Oslobođen VOZAČ, ali usledio PREOKRET!
Foto: Dado Đilas

nesreća

PRETICAO PREKO PUNE LINIJE, POGINULI MAJKA I SIN: Oslobođen VOZAČ, ali usledio PREOKRET!

Kako navode, po oceni suda, na strani okrivljenog nema propusta koji su uzročno vezani za stvaranje opasne situacije

Objavljeno:

Apelacioni sud u Kragujevcu usvojio je žalbu javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku, te ukinuo presudu Osnovnog suda u Čačku kojom je E.Š. vozač autobusa "Pejić turs" oslobođen optužbi da je preticao preko pune linije i tom prilikom zakucao se u Aleksandra Miloševića (34) i njegovu majku Milicu i usmrtio ih 11. maja 2019. godine.

Podsetimo, kako je "Blic" pisao, a kako se navodilo u optužnici Osnovnog tužilaštva u Čačku, nesreća dogodila 11. maja 2019. godine na putu kroz Mojsinje, kada se Aleksandar Milošević, vozač "mercedesa", uključio na put sa desne strane gledano u pravcu ka Čačku i potom se u svojoj traci zaustavio kako bi skrenuo levo u ulicu u koju stanuje.

Aleksandar tog dana nije ni slutio da će vozač autobusa "Pejić turs" odlučiti da pretiče minibus preko pune linije, da će se kretati znatno većom brzinom i da će direktno udariti u njegov "mercedes".

Njegova majka Milica je poginula na mestu, a on je preminuo na putu ka bolnici.

Nesreća, Zlatibor, Užice
foto: RINA

Kako se navodi u rešenju Apelacionog suda u Čačku povodom ukidanja presude Osnovnog suda u Čačku, predmet se vraća na prvostepenom sudu na ponovno suđenje, s tim što će novi glavni pretres pred prvostepenim sudom odražti pred drugim sudijom.

Sud utvrdio uzrok: Milošević je kriv!

Sudija Osnovnog suda u Čačku je u obrazloženju svoje presude kojom je E. Š. oslobodila optužbi, navela je da je uzrok ove nezgode to što je vozač "mercedesa", Milošević, vršio nebezbedno uključivanje na kolovoz sa pravom prvenstva prolaza.

- Brzina okrivljenog koja je bila nedozvoljena na tom delu puta u konkretnoj situaciji može biti i jeste doprinos nastanku saobraćajne nezgode, ali nikako uzrok, jer da oštećeni nije postupio na nedozvoljen način, okrivljeni je mogao da nastavi da se kreće i većom brzinom od utvrđene, ali tada ne bi došlo do refleksne reakcije kada je ugledao oštećenog - navodi se u obrazloženju presude.

Kako navode, po oceni suda, na strani okrivljenog nema propusta koji su uzročno vezani za stvaranje opasne situacije.

Sud: "Na mestu nezgode ograničenje 80km/h"

Kako je sudija Osnovnog suda u Čačku navela u obrazloženju presude, sud je prihvatio nalaz i mišljenje veštaka u pogledu utvrđene brzine, te utvrdio da se okrivljeni kretao brzinom od najmanje 91km/h.

- Na mestu nezgode u smeru ka Čačku važilo je opšte ograničenje brzine od 80km/h - tvrdi sudija u obrazloženju.

Kako se u daljem obrazloženju navodi, "brzina nije od značaja za utvrđivanje krivice"!

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.