POGLEDAJTE U KAKVOM SU LUKSUZU ŽIVELI OSUMNJIČENI ZA PRANJE NOVCA: Evo šta je pronađeno u skupocenoj VILI (FOTO)
Vila, Foto: MUP

KRIMINAL

POGLEDAJTE U KAKVOM SU LUKSUZU ŽIVELI OSUMNJIČENI ZA PRANJE NOVCA: Evo šta je pronađeno u skupocenoj VILI (FOTO)

Sumnja se da je ova kriminalna grupa navedena krivična dela izvršila u periodu od januara 2020. godine do januara 2023. godine

Objavljeno:

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pokrenulo je danas istragu protiv sedam pripadnika kriminalne grupe na čelu sa Aleksandrom O. (44), čiji se pripadnici sumnjiče da su vršenjem različitih krivičnih dela oštetili budžet Srbije za više od 350 miliona dinara.

Naredbom o sprovođenju istrage pored Aleksandra O, obuhvaćeni su i Marijana O. (42), Miloje T. (36), Jovana B. (40), Aleksandar R. (44), Jasmina S. (60) i Draženko N. (37) zbog sumnje da su izvršili krivična dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, Pranje novca i Udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Sumnja se da je ova kriminalna grupa navedena krivična dela izvršila u periodu od januara 2020. godine do januara 2023. godine, tako što su novac pribavljen izvršenjem krivičnog dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost na različite načine integrisali u legalne tokove.

Osumnjičeni su saslušani u tužilaštvu, od kojih je dvoje njih iznelo odbranu dok su se ostali branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu u ovoj fazi postupka.

1 / 7 Foto: MUP

Tužilaštvo će sudiji za prethodni postupak Viešeg suda u Beogradu predložiti da svim osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivična dela u kratkom vremenskom periodu, a Aleksandru i Marijani i zbog opasnosti od bekstva.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, sumnja se su od 1. januara 2020. do 15. januara ove godine osumnjičeni u nameri da u prethodnih 12 meseci ostvare pravo na neosnovani povraćaj PDV-a podneli 48 mesečnih poreskih prijava neistinitog sadržaja za privredna društva „Goonies styled“ doo, „Mandalorian“ doo, „Annihilus“ doo, „Flasher Fashion“ doo, „Change Me 2019″ doo, „Congwang 888″ doo, „East hua sheng“ doo, „Weifang 888″ doo, „Fashion style 2018″doo, „Chunlan 2020″ doo, „Ema group 2021″ doo, „Hua Bang 888″ doo, „Fornax group“ doo, „Centella“ doo i „Speed Treks“ doo.

Prethodno je Aleksandar O. uspostavio faktičku kontrolu nad upravljanjem i rukovođenjem nad ovim privrednim društvima čiji su formalni vlasnici i zakonski zastupnici kineski državljani, koji su nedostupni proverama državnih organa, a koja su osnovana kako bi se preko istih tražio neosnovani povraćaj PDV.

Aleksandar je, kako se sumnja, donosio odluke u vezi sa sačinjavanjem i podnošenjem poreskih prijava za nezakonit povraćaj PDV-a preko gore označenih privrednih društava, kao i u vezi sa simulovanjem prometa robe preko navedenih privrednih društava, u cilju stvaranja privida obavljanja legalne privredne delatnosti putem fiktivnog prometa i lažnih transakcija, za svako privredno društvo pod njegovom kontrolom.

Miloje T. je, kako se sumnja, po nalogu Aleksandra O. osnovao knjigovodstvenu agenciju – privredno društvo „AM Logistic 2209″ koje je bilo zaduženo za sačinjavanje knjigovodstvene dokumentacije neistinitog sadržaja i to lažnih računa, kalkulacija, knjiga ulaznih i izlaznih računa i poreskih prijava za PDV za sva privredna društva pod neposrednom i faktičkom kontrolom Aleksandra O, kao i podnošenje poreskih prijava za nezakonit povraćaj PDV-a.

01:33

Saslušavanje Vladimira Vuletića u svojstvu građanina u SBPOK

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.