NOVI DETALJI HAPŠENJA SRBINA ZBOG ŠVERCA 2 TONE KOKAINA: Pobegao iz zatvora u Brazilu, radio sa ARKANOM
Slobodan Kostovski, Foto: INTERPOL

krio drogu na brodu

NOVI DETALJI HAPŠENJA SRBINA ZBOG ŠVERCA 2 TONE KOKAINA: Pobegao iz zatvora u Brazilu, radio sa ARKANOM

Prema informacijama koje posedujemo, njegovo hapšenje je usledilo nakon godinu i po dana operativnog rada srpske policije koja je u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, BIA i Europolom pratila Kostovskog i njegovu grupu zbog sumnje da krijumčare kokain

Objavljeno: 20:43h

Slobodan Kostovski koji je uhapšen zbog sumnje da je organizovao šverc 2 tone kokaina nađenog na brodu u Atlanskom okeanu krio se sve vreme u svom stanu u širem centru Beograda, na području Palilule, dok je ceo svet tragao za njim nakon što je pobegao iz zatvora u Brazilu. Kako saznajemo, on je pokušao da pruži otpor policiji tokom hapšenja, ali mu nije pošlo za rukom.

Prema informacijama koje posedujemo, njegovo hapšenje je usledilo nakon godinu i po dana operativnog rada srpske policije koja je u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, BIA i Europolom pratila Kostovskog i njegovu grupu zbog sumnje da krijumčare kokain.

Nakon intenzivnog operativnog rada, policija je u španskim teritorijalnim vodama u Atlanskom okeanu zaustavila jedrilicu u kojoj je nađeno više od 2 tone kokaina. Na jedrilici su tada bila 2 člana posade, Ukrajinac i Čeh.

Paralelno sa njihovim privođenjem, srpska policija je u četvrtak u Beogradu uhapsila Kostovskog i tri člana njegove grupe.

- Nakon hapšenja je utvrđeno da je Slobodan Kostovski dok je bio na crvenoj Interpolovoj poternici sa lažnim pasošem putovao po svetu, te se pretpostavlja da je ugovarao kriminalne poslove, krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Evropu - kaže izvor "Blica".

Godinu i po švercovali kokain

Slobodan Kostovski Kole
foto: INTERPOL

Podsetimo, sa jedrilice "Oceania dos“, dužine 22 metra, pre dva dana je zaplenjeno oko dve tone kokaina. Opojna droga kokain bila je upakovana u više obeleženih pojedinačnih paketa koji su se nalazili u sportskim torbama.

- Postoje osnovi sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa u periodu od marta 2022. do danas 2023. godine izvršila krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Ova kriminalna grupa je organizovala transport kokaina iz zemalja Južne Amerike do zemalja Zapadne Evrope i Srbije radi dalje prodaje, na taj način što su obezbeđivali jedrilice, kontaktirali sa prodavcima droge, organizovali lokacije za prihvat i istovar kokaina i angažovali posadu - saopšteno je nakon hapšenja iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

"Živopisna" biografija organizatora šverca

Inače, Kostovski je rođeni Novopazarac koji ima iza sebe vrlo "živopisnu" biografiju. Bio je blizak prijatelj pokojnog komandanta Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, njegovog kuma Milana Đordevića Bombone, ali i odbeglog Željka Maksimovića Make, čijoj je grupi navodno pripadao.

Iz arhiva švedske policije procurele su 2019. godine fotografije sa video-nadzora banke na kojima se vidi pljačka iz 1979. godine, u kojoj je učestvovao Kostovski zajedno sa Arkanom. Ista ekipa je u to vreme počinila dve uzastopne pljačke u Švedskoj (Stokholmu i Geteborgu), posle kojih su pobegli u Holandiju. Tamo su uhapšeni u oktobru iste godine.

Deo Arkanove ekipe

Švedska policija saopštila je da su u sastavu bande, osim Arkana, bili i Karlo Fabijani i Slobodan Kole Kostovski. Za Fabijanija mnogi tvrde da je zapravo Đovani di Stefano, koji se ranih devedesetih godina prošlog veka pojavio u Arkanovom društvu u Beogradu kao biznismen sumnjive reputacije.

Posle hapšenja u Holandiji, tročlana pljačkaška banda obrela se u zatvoru u ovoj državi. Zbog pljačke banke u Amsterdamu i razbojništva u Hagu, Arkan je bio osuđen na sedam godina strogog zatvora. Jedva godinu dana kasnije, holandski tabloidi naširoko su izveštavali o spektakularnom bekstvu "neuhvatljivog Srbina iz robijašnice Amstel".

ARKAN
foto: youtube.com/radovan džeko

Bekstvo je bilo poput onog u holivudskim filmovima. Prepričava se i dalje kako su Željku njegovi prijatelji Kostovski i Fabijani dobacili pištolj, kako je Ražnatović preskočio zid i tako postao idol mladih sa one strane zakona u to vreme.

Dvojica prijatelja, kako su izveštavali holandski mediji, prebacili su Arkanu revolver preko zida dok je bio u redovnoj šetnji zatvorskim krugom. Ražnatović je potom oružjem zapretio zatvorskim stražarima i uz pomoć "lopovskih merdevina", koje su rukama napravili osuđenici, uspeo da se prebaci preko zida visokog četiri metra i opasanog bodljikavom žicom.

Filmsko bekstvo, kako je kasnije utvrđeno, do detalja su isplanirali Fabijani i Kole. Koliko su daleko išli u tom planiranju govori podatak da su čak pohađali časove letenja, jer im je ideja bila da iz helikoptera spuste konopac u dvorište zatvora kako bi Ražnatoviću omogućili bekstvo! Izvukli su ga, međutim, na drugi način.

Prema podacima koji se mogu naći u našoj zemlji, Ražnatović i njegov ortak Fabijani izveli su tri oružane pljačke i 12 provala. Fabijani je u Stokholmu ipak uhapšen, ali kad je 1974. godine izveden pred švedski sud, na scenu stupaju Kole i Arkan. Oni su se maskirani pojavili u sudnici. Arkan je pištoljem zapretio švedskom sudiji, a drugi pištolj dobacio je Fabijaniju. Sva trojica su potom pobegla, iskočivši kroz prozor.

Član Makine grupe

Kostovski je u Srbiji povezivan i sa "Makinom grupom", koja je bila optužena za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, 10. juna 2002. godine. Pored vođe Željka Maksimovića, još petorica okrivljenih su prvostepeno oslobođeni pred Specijalnim sudom u Beogradu. Naloženo je novo suđenje i raspisane su poternice za svima koji su u bekstvu. Predmet i dalje miruje.

Bonus video:

01:38

18% DROGE KOJA CIRKULIŠE SRBIJOM JE KOKAIN, A MI NEMAMO ZAPLENE! Nikolić tvrdi: Zarađuju milijarde i korumpiraju policiju

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.