CARINICI VEĆ DANIMA ZAPLENJUJU JEDNU ISTU STVAR: Sad zaustavili autobus PUN PUTNIKA i pronašli čak 202 KUTIJE
Carina, Foto: Uprava carine

javljeno je

CARINICI VEĆ DANIMA ZAPLENJUJU JEDNU ISTU STVAR: Sad zaustavili autobus PUN PUTNIKA i pronašli čak 202 KUTIJE

Niz pokušaja krijumčarenja čaja za mršavljenje počeo je 11. avgusta

Objavljeno:

Leto je doba godine kada mnogi požele da promene nešto u svom izgledu, što može da se vidi i po carinskim prekršajima, jer je samo u prethodnih nekoliko dana na graničnim prelazima oduzeto preko 750 kutija čaja za mršavljenje i 50 bočica sirupa za dobijanje na težini.

Poslednji takav slučaj zabeležen je 15. avgusta 2023. godine na prelazu Gradina u autobusu koji saobraća na redovnoj liniji Turska – BiH. Tada su na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, svih 30 putnika i 3 vozača rekli da sa sobom nose samo lične stvari.

Zaplena
foto: Uprava carine

Međutim, tokom detaljnog pregleda koji je usledio, otkriveno je da su ispod sedišta, u prtljažniku i u toaletu autobusa skrivene tri velike kese ispunjene čajevima za mršavljenje i sirupima za dobijanje na težini.

Ukupno je otkriveno 50 kutija čaja za mršavljenje ''Trex Tea'' i 50 bočica sirupa za dobijanje na težini ''Sipraktin'', vrednih preko 150.000 dinara, za koje se kao vlasnik prijavio jedan od vozača.

Zaplena
foto: Uprava carine

Dan ranije je, na istom graničnom prelazu, radi kontrole zadržan kamion koji se iz Turske uputio ka unutrašnjosti Srbije. Carinici su nakon istovara robe i upoređivanja dokumentacije zaključili da je kamion pored prijavljene, prevozio i preko 1 tone neprijavljene robe.

U spornom tovaru je, među farmerkama, duksevima, trenerkama, majicama i dresovima za koje se sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine poznatih robnih marki, otkriveno i 500 kutija turskog čaja za mršavljenje ''Trex tea''.

Niz pokušaja krijumčarenja čaja za mršavljenje počeo je 11. avgusta kada je neprijavljeni čaj otkriven u prtljažniku još jednog autobusa koji se vraćao iz Turske.

1 / 4 Foto: Uprava carine

Naime, tada su carinici u prtljagu i kesama 58-godišnje putnice otkrili 202 kutije čaja koje ona nije prijavila, iako je to obaveza kako putnika koji u zemlji ostaju, tako i onih koji kroz nju samo prolaze.

Podsetimo da deo ličnog prtljaga svakog putnika može biti samo roba u količinama za ličnu upotrebu, a nikako ona koja je očigledno namenjena daljoj preprodaji. Pritom, ne treba zaboraviti da krijumčarenje i korišćenje bilo kakvih neispitanih preparata može predstavljati potencijalni rizik po zdravlje, pa putnici i sa tog aspekta treba da razmisle da li se ovakav rizik isplati.

Bonus video:

13:25

Espreso na graničnom prelazu Šid

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.